Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την αποπομπή Διαματάρη

00:13 3/12/2019 - Πηγή: In.gr

Να αποπέμψει τον Αντώνη Διαματάρη καλεί τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποκάλυψη ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών δεν είχε τον μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Columbia, παρότι στο βιογραφικό του αναφέρει ότι έχει σπουδάσει στο κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε

ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για σειρά ζητημάτων, κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για μια «κυβέρνηση της πολιτικής εξαπάτησης, της fake αριστείας και της πελατειακής δοσοληψίας».

Οι προσδοκίες που είχε δημιουργήσει προεκλογικά η ΝΔ διαψεύδονται με μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε μια κυβέρνηση της πολιτικής εξαπάτησης, της fake αριστείας και της πελατειακής δοσοληψίας. #ΣΥΡΙΖΑ #ΠροοδευτικηΣυμμαχια #iSYRIZA #Αλεξανδρούπολη pic.twitter.com/SJ9VfWNc6u

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) December 2, 2019

Αν τον κρατήσουν δεν έχουν ιερό και όσιο

«Περιμένω μια απάντηση σήμερα από τον Μητσοτάκη. Αν τον κρατήσει τον Διαματάρη… δεν έχουν ιερό και όσιο» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Αλεξανδρούπολη.

«Μετά τον κ. Πατέρα, ο οποίος αντάλλαξε την υποστήριξή του στη Ν.Δ. και στον κ. Μητσοτάκη για τη θέση του διοικητή σε Νοσοκομείο, έχουμε τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Διαματάρη, ο οποίος ψευδώς ανέφερε ότι ήταν κάτοχος πτυχίου από το Columbia», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, «μία από τις πρώτες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη ήταν να νομοθετήσει το «επιτελικό κράτος».

Σήμερα, «έχουν διπλασιάσει τις θέσεις, ενώ παρακολουθούμε ένα όργιο ρουσφετολογικών διορισμών σε καίριες θέσεις της δημόσιας διοίκησης» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας για να προσθέσει πως «οι προσδοκίες που είχε δημιουργήσει προεκλογικά η ΝΔ διαψεύδονται με μεγάλη ταχύτητα».

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης είχαν ως κεντρικό προεκλογικό αφήγημα τη μεσαία τάξη και τις ελαφρύνσεις. Αντί για ελαφρύνσεις όμως, βλέπουμε επιβαρύνσεις και μια στοχευμένη πολιτική εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων», είπε ακόμα.

«Αδιέξοδη πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας»

Την σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα Τηλεόραση.

Ειδικά για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας κατηγόρησε την κυβέρνηση για την «έλλειψη στρατηγικής και την αδιέξοδη πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «ανυπόστατη», την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, προέβλεψε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας θα συνεχιστούν και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει τη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση» και τους δημοσιογράφους Χ. Κουματζίδου και Αν. Τελόπουλο. #Αλεξανδρούπολη #ΣΥΡΙΖΑ #iSYRIZA #Συνέντευξη https://t.co/TwoNde8LUc

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) December 2, 2019

Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε ότι «θα πρέπει, όμως, να σταματήσει να κινείται με επικοινωνιακούς όρους και κυρίως θα πρέπει να ζητήσει από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν επιρροή, όχι στην Τουρκία πια, αλλά στη Λιβύη, να δράσουν ώστε να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την ανυπόστατη νομικά συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, διότι θεωρεί ότι ένα νησί όπως η Κρήτη, ένα πολύ μεγάλο δηλαδή νησί, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεν έχει δικαίωμα σε ΑΟΖ. Αυτό είναι πρωτοφανές».

Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε την «αδράνεια» της κυβέρνησης στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, σημειώνοντας πως «εδώ και πέντε μήνες δεν έχει επιμείνει στο θέμα της ενεργοποίησης των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που κέρδισε η προηγούμενη κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και επέκτασής τους για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Ακολούθως υποστήριξε ότι ενώ η δική του κυβέρνηση ανέπτυσσε στρατηγική ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, τώρα «περάσαμε στο δόγμα της αδράνειας και στο δόγμα του κατευνασμού των γειτόνων μας. Κατευνασμού, γιατί; Γιατί έχουνε την αίσθηση ότι εάν σταματήσουμε να θέτουμε εμείς, φραστικά, την καταδίκη μας γι’ αυτές τις ενέργειες, αν σταματήσουμε εμείς να ενεργούμε προκειμένου να δημιουργήσουμε συμμαχίες, αν δεν τους ενοχλούμε με δυο λόγια, θα είναι πιο διαλλακτικοί στο προσφυγικό και δεν θα φέρνουν περισσότερες ροές».

«Αυτή η πολιτική του κατευνασμού είναι πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει. Διπλά να αποτύχει: και σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και σε ότι αφορά το προσφυγικό» είπε κατηγορητικά ο κ. Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση να εγγυηθεί την Συμφωνία των Πρεσπών»

Αναφερόμενος συνολικότερα στην στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα και το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε: «ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε της εκλογές αξιοποιώντας την ακραία ρητορική και την ιδεοληψία του Σαμαρά. Και στα εθνικά θέματα και στο προσφυγικό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εγγυηθεί τη συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι «επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανακατατάξεων και έντασης στην ευρύτερη περιοχή, το αν η χώρα μας μπορεί να εγγυηθεί ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι κρίσιμο ζήτημα…Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να έχουμε σήμερα είναι αποσταθεροποίηση και με τους βόρειους γείτονές μας».

Σε αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε, ξεκαθάρισε, και πρόσθεσε: «Ο Σαμαράς μπορεί να λέει τα δικά του. Για να θρέψει το κοινό του. Αυτή ήταν η καριέρα του από τότε που ξεκίνησε. Πατριδοκαπηλία ήτανε».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα πραγματικό ερώτημα για το αν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να εγγυηθεί αυτή την Συμφωνία με δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς δεν είναι απλά ένα στέλεχος είναι πρώην πρωθυπουργός.

«Τι θα γίνει αν ο κ. Σαμαράς και ένα κομμάτι του κόμματός του και οι βουλευτές της επιρροής του που τον προτείνουν και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητήσουν την αποδέσμευση από την Συμφωνία…Αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς είναι ολέθριο για τη χώρα επειδή θα δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης και στον Βορρά».

Η μεσαία τάξη δεν θα δει ελαφρύνσεις από την κυβέρνηση

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι θα δοθεί μέρισμα σε 200.000 δικαιούχους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέκρουσε πως η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει «ψίχουλα», όταν αποφάσισε να μοιράσει το μέρισμα πέρυσι σε 3.700.000 δικαιούχους, ή πρόπερσι σε 3.500.000 δικαιούχους.

«Μας έλεγε ότι δίνουμε ψίχουλα και ότι θα έρθει να αλλάξει αυτή την τακτική και τώρα πανηγυρίζει που δίνει σε 200.000; Ωραία είναι η επικοινωνία, αλλά η επικοινωνία έχει ένα όριο, όσο και αν υποστηρίζεται από δελτία ειδήσεων των 8:00 που λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ την κυβέρνηση και επαναλαμβάνουνε μια προπαγανδιστική πολιτική».

«Η μεσαία τάξη περιμένει ελαφρύνεις. Δεν θα τις δει όμως», είπε ο κ. Τσίπρας και θύμισε την επιβάρυνση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η επόμενη κυβέρνηση θα προκύψει με απλή αναλογική

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διπλών εκλογών είπε: «Αυτή η τοποθέτηση έχει δύο πλευρές. Η μία πλευρά έχει να κάνει με το ότι για πρώτη φορά βλέπουμε μία κυβέρνηση η οποία έχει εκλεγεί τέσσερις μήνες πριν να ανοίγει θέμα πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.»

«Και έχει ενδιαφέρον αυτό, το γιατί θέλει να το κάνει» τόνισε, εκτιμώντας πως «το κάνουνε γιατί ξέρουνε τις μεγάλες αντιφάσεις τις οποίες έχουνε. Έχουνε να διαχειριστούν τεράστια προβλήματα, έχουν χειριστεί μια επικοινωνιακή φούσκα, και η επικοινωνιακή φούσκα κάποιες στιγμή θα σκάσει…»

» Κάποια στιγμή οι προσδοκίες της μεσαίας τάξης θα διαψευστούν, οι αντιφάσεις στο εσωτερικό του κόμματός τους για τη διαχείριση του προσφυγικού και των κρίσιμων εθνικών θεμάτων θα οξυνθούν και ενδεχομένως να θέλουν να προλάβουν αυτή τη στιγμή με μία εκλογική αναμέτρηση. Καλοδεχούμενη».

Εμφανίστηκε όμως κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξουν διπλές κάλπες: «…εγώ λοιπόν πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα από αυτή την εκλογική διαδικασία της απλής αναλογικής θα προκύψει την επόμενη ημέρα προοδευτική κυβέρνηση. Θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας – δεν είναι κακό αυτό.»

» Οι πολίτες το προτιμούνε κατά την άποψή μου. Δεν προτιμούνε την αλαζονεία των μονοκομματικών κυβερνήσεων…Μην ονειρεύονται διπλές εκλογές. Η απλή αναλογική ήρθε στη χώρα και θα εφαρμοστεί. Και θα μείνει. Δεν θα αλλάξει. Ακούστε το αυτό που σας λέω».

«Ασυνέπεια λόγων και έργων στο προσφυγικό»

Αναφέρθηκε στο προσφυγικό/μεταναστευτικό λέγοντας ότι «όχι μόνο δεν τα κάναμε θάλασσα όπως βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα, αλλά καταφέραμε η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς, σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, σημείο αναφοράς σε παγκόσμια κλίμακα. Και να αναδείξουμε και το στοιχείο της ανθρωπιάς και το στοιχείο της φιλοξενίας».

Ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση για ασυνέπεια λόγων και έργων.

Ρώτησε ρητορικά: «Ποιος ήταν που φώναζε ότι τους μετανάστες και τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ; ο κ. Μητσοτάκης ήταν. Αυτοί δεν έλεγαν ότι δεν είναι λύση η μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα, αυτοί δεν έλεγαν ότι θα σφραγίσουν τα σύνορα, ότι θα προχωρήσουν σε αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων; Που είναι όλη αυτή η ειρωνεία που είχαν τότε, που είναι όλη αυτή η προεκλογική ρητορεία;»

» Μετά τις εκλογές το προσφυγικό-μεταναστευτικό έγινε γεωπολιτικό πρόβλημα, πριν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Τασία που έφερναν τους μετανάστες…Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ήταν το μόνο ζήτημα που αφήσαμε ανοικτό στην παρούσα κυβέρνηση, και εκεί αποδείχθηκαν ανέτοιμοι και ανίκανοι να το αντιμετωπίσουν…».

Για το σχέδιο της κυβέρνησης ανέφερε ότι «όταν βάζεις όσους έρχονται σε κέντρα φυλάκισης σε νησιά δίνεις διεθνώς το σήμα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο…Η Ελλάδα δεν ήταν συνώνυμο της τιμωρίας των αδύναμων ανθρώπων, ήταν συνώνυμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».

Πλειοψηφικό αίτημα ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τις πόρτες του

Σε ερώτηση «για τα στελέχη πρώην συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου και την «πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» και για την ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε διαρκή μετασχηματισμό, δεν έχει στεγανά και γι αυτό συναντήθηκε με ευρεία στρώματα της κοινωνίας…Αυτοί που έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 σε διάφορες φάσεις είναι στελέχη που ασκούσαν κριτική από αριστερά στις ηγεσίες τους, είναι όσοι έκαναν κριτική στην νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, και όσοι άσκησαν κριτική για την ταύτιση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ με την πιο ακραία κριτική στην Συμφωνία των Πρεσπών…»

» Η συνάντησή μας με αυτόν τον κόσμο θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε το προφίλ μίας σύγχρονης κυβερνώσας αριστεράς. Η αριστερά δεν είναι σαν τους καλόγερους για να κρατά τα λάβαρα και τα εικονίσματα, αλλά πρέπει να είναι μέσα στην ζωή και να δίνει μάχες… Η κριτική και η αυτοκριτική δεν μας φοβίζει.»

» Είναι πλειοψηφικό αίτημα να προχωρήσει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει τις πόρτες του. Το 80% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσουμε στον μετασχηματισμό, στην ανασυγκρότηση και στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία…Το εγχείρημά μας είναι ενδιαφέρον όχι μόνο για την Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς για την Ευρώπη».

Από το νεοφιλελεύθερο manual οι χειρισμοί στην ΔΕΗ

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα της ΔΕΗ σημειώνοντας πως «το να λύσεις ένα πρόβλημα μετακυλίοντας το κόστος στον καταναλωτή (500 εκατομμύρια) είναι εύκολο…Δημιούργησαν ένα κλίμα απαξίωσης της ΔΕΗ για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις της εκποίησης και της αύξησης του κόστους στον καταναλωτή, καθώς και της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων που έχουν επενδύσει στην ενέργεια.»

» Η τακτική του αρμόδιου υπουργού είναι στο manual του νεοφιλελευθερισμού, πως απαξιώνεις μία επιχείρηση πριν την εκποιήσεις. Παράλληλα προωθούν και μία διαδικασία προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, αναβιώνοντας παθογένειες του πελατειακού κράτους».

Keywords
αλέξης τσίπρας, τσιπρας, αλέξης τσίπρας, ζητα, columbia, συριζα, αλεξανδρουπολη, fake, twitter, tsipras, λιβυη, δελτα, https, επιρροή, κρητη, αοζ, αιγαιο, εκλογες, σαμαρας, δεη, ελλαδα, λύση, ειρωνεία, παπανδρεου, ΠΑΣΟΚ, δημοσκοπηση, manual, ΑΣΕΠ, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, βιογραφικο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, η ζωη ειναι ωραια, ητανε μια φορα, βουλευτες, tsipras, το θεμα, θαλασσα, θεμα, καριερα, νησι, νησια, τηλεοραση, αποκαλυψη, απλα, βραδυ, γινει, δεδομενο, δελτα, δικη, δογμα, δοθει, εγινε, εγχειρημα, ειπε, υπαρχει, ειρωνεία, ενεργεια, επικοινωνια, επιρροή, ερχονται, ευρωπη, ζωη, η δικη, υφυπουργος, θυμισε, ιδρυμα, ομιλια, κυβερνηση, κλιμακα, κλιμα, κομμα, λαβαρα, λύση, λογια, λογο, μηνες, μητσοτακης, πεδιο, πορτες, προβληματα, πρωι, ρητορικη, σειρα, σχεδιο, τασια, τουρκια, φορα, manual, columbia, δικαιωμα, δικαιωματα, ελληνικα, εθνικα θεματα, fake, https, χωρα, κομματι, κυριακου, μεινει, μπροστα, νοσοκομειο, σημα, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα