Ο Αλέξης Τσίπρας τα δίνει όλα για τις εκλογές

18:57 28/4/2019 - Πηγή: In.gr

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει ατζέντα από την δημοσκοπική κατρακύλα που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ζήτημα Πολάκη.

Είναι γεγονός ότι ούτε η περίφημη έξοδος από τα Μνημόνια, ούτε οι υποσχέσεις για παροχές μέσω επιδομάτων ούτε οι προσλήψεις έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν το κλίμα.

Ο μέχρι τώρα προεκλογικός σχεδιασμός φαίνεται ότι δεν αποδίδει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταφεύγει

στην παρωχημένη συνταγή του «Ευκλείδη δώστα όλα».

Έτσι, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προαναγγέλλουν φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές για μετά το Πάσχα, οι Ευρωπαίοι βάζουν φρένο στις προσδοκίες που καλλιεργούν με το επιχείρημα για την ύπαρξη μεγάλου δημοσιονομικού χώρου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, το οποίο η κυβέρνηση υπέβαλε στην Κομισιόν προβλέπει αναιμική ανάπτυξη 2,3% έναντι του αρχικού 2,5% για τα έτη 2019 και 2020 και πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% αντί για 3,6%.

Ωστόσο, οι θεσμοί που επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες δεν δείχνουν να συγκινούνται από τα προεκλογικά τερτίπια της κυβέρνησης. Οι παροχές σχεδιάζονται στη βάση του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε από το υπέρογκο πρωτογενές πλεόνασμα – το οποίο «χτίστηκε» με την αφαίμαξη των φορολογουμένων.

Με όπλο, λοιπόν, την παροχολογία ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να εμψυχώσει έναν κομματικό στρατό με πολύ χαμηλό ηθικό τουλάχιστον για την πρώτη μεγάλη εκλογική δοκιμασία ύστερα από τέσσερα χρόνια.

Το πακέτο των μέτρων

Στο πακέτο των παροχών βρίσκονται τα εξής μέτρα:

Η επαναφορά της έκπτωσης 2% στην εφάπαξ εξόφληση φόρων. Το μέτρο εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκτήσει επικοινωνία με τα στρώματα του πληθυσμού που κατάφεραν να μείνουν όρθια στην κρίση πληρώνοντας το μεγάλο λογαριασμό της φορολογικής επίθεσης της κυβέρνησης.Η επαναφορά της εστίασης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και συγκεκριμένα από το 24% στο 13%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εστίασης είχε μεταταγεί στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και το 2014 αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την μετέταξε σε υψηλό συντελεστή στο πλαίσιο της υπογραφής του τρίτου μνημονίουμετάταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή από 24% σε 13% βασικών τροφίμων όπως είναι τα ζυμαρικά και τα όσπρια.Η υπόσχεση για μη εφαρμογή της ψηφισμένης από την κυβέρνηση μείωσης του αφορολόγητου ορίου.Η μείωση του πρώτου συντελεστής της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% (από τα εισοδήματα 2020).Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.Πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία ακίνητη περιουσία.Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.Έναρξη καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους.Εφάπαξ παροχή 13ης σύνταξης.Ρύθμιση εφορίας. Η ρύθμιση θα είναι σε 120 δόσεις, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Η ελάχιστη δόση καθορίζεται στα 20 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, φορολογούμενος με εισόδημα της τάξης των 10.001 ευρώ που χρωστάει στην εφορία θα πρέπει να πληρώνει ετησίως το 2,4% των αποδοχών του.

Πάντως, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το σύνολο των ελαφρύνσεων που βρίσκονται στο τραπέζι καθώς το κόστος τους ξεπερνάει τα 5,5 δισ. ευρώ και ο δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος υπολογίζεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα