Ντροπή του Αλέξη Τσίπρα το… Νταχάου στη Μόρια

23:04 23/11/2018 - Πηγή: In.gr

Είναι 2 Νοεμβρίου και η κυβέρνηση δέχεται βροχή επικρίσεων για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, κι όχι μόνο. Το προσφυγικό είναι στην πρώτη γραμμή, όχι τόσο των ελληνικών ΜΜΕ αλλά των ξένων που κάνουν λόγο για κολαστήριο.

Την άποψη αυτή υιοθετούν και στελέχη της αντιπολίτευσης τα οποία ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό Δ. Βίτσα τι ακριβώς συμβαίνει. Ο κ. Βίτσας, λοιπόν, λέει: «Επιμένετε στην επικοινωνιακή λέξη “κολαστήριο” της Μόριας. Αν πήγατε εκεί δεν έχετε αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, αλλιώς δεν θα μιλάγατε

για κολαστήριο για ένα χώρο που είναι όλοι εμβολιασμένοι, που προσφέρονται στα παιδιά υπηρεσίες εκπαίδευσης και έχει σχολή εκμάθησης μουσικών οργάνων».

Μάλιστα. Ο κ. Βίτσας δικαιολογεί την κατάσταση που επικρατεί λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι μαγική εικόνα όσα περιγράφουν άλλοι διότι τα παιδιά στη Μόρια μαθαίνουν μουσικά όργανα.

Δεν έχει ακούσει ο υπουργός και όλη η κυβέρνηση για βιασμούς, για κακοποιήσεις, για άθλιες συνθήκες διαβίωσης, για παιδιά που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας γιατί δεν έχουν λόγο να ζουν.

Στις 6 Νοεμβρίου, τέσσερις μέρες μετά δηλαδή δίνεται στη δημοσιότητα έκθεση – κόλαφος της ευρωπαίας επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία περιγράφει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα hot – spots στην ελληνική επικράτεια. Η Ευρωπαία Επίτροπος εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για τα καταγγελλόμενα περιστατικά σεξουαλικής βίας ακόμα και εις βάρος ανηλίκων, ενώ ειδικά για τη Μόρια αναφέρει ότι σύμφωνα με τους διαμένοντες εκεί, μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

«Οι συνθήκες υποδοχής των μεταναστών παραμένουν πολύ κάτω από τα αποδεκτά πρότυπα, ειδικά στα νησιά. Οι αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις κακές συνθήκες υγιεινής, τις ψυχολογικές επιπτώσεις και την αβεβαιότητα που απειλούν την υγεία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα νησιά. Θα πρέπει ειδικότερα να επιταχύνουν τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα και να βελτιώσουν και εκεί τις ικανότητες υποδοχής των μεταναστών» αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της.

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι δραματική, η κυβέρνηση κάνει ότι προσπαθεί να απομακρύνει μερικές εκατοντάδες προσφύγων προκειμένου να υπάρξει μερική αποσυμφόρηση.

Μόλις χθες Πέμπτη το ΑΠΕ βγάζει ορισμένα στοιχεία για τον καταυλισμό τα οποία αναφέρουν ότι για πρώτη φορά, έπειτα από πολλούς μήνες, έπεσε κάτω από 6.000 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.

Όπως λέει, προφανώς με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στον καταυλισμό διέμεναν 5.860 άτομα, αφού και οι αφίξεις μειώθηκαν σημαντικά, αλλά και μεγάλος αριθμός μετακινήθηκε στην ενδοχώρα.

Συνολικά, στη Λέσβο σήμερα διαμένουν 7.850 αιτούντες άσυλο. Από αυτούς οι 5.860 στη Μόρια, 1.140 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που λειτουργεί ο δήμος και οι υπόλοιποι σε δομές και διαμερίσματα που λειτουργούν με τη φροντίδα μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σήμερα στη Χίο διαμένουν 1370 αιτούντες άσυλο, ενώ στη Σάμο, όπου και εντοπίζεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα, διαμένουν 4.100 αιτούντες άσυλο.

Φανταστείτε, για το υπουργείο δεν είναι πρόβλημα η Μόρια, είναι η Σάμος στην οποία έχει δημιουργηθεί δηλαδή ένα ακόμη… κολαστήριο.

Και ξαφνικά, μέσα σε 24 ώρες, την Παρασκευή δύο δημοσιεύματα για τη Μόρια έρχονται να διαλύσουν το ψέμα της κυβέρνησης Τσίπρα που υποτίθεται ότι είναι πιο… ευαίσθητη από τους άλλους στο μεταναστευτικό. Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός τσακωνόταν στη Βουλή με τον Μητσοτάκη για την Παιδεία, δημοσίευμα γερμανικών ΜΜΕ έκανε λόγο για ντροπή της Ευρώπης.

Σύμφωνα με άρθρο της DW, αφορμή στάθηκε η νέα έκθεση της οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch. Μέσα από την έκθεσή της η ανθρωπιστική οργάνωση «προειδοποιεί για τις απάνθρωπες συνθήκες στα ελληνικά κέντρα προσφύγων. Ενόψει του χειμώνα οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που αναζητούν άσυλο θα πρέπει να βελτιωθούν».

Ο γερμανός ανταποκριτής βασιζόμενος στις διαπιστώσεις της HRW που επισκέφθηκε το κέντρο προσφύγων, κάνει λόγο για «απειλή ανθρωπιστικής καταστροφής στη Μόρια».

Η FR γράφει ότι «στην τελευταία της έκθεση η HRW προειδοποιεί για ‘εκτεταμένη ανθρωπιστική καταστροφή’ εφόσον το κέντρο στη Μόρια δεν καταστεί τάχιστα ανθεκτικό απέναντι στον χειμώνα. Εκεί ζουν σήμερα πάνω από 6800 άνθρωποι, αν και ο καταυλισμός έχει σχεδιαστεί για 3.100 άτομα. ‘Χιλιάδες άτομα που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη στερούνται των θεμελιωδέστερων δικαιωμάτων τους για ανθρώπινη αντιμετώπιση’ αναφέρει ο Τόντορ Γκάρντος από την HRW».

Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης ότι «η HRW κάνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει εγκαίρως ενόψει του χειμώνα τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και να τους διασφαλίσει ανθρώπινα καταλύματα, καθαρό νερό και προστασία από επιθέσεις. Η HRW θέτει προ των ευθυνών της και την ΕΕ: ‘Οι άθλιες συνθήκες στα νησιά αποτελούν συλλογική ντροπή για την Ευρώπη’».Επιστολή – ντροπή

Και συνέχεια, λίγες ώρες μετά γίνεται γνωστή η επιστολή – κόλαφος που έστειλε στον Τσίπρα ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Κούμι Ναϊντού, σχετικά με το προσφυγικό και την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου.

Κι αν τα δημοσιεύματα είναι… υπερβολικά όπως διατείνονται κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, τι πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Αμνηστία που λέει ότι ο ίδιος ο Κούμι Ναϊντού διαπίστωσε δραματικές καταστάσεις κατά την επίσκεψη αυτή.

«Η Μόρια δεν είναι το πρώτο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που έχω επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό που είδα εκεί ήταν σοκαριστικό. Τα προβλήματα υπερπληθυσμού είναι καταγεγραμμένα και όταν βρέθηκα εκεί διαπίστωσα ότι υπήρχαν σχεδόν τριπλάσιοι άνθρωποι από όσους/ες μπορεί να φιλοξενήσει ο καταυλισμός. Η πολιτική κράτησης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στα νησιά, προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, σηματοδοτεί ότι χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι εδώ και μήνες σε απελπιστικές συνθήκες. Ζουν σε μία γκρίζα ζώνη, καταρρακωμένοι από την προοπτική επιστροφής σε μια χώρα που δεν είναι ασφαλής για αυτούς.

Είδα από πρώτο χέρι πώς οι άνθρωποι, ακόμη και οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά, είναι αναγκασμένοι/ες να κοιμούνται σε κρύες, βρώμικες και υπερπλήρεις σκηνές. Οι γυναίκες και τα κορίτσια, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι/ες και τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι/ες στον κίνδυνο. Οι ντουζιέρες και οι τουαλέτες είναι ελάχιστες, και δεν βρίσκονται σε ξεχωριστές περιοχές. Πολλές εγκαταστάσεις μάλιστα δεν κλειδώνουν και ο φωτισμός είναι φτωχός, κάτι που καθιστά ακόμη και τη διαδικασία του ντους ή της παροχής νερού αγχωτική και επικίνδυνη. Οι άνθρωποι πρέπει να περιμένουν στην ουρά για ώρες ώστε να πάρουν φαγητό, χωρίς καν να είναι σίγουροι ότι θα το λάβουν, ή για να δουν έναν/μία γιατρό. Τα παιδιά συχνά δεν έχουν καμία πρόσβαση στην εκπαίδευση και οι έφηβοι/ες αισθάνονται απομονωμένοι/ες και απελπισμένοι/ες λόγω της έλλειψης προοπτικής. Αυτό που με ανησύχησε περισσότερο, ήταν ο φόβος που εξέφραζαν οι γυναίκες. Φόβος σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, φόβος για την ασφάλειά τους αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών τους».

Αυτά είναι τα λιγότερα για τη Μόρια και για τα άλλα κέντρα φιλοξενίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 2014 χαρακτήριζε την Αμυγδαλέζα «σύγχρονο Νταχάου» όπου «στοιβάζονται άνθρωποι σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές», ενώ τόνιζε πως είναι αντισυνταγματική η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την κράτηση πάνω από 18 μήνες των μεταναστών.

Επιπλέον, ανέφερε ότι παρά τις εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις για το κέντρο της Αμυγδαλέζας «η κυβέρνηση Σαμαρά, όχι μόνο δεν κλείνει αυτό το στρατόπεδο, αλλά ούτε καν βελτιώνει τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν εκεί».

Το ίδιο κόμμα που μιλούσε για Νταχάου και για Γκουαντάναμο σήμερα είναι υπεύθυνο για τις τραγικές καταστάσεις στη Μόρια, την Σάμο και αλλού.

Κι αν είναι δύσκολο να διαχειριστείς όλο και περισσότερους που έρχονται από την Τουρκία, δεν γίνεται να βρίσκουν συνεχώς δικαιολογίες για να μην μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες στους υπάρχοντες καταυλισμούς.

Φαγώθηκαν πάνω από 1,5 δις ευρώ κονδύλια που δόθηκαν για το προσφυγικό. Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια δεν έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προσφυγικές ροές, το αντίθετο μάλιστα. Εχει να διαχειριστεί 50-60 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κι όμως δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης και κυρίως ασφάλειας.Το μεγάλο ψέμα

Πρόκειται για το μεγαλύτερο από όλα τα ψέματα που έχει πει ο κ. Τσίπρας. Κι αν το σκίσιμο των μνημονίων ή ότι θα έδιωχνε τη Μέρκελ και τις αγορές ήταν αυταπάτες που απλά κόστισαν μερικά δισεκατομμύρια, στην περίπτωση του προσφυγικού έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές. Με ανθρώπους που περίμεναν καλύτερη φιλοξενία και που έφυγαν από κάπου άσχημα για να έρθουν σε κολαστήρια… made in Greece.

Αν μη τι άλλο θα έπρεπε κάποιοι να έχουν παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να σκύβει το κεφάλι από ντροπή για όσα γίνονται στη Μόρια και τα οποία προσβάλλουν την Ελλάδα. Κι αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν… δεξιές κι ανάλγητες, ρατσιστές ή… Ορμπαν, η κυβέρνηση της αριστεράς πώς πρέπει να χαρακτηριστεί; Πώς επιτρέπει να έχει γίνει η Ελλάδα ντροπή της Ευρώπης και να διασύρεται καθημερινά γιατί δεν μπορεί να βοηθήσει 6 ή 10 χιλιάδες ψυχές;

Όταν επιτρέπει βιασμούς, ξυλοδαρμούς, αυτοκτονίες, συμμορίες που δρουν μέσα στα στρατόπεδα;

Η κυβέρνηση ΤσίπραΚαμμένου απέτυχε παντελώς στο θέμα αυτό και όσο κι αν προσπαθούν να απευθυνθούν στο ακροατήριό τους για να τους φέρουν ξανά πίσω δεν θα τα καταφέρουν. Διότι η Μόρια θα είναι το προσωπικό τους Βατερλώ. Θα τους βαραίνει το άγος αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα