«Νεκρή» πόλη το Στρασβούργο, με τον μακελάρη να παραμένει ασύλληπτος

08:30 13/12/2018 - Πηγή: In.gr

Έρημη πόλη θυμίζει το Στρασβούργο ένα εικοσιτετράωρο και πλέον μετά το αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα που άφησε πίσω τέσσερις νεκρούς και 12 τραυματίες. Δεν είναι μόνο η χριστουγεννιάτικη αγορά η οποία παραμένει και σήμερα κλειστή, αλλά το μεγαλύτερο της πόλης. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι υπάρχει ασφάλεια χάρη στην μεγάλη αστυνομική και στρατιωτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί, οι δρόμοι είναι άδειοι. Ο φόβος έχει επικρατήσει, ειδικά από την στιγμή που ο Γαλλομαροκινός δράστης παραμένει ασύλληπτος.

Οι γαλλικές αρχές δημοσίευσαν χθες το απόγευμα την φωτογραφία του

πλέον καταζητούμενου κακοποιού στη χώρα μαζί με περιγραφή του («έχει ύψος 1,80 μ. και φυσιολογική σωματική διάπλαση») και με την εξής επισήμανση προς τους πολίτες: «Προσοχή, πρόκειται για επικίνδυνο άτομο, πάνω απ’ όλα μην επέμβετε εσείς».

Ταυτόχρονα η αστυνομία καλεί όποιον έχει στην κατοχή του πληροφορίες που θα επιτρέψουν τον εντοπισμό του 29χρονου μακελάρη να τηλεφωνήσει στον τριψήφιο αριθμό που δημιουργήθηκε ειδικά για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Αντίθετα με την αγορά, σήμερα αναμένεται να γίνουν κανονικά πολιτιστικές, θρησκευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Στον καθεδρικό ναό της πόλης αναμένεται να γίνει μια οικουμενική προσευχή στις 6 μ.μ.

Στην πλατεία Κλεμπέρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, διερχόμενοι απέτιαν φόρο τιμής στα θύματα, γράφοντας το σύνθημα «Je suis Strasbourg», ανάβοντας κεριά, αφήνοντας ροδοπέταλα.

Γεννημένος στο Στρασβούργο, με φάκελο «S» («sûreté de l’État», δηλαδή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια) ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ έχει πολύ βαρύ ποινικό μητρώο, με 27 καταδίκες σε Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία. «Ήταν γνωστός από το 2015 στις σωφρονιστικές αρχές για την ριζοσπαστικοποίησή του», εξήγησε ο εισαγγελέας Ρεμί Ετζ, προσθέτοντας ότι «αποτελούσε στόχο παρακολούθησης από την αντιτρομοκρατική DGSI». Μάλιστα, επρόκειτο να συλληφθεί από άνδρες της γαλλικής χωροφυλακής το πρωί της Τρίτης, στο πλαίσιο έρευνας για μια υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά τους ξέφυγε…

Το βράδυ της Τρίτης, λίγο πριν από τις 20:00 άνοιξε πυρ αδιακρίτως στο εμπορικό-ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου φωνάζοντας την κραυγή «Αλλάχου Άκμπαρ», μόλις λίγα μέτρα μακριά από το μεγάλο έλατο της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Οπλισμένος με πιστόλι και μαχαίρι, αντάλλαξε πυρά με άνδρες της αστυνομίας και του στρατού, από τα οποία πιστεύεται ότι τραυματίστηκε στο χέρι.

Υπό ακόμη αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο ένοπλος μπόρεσε να πάρει ένα ταξί και να πάει στην κοντινή συνοικία Νεντόρφ, όπου ενεπλάκη σε νέα ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς προτού εξαφανιστεί.

Συνολικά 720 στελέχη των γαλλικών δυνάμεων επιβολής της τάξης τον καταδιώκουν. Σχεδόν 36 ώρες μετά τα γεγονότα, δεν είναι καν βέβαιο αν ο Σερίφ Σεκάτ βρίσκεται ακόμη στη Γαλλία. Οι υπηρεσίες ασφαλείας υποψιάζονταν πως πέρασε τα σύνορα και κατέφυγε στην Κελ, στη Γερμανία, στην άλλη όχθη του Ρήνου.

Οι γαλλικές αρχές βρίσκονται σε μόνιμη «επαφή με τις γερμανικές αρχές», σύμφωνα με τον νομάρχη της Γκραντ Εστ. Η Ελβετία, 130 χιλιόμετρα νότια του Στρασβούργου, ενίσχυσε επίσης τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της με τη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2016, ο δράστης της επίθεσης με όπλο ένα φορτηγό εναντίον της χριστουγεννιάτικης αγοράς του Βερολίνου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 48, σκοτώθηκε λίγες ημέρες αργότερα, μακριά από τον τόπο όπου διέπραξε την ενέργεια αυτή, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στο Μιλάνο, στη βόρεια Ιταλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα