Ο κρυφός πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τη μεσαία τάξη

23:02 5/5/2020 - Πηγή: In.gr

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο για το οποίο υπήρξε καθολική αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν απλά η αφορμή για την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει καταγγέλλοντας τη διαδικασία που επιλέχθηκε για την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο.

Να χαλάσει η σούπα της ομοφωνίας

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής όταν σήκωσε το γάντι στις αιχμές του πρωθυπουργού για την εικόνα

της χτεσινής διαδήλωσης για το περιβάλλον έξω από τη βουλή, όπου δεν τηρήθηκαν με πιστό τρόπο τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας (αποστάσεις, μάσκες κλπ).

«Αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της δημοκρατίας (σ.σ. το δικαίωμα της διαμαρτυρίας), αλλά απαιτώ από κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς να έχουν τη στοιχειώδη ευθιξία, να σέβονται τις υποδείξεις των ειδικών και να μην παρουσιάζεται αυτή την άθλια εικόνα που είδαμε χθες έξω από τη Βουλή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τον πείραξαν τώρα μην τυχόν και χαλάσει η ωραία σούπα της ομοφωνίας», αξίας 20 εκατ.» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «σε αντίθεση με τα ΜΜΕ […] η κοινωνία δεν τον λιβανίζει (σ.σ. τον κ. Μητσοτάκη».

Η αποστροφή αυτή του Αλέξη Τσίπρα ότι οι κοινωνικές διαμαρτυρίες χαλάνε τη «σούπα της ομοφωνίας των ΜΜΕ» είναι ενδεικτική των προθέσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει μια υγειονομική ζώνη αποστάσεων με την κυβέρνηση και να διεκδικήσει κοινωνικές δυνάμεις στις προηγούμενες εκλογές πήγαν στη κάλπη της ΝΔ.

Άλλωστε σε συνθήκες όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προβλήματα παραφωνιών και διχογνωμιών στο εσωτερικό του για την αντιπολιτευτική του τακτική ο μόνος τρόπος συσπείρωσης είναι ο πόλωση με το βασικό του αντίπαλο που είναι η κυβέρνηση της ΝΔ.

Μεσαία τάξη και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέχεια των δηλώσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως η κρίση είναι ευκαιρία για τη ΝΔ να διαλύσει τη μεσαία τάξη, στην αρχή της παρέμβασής του στη βουλή έκανε ανάλογες αναφορές.

Μέχρι χθες υμνούσατε την μεσαία τάξη και τους αντιμετωπίζατε ως νοικοκυραίους αλλά σήμερα τους κατηγορείτε και μιλάτε για επιχειρήσεις ζόμπι, είπε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας συνέχεια στις αιχμές Τσακαλώτου κατά του υφυπουργού Οικονομικών κ. Ζαββού πως δεν θα δοθεί ρευστότητα σε επιχειρήσεις ζόμπι και μπαταχτσήδες.

Μάλιστα για το ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις αυτές των κυβερνητικών στελεχών μαρτυρούν ότι ετοιμάζονται λουκέτα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η εποχή των ρηγμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Παππάς την Κυριακή αναφερόμενος στη λεγόμενη μεσαία τάξη υποστήριξε ότι ζει σε συνθήκες διάψευσης των προσδοκιών από την κυβέρνηση της ΝΔ στην κάλπη της οποίας βρέθηκε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019.

Κατά τον τομεάρχη της ΝΔ δημιουργούνται προϋποθέσεις «ρηγμάτωσης» και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία να κερδίσει αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το τελευταίο διάστημα αντιδικεί σε καθημερινή βάση με τον Χρήστο Σταϊκούρα γύρω από το ζήτημα της ύφεσης και των πολιτικών στήριξης της λεγόμενης μεσαίας τάξης.

Υπ’ αυτή την έννοια η αποχώρηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη χτεσινή ψηφοφορία στη βουλή και η απειλή πως αυτό θα επαναληφθεί αν η κυβερνητική πλειοψηφία θα θελήσει να περάσει σε συνθήκες λειτουργίας της βουλής κάτω από περιορισμούς που επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας υποτάσσεται στο στόχο της Κουμουνδούρου να βαθύνει το ρήγμα που εκτιμά ότι διαμορφώνεται μεταξύ ενός σημαντικού τμήματος της «μεσαίας τάξης» και της κυβέρνησης.

Η κατοικία της …μεσαίας τάξης

Αν για τον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί στη ρητορική του το ζήτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των επιστημονικών κλάδων για να κερδίσει τη «μεσαία τάξη» για το ΚΙΝΑΛ σε ανάλογη κατεύθυνση λειτουργεί το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Το ΚΙΝΑΛ, παρά την τρίμηνη παράταση που δόθηκε μέχρι το τέλος Ιουλίου από την κυβέρνηση εξακολουθεί να θέτει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους την πρώτη κατοικία και την ανάγκη ενός νέου πλαισίου προστασίας.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης επανήλθε σήμερα, μετά τη χτεσινή επίκαιρη ερώτηση στο Χρήστο Σταϊκούρα και την απάντηση του υπουργού Οικονομικών.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ο κ. Κατρίνης και το ΚΙΝΑΛ μιλούν για αναπάντητα ερωτήματα και εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς και καμία απάντηση της κυβέρνησης για τις χρεώσεις των τραπεζών.

«Το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε την πρώτη κατοικία με το Ν.3869/2010 που κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία στις 22/4 για πραγματική προστασία πρώτης κατοικίας, με πρόβλεψη και για δανειολήπτες που είχαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31/3/2020, την οποία απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών και παρά τις δεσμεύσεις του για νέο πλαίσιο, προχώρησε απλώς σε παράταση του 4605/19, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Τον ρωτήσαμε (σ.σ. τον Χρήστο Σταϊκούρα) αν θα δεχτεί διακομματική επιτροπή για προστασία πρώτης κατοικίας και νέο πτωχευτικό κώδικα, όπως πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής και δέχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα, πλην ΝΔ, ή θα συζητά μόνο με τις τράπεζες.

Πόσους και ποιους ακριβώς περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες του περί επιδότησης δανείου; Αν θα νομοθετήσει αναστολή πλειστηριασμών μέχρι τέλος του 2020. Αν θα μειώσει τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών» πρόσθεσε ο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

«Ο υπουργός ομολόγησε την αποτυχία του νόμου 4605/19, με μόλις 830 ρυθμίσεις στον 1 χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας. Αντί νέου προστατευτικού πλαισίου για τους αδύναμους δανειολήπτες, προέκρινε τις ρυθμίσεις με τράπεζες και funds, μιλώντας για 210.000 «επωφελείς» ρυθμίσεις δανείων το τελευταίο 9μηνο, από τα οποία πολλά έχουν εν τω μεταξύ ξανακοκκινίσει.

Δεν απάντησε αν θα νομοθετήσει αναστολή πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2020. Δεν γνωρίζει πόσους δανειολήπτες αφορά το πρόγραμμα-γέφυρα με επιδότηση δανείου, που ο ίδιος εξήγγειλε για όλους τους δανειολήπτες! Δεν απάντησε τι θα κάνει με τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών» κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

Προσδοκίες και διάψευση

Η προσπάθεια των δύο κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να απευθυνθούν σε μεσαία στρώματα που πιθανόν να πληγούν από επιλογές της κυβέρνησης τα φέρνει από τη μια σε τροχιά σύγκλισης και από την άλλη οξύνει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό για την πολιτική ηγεμονία και την πολιτική επιβίωση τους.

Έτσι στα καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας απάντησε σήμερα πως θα διαψευστούν όσο προσδοκούν σύμπραξη του ΚΙΝΑΛ με το ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα