Ο δήμος Ρήγα Φεραίου «ελκυστής» των νέων ανθρώπων

15:50 31/8/2020 - Πηγή: In.gr

Στο δήμο Ρήγα Φεραίου έχουμε δεδομένα. Δεδομένο 1ο: Δεν παρατηρήθηκαν κρούσματα έως σήμερα κορονοϊού. Δεδομένο 2ο: Οι νέοι της περιοχής δείχνουν να στηρίζουν τον τόπο τους μένοντας και επιχειρώντας στη περιοχή. Όπως γνωρίζετε, η εκάστοτε δημοτική αρχή ενός τόπου, δημιουργεί τάσεις επιρροής κυρίως με την δική της στάση έναντι των γεγονότων. Ο δήμαρχος Νασίκας εφάρμοσε όσα μέτρα απαιτούνταν για την προστασία της δημόσιας υγείας και οι δημότες τα τήρησαν. Απόδειξη πως θεωρούν τον δήμαρχο αξιόπιστο. Ή αλλιώς, υπάρχει κουλτούρα αποδοχής προς τις υποδείξεις της ανώτατης αρχής

λόγω εμπιστοσύνης. Επίσης, στην Ελλάδα η μάστιγα της ερημοποίησης της περιφέρειας, βρήκε τον ..δάσκαλο της στο δήμο Ρήγα Φεραίου. Οι νέοι δεν φεύγουν από εκεί, οι νέοι μένουν και παλεύουν. Ο δήμαρχος Νασίκας είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Πολέμου της Θεσσαλονίκης. Άρα δεν παραδίδεται χωρίς να δώσει τη μάχη του. «‘Όσον αφορά τους νέους είμαστε σε συνεχή επαφή με τους συλλόγους νεολαίας του δήμου προκειμένου να βλέπουμε τις ανάγκες τους και να υλοποιούμε δράσεις που να δίνουν το ερέθισμα να παραμένουν στον τόπο τους.

Παρατηρείται αύξηση των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων του δήμου μας και προσπαθούμε να είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία μαζί τους ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους νέους επαγγελματίες μέσω προγραμμάτων και εξειδικευμένου προσωπικού του δήμου» μας δήλωσε. Ο Δημήτρης Νασίκας εκτός από την τέχνη του πολέμου, έχει τελειώσει φυσικομαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ασχολήθηκε επαγγελματικά με την εκπαίδευση ως ιδιοκτήτης φροντιστηρίων αλλά και κέντρου ελευθέρων σπουδών. Υπήρξε ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου αλλά και εκδότης τοπικής εφημερίδας. Αν μη τι άλλο έχει περπατήσει χιλιόμετρα στον ιδιωτικό βίο και πλέον και στο δημόσιο αφού διανύει τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του ως δήμαρχος του δήμου Ρήγα Φεραίου.

Πως αντιμετωπίσατε την πανδημία δήμαρχε; Οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας του δήμου είναι στελεχωμένες και επαρκώς εξοπλισμένες; Ο κόσμος πειθάρχησε και πειθαρχεί στα μέτρα;

 

Στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του ιού COVID-19, ο δήμος μας δημιούργησε μια ενισχυμένη υποστηρικτική δομή του Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που παρείχε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης σε αυτούς που αδυνατούσαν κατά δήλωσή τους να εξυπηρετηθούν.

Η διευρυμένη δομή του «Βοήθεια στο Σπίτι» στο πλαίσιο εξυπηρέτησης όλο και περισσότερων πολιτών κατάφερε να εξυπηρετήσει  άμεσα τον ευάλωτο πληθυσμό της περιοχή μας.

Συμμετείχαν το προσωπικό του Βοήθεια, οι υπάλληλοι των ΚΔΑΠ και του Κέντρου Κοινότητας, αναλαμβάνοντας τη σίτιση, τη συνταγογράφηση μέσω του Κέντρου Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων και την αγορά φαρμάκων.

Επιπλέον, οι υπάλληλοι του Κέντρου κοινότητας παρείχαν συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μέσω τηλεφωνικής γραμμής που δημιουργήθηκε για όσους είχαν ανάγκη.

Επιπλέον, λήφθηκαν  από την πρώτη στιγμή όλα τα απαραίτητα μέτρα προς εξυπηρέτηση των δημοτών μας με ασφάλεια από τις υπηρεσίες του δήμου.

Οι δημότες μας πειθάρχησαν στα μέτρα και ενίσχυσαν με τη συμπεριφορά τους την  προσπάθεια του δήμου για  την προστασία της δημόσιας υγείας, γεγονός που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν παρουσιάσαμε ως δήμος κρούσματα

Οι περιφερειακοί δήμοι απειλούνται από ερημοποίηση. Παρατηρείται τέτοια τάση σε εσάς-δηλαδή φυγή κυρίως νέων ανθρώπων από τον Ρήγα Φεραίο – και ποιες οι δράσεις σας ώστε να δημιουργήσετε αναπτυξιακή προοπτική; Υπάρχουν δουλειές στη περιοχή σας και σε ποιους κλάδους;

 

Ο Δήμος μας αποτελεί έναν ποικιλόμορφο δήμο με ενδιαφέροντα στοιχεία. Προσωπικά, ως δήμος θεωρούμε ότι μέσα από δράσεις που πραγματοποιούνται δίνουμε ένα εκτόπισμα και μια ζωντάνια που αφορά σε όλων των ηλικιών τους κατοίκους. ‘Όσον αφορά τους νέους είμαστε σε συνεχή επαφή με τους συλλόγους νεολαίας του δήμου προκειμένου να βλέπουμε τις ανάγκες τους και να υλοποιούμε δράσεις που να δίνουν το ερέθισμα να παραμένουν στον τόπο τους.

Παρατηρείται αύξηση των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων του δήμου μας και προσπαθούμε να είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία μαζί τους ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους νέους επαγγελματίες μέσω προγραμμάτων και εξειδικευμένου προσωπικού του δήμου.

Ποιες είναι οι βασικότερες ελλείψεις που έχετε σε υποδομές και υπηρεσίες; Θεωρείτε πως οι δήμοι της περιφέρειας χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις; Έχετε επάρκεια ανθρωπίνων πόρων για να αντιμετωπίζετε τα καθημερινά προβλήματα;

Σίγουρα υπάρχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, όμως, σε ένα δήμο μεγάλο και κεντρικό, όπως είναι ο δήμος Ρήγα Φεραίου, και σε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις, πάντα παρουσιάζεται η ανάγκη  ενίσχυσης του υπάρχοντος δυναμικού.

Σχετικά με το θέμα των ελλείψεων πάντα κοιτάμε στη βελτίωση και τη διατήρηση των ήδη, υπαρχόντων, δομών. Στον δήμο μας καθίσταται επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου, υπηρεσίες που εξυπηρετούν την προώθηση έργων, παρεμβάσεων και καθημερινής εξυπηρέτησης όλων των δημοτικών μας διαμερισμάτων.

Ποια είναι τα βασικά έργα που προγραμματίζετε για αυτή τη θητεία σας;

 

Κέντρο Τεκμηρίωσης Ρήγας Βελεστινλής:

Αποτελεί ένα από τα βασικά οράματα και έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της δημοτικής αρχής και θα τεθεί προς υλοποίηση ως ελάχιστη τιμή στον μεγάλο Ευρωπαίο Διαφωτιστή και Εθνεγέρτη της Ελληνικής Επανάστασης Ρήγα Βελεστινλή. Θα αποτελέσει έναν χώρο με πλούσιο και σπουδαίο εκθεσιακό υλικό σχετικό με τη ζωή και τη δράση του Ρήγα, παράλληλα θα είναι ένας χώρος μελέτης και έρευνας γύρω από το έργο. Επίσης, η  ψηφιακότητα θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για τις ανθρωπιστικές επιστήμες (digital humanities).

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης  είναι ένα ιδιαίτερα πολυδιάστατο σε ιστορικό και πολιτιστικό επίπεδο έργο , ενώ η κοινωνική του διάσταση θα έχει  ιδιαίτερη σημασία στην βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Ο επισκέπτης θα περιηγείται στις αίθουσές του όπου θα συναντά τα «χνάρια»  της ζωής και της διαδρομής του Ρήγα , μέσα από  σύγχρονα, ψηφιακά και διαδραστικά  μέσα, ενώ παράλληλα θα μπορεί να δει εκθέματα σχετικά με τον Ρήγα.

Σκοπευτήριο Δήμου Ρήγα Φεραίου:

Η αξιοποίηση του χώρου του Σκοπευτηρίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, θα αποτελέσει χώρο διοργάνωσης σπουδαίων αθλητικών γεγονότων αλλά και άλλου είδους δράσεων πολιτιστικού χαρακτήρα, προσελκύοντας επισκέπτες και συλλόγους τόσο της περιοχής μας όσο και εκτός αυτής, προσδίδοντας με αυτό τον τρόπο προστιθέμενη αξία στον δήμο μας.

Η αξιοποίηση του Σκοπευτηρίου του δήμου μας ήταν μια από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις που μόλις έλαβε σάρκα και οστά, βρίσκεται στην Τ.Κ. Ριζομύλου, έχει πρόσοψη στην επαρχιακή οδό Βελεστίνου – Καναλίων και μαζί με τη λίμνη Κάρλα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό κέντρο ποικίλων δράσεων και εκδηλώσεων.

Ανάπλαση Κεντρικού Πεζόδρομου Βελεστίνου: Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, καθώς θα αναβαθμίσουμε αισθητικά, περιβαλλοντικά, αρχιτεκτονικά και βιοκλιματικά το κέντρο της πόλης του Βελεστίνου. Αφορά έκταση περίπου 4 στρεμμάτων, μήκους 250 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων και παράλληλα θα αναδειχθεί και το αρχαίο τείχος των Φερών που βρίσκεται σε βάθος τριών μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους.

Επίσης, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» δεκάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν προγραμματιστεί και νέα έργα με το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Θα είναι καλό οι δημοτικές αρχές να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ;

 

Θεωρούμε ότι με την απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, ο κάθε δήμος θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί ταχύτερα μελέτες, έργα και παρεμβάσεις ανάπτυξης της κάθε περιοχής και βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών.

Ήδη, έχουν προγραμματιστεί ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση από τη σύμπραξη δήμων του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη και συγκεκριμένα έχουν δρομολογηθεί δράσεις και διαδικασίες, στις οποίες το Δίκτυο θα συμβάλλει στη γρήγορη απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων με στόχο την υλοποίηση έργων ανάπτυξης των δήμων.

Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων δημιουργεί καθυστερήσεις. Σε περιπτώσεις δε ανθρωπιστικών κρίσεων, κοινωνικού αποκλεισμού, φτωχοποίησης το πρόβλημα γίνεται μείζωνος σημασίας. Πιστεύετε πως θα έπρεπε ο ρόλος αυτός να ανήκει αποκλειστικά στις τοπικές διοικήσεις;

 

Πιστεύω πως είναι απαραίτητη η συνεργασία Κεντρικής και Τοπικής Διοίκησης, γιατί η αποκλειστική συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις τοπικές διοικήσεις θα προκαλέσει σύγχυση και άσκοπη πολυφωνία, καθώς σε τοπικό επίπεδο δεν είναι έτοιμες οι διοικήσεις να αναλάβουν επιπλέον αρμοδιότητες και να επωμιστούν το βάρος της ευθύνης μιας μεγάλης μάζας αρμοδιοτήτων.

Οικονομική ανασυγκρότηση στους ΟΤΑ. Χρηστή διαχείριση των πόρων και δημιουργία νέων εσόδων. Τι σημαίνουν για εσάς όλα αυτά;

 

Με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στους ΟΤΑ, την παροχή της κατάλληλης τεχνογνωσίας και τον κατάλληλο-απαραίτητο εξοπλισμό θα υπάρξει η δυνατότητα στον κάθε δήμο να διαχειριστεί τους πόρους και να δημιουργήσει νέα έσοδα.

Συνεπώς, με τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών θα επιτευχθεί οικονομική ανασυγκρότηση στους ΟΤΑ, η οποία κρίνεται απαραίτητη.

 

Θεωρείτε πως η γραφειοκρατία και η πολυνομία αποτελούν για εσάς τους δημάρχους ανασταλτικός παράγοντας; Έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στην ωρίμανση των μελετών για να μην αναφέρουμε και στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Τι πρέπει να γίνει;

 

Η κάθε χώρα διέπεται από νόμους και διαδικασίες για να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε επένδυση και καινοτομία. Σίγουρα στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο αυστηρά σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και παρατηρείται κάποιες φορές καθυστέρηση στην προώθηση και υλοποίηση μελετών και ιδεών του κάθε δημάρχου. Παρόλα αυτά σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες και ελπίζουμε σε μελλοντικές νομοθετικές διευκολύνσεις για να υλοποιούμε έργα και οράματα ταχύτερα.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η συνεργασία μας με την Κεντρική Διοίκηση είναι πάντα άριστη και γίνεται προσπάθεια προώθησης διαδικασιών στους δήμους.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στη σελίδα σας και να προσκαλέσω εσάς και όλο τον κόσμο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, έναν από τους ιστορικότερους δήμους της Ελλάδας, όπου ενόψει του επετειακού έτους 2021 έχουμε προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων λόγω της ιστορικής προσωπικότητας του Εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να βιώσουν την ιστορικότητα, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά του δήμου μας με τη λίμνη Κάρλα και τα όμορφα νερά του Αιγαίου.

Σας περιμένουμε όλους στον φιλόξενο ΔΗΜΟ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ.

Keywords
δημος, ρηγα, ρηγα φεραιου, ρηγα φεραιου, ελλαδα, θεσσαλονικη, κδαπ, ερημοποίηση, δραση, νέα, ΟΤΑ, ρηγα, δημοτικες εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, αξια, θεμα εκθεσης 2012, κρουσματα σημερα, εσπα 2021, εκλογες 2010 δημοτικες, συνταγογραφηση, χωρες, το θεμα, βοηθεια στο σπιτι, εργαλεια, θεμα, θητεια, κδαπ, ομορφια, πλαισιο, προγραμμα, ρηγας, φυσικη, αγορα, αυξηση, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, βιωσιμη αναπτυξη, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δεδομενο, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, διοικηση, δικη, δομη, δωσει, δικτυο, δυναμικο, υπαρχει, εκπαιδευση, ενδιαφεροντα, εργα, εξελιξη, εξυπηρετηση, επρεπε, ερημοποίηση, τεχνη, ζωη, ζωης, ιδιο, υπηρεσιες, ιστορικο, παντα, οραματα, οστα, σιγουρα, συγκεκριμενα, σειρα, συγκεντρωση, σπιτι, σιτιση, σχηματα, ταση, τιμη, υλοποιηση, φυγη, ομορφα, ανηκει, ασφαλεια, δημητρης, δημοτικα, δουλειες, χωρα, ιδιαιτερα, υγειας, υλικο
Τυχαία Θέματα