Ο κοροναϊός επέβαλε μορατόριουμ και συνεργασία σε Μητσοτάκη, Τσίπρα και Γεννηματά

00:07 17/3/2020 - Πηγή: In.gr

Ακόμα πιο κοντά έφερε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά ο κοροναϊός.

Έτοιμοι να βάλουν πλάτη

Το αποτέλεσμα των δύο τηλεδιασκέψεων που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τη Φώφη Γεννηματά είναι σαφές. Τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσαν έτοιμοι να βάλουν πλάτη στις προσπάθειες της κυβέρνησης για δεύτερη φορά

μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Έτσι η υγειονομική κρίση και κατ’ επέκταση η οικονομική κρίση που επιφέρει ο κοροναϊός γίνεται ο δεύτερος παράγοντας, μετά το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο όπου οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ έρχονται πιο κοντά στην κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενδεχομένως και κάπως αμήχανα εξέφρασε αυτή την αίσθηση ενότητας των τριών μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας τονίζοντας ότι τόσο με τον κ. Τσίπρα όσο και με την κα Γεννηματά «οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι καλοδεχούμενη».

Πέραν βεβαίως του κοινού μηνύματος «Μένουμε Σπίτι» που απέστειλαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί μέσω της επιλογής της τηλεδιάσκεψης για να συνομιλήσουν.

Ενημέρωσα τον κ. Τσίπρα και την κ. Γεννηματά για το κυβερνητικό σχέδιο για τον κορονοϊό και τόνισα ότι οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι καλοδεχούμενη. Οι ενημερώσεις έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης για να τονίσουμε το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι». pic.twitter.com/9rEZOCkTYx

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 16, 2020

Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν επίσης σαφής ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις.

Βεβαίως ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε προτάσεις με διακριτό ιδεολογικό στίγμα σε σχέση με τα μέτρα της κυβέρνησης τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας, ωστόσο οι τόνοι που επέλεξε ο κ. Τσίπρας δεν άφηναν περιθώριο παρερμηνειών.

Κατά τον κ. Τσίπρα προέχει η κοινωνική συνοχή και ως εκ τούτου έθεσε στη διάθεση ουσιαστικά της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να προτάξει πως τώρα είναι ώρα ευθύνης και «τούτες τις ώρες οφείλουμε όλοι να γίνουμε μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως αμφότεροι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξαν να μην κάνουν δημοσίως καμία αναφορά στο θέμα της εκκλησίας και της στάσης της.

Ουσιαστικά οι δύο πολιτικοί αρχηγοί λειτούργησαν σαν να έστελναν κοινό μήνυμα –που φαίνεται ότι εκλήφθηκε από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο– πως είναι θέμα της Ιεραρχίας να πράξει το αυτονόητο και να συμμορφωθεί με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού.

Ουσιαστικά κινήθηκαν και οι δύο αρχηγοί -Μητσοτάκης και Τσίπρας- στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων κράτους και εκκλησίας κάνοντας σαφές ότι επιθυμούσαν ένα βήμα καλής θέλησης από την Ιεραρχία προκειμένου να μην προβεί το κράτος στην βίαιη επιβολή των μέτρων υγιεινής στους ναούς, ώστε να δείξει ποιος είναι το αφεντικό στη χώρα.

Στηρίζουμε

Επίσης με σαφήνεια εξέφρασε τη στήριξή της στην κυβέρνηση και η Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ στα μέτρα που λαμβάνουν οι Αρχές.

Από εκεί και πέρα με κοινή γραμμή εμφανίστηκαν και οι τρεις πολιτικές δυνάμεις σε ότι αφορά τη διπλή ελληνική διεκδίκηση στο Eurogroup σχετικά με την εξαίρεση των δαπανών για τον κοροναϊό από το πρωτογενές πλεόνασμα και τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σε κάθε περίπτωση οι επιπλέον προτάσεις που κατέθεσαν τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε έμφαση στην ποσοτική-χρηματική ενίσχυση του ΕΣΥ για περισσότερες προσλήψεις και υποδομές στο δημόσιο σύστημα υγείας, όσο και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ που έδωσε έμφαση στην ένταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, περισσότερο λειτουργούν συμπληρωματικά παρά αντιθετικά με τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης σε ότι αφορά τον κοροναϊό.

Προσωρινό μορατόριουμ ή εικόνα από το μέλλον μιας νέας κρίσης;

Το βέβαιο είναι πως διαμορφώθηκε ένα κλίμα σύμπνοιας μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που πριν από μερικές εβδομάδες θα θεωρούνταν αδιανόητο.
Αυτό που μένει να φανεί από τις μελλοντικές εξελίξεις είναι αν πρόκειται για κάποιο προσωρινό μορατόριουμ μεταξύ πολιτικών αντιπάλων ή αν είναι ο σπόρος μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων στο έδαφος μιας επερχόμενης μεγάλης κρίσης για τη χώρα.

Ο κύκλος των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη καθώς ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιασκέψεις, το μεσημέρι της Τρίτης στη μία με τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο μισή ώρα αργότερα, ενώ την Τετάρτη στις 11πμ με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα