Νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ στις 14 Νοεμβρίου

16:00 11/11/2019 - Πηγή: In.gr

Νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 14 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της συμμετοχής του στο 4ο Thessaloniki Summit 2019 που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον  ομόλογό του.

Το «μενού» της συνάντησης των δύο ηγετών θα περιλαμβάνει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά το «όχι» της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία,

ο Ζ. Ζάεφ είχε κάνει λόγο πως «μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της». Η άμεση αντίδραση της Αθήνας, οδήγησε σε «αναδίπλωση» τον κ. Ζαεφ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα εφαρμόσει πλήρως την Συμφωνία.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα, έχει ταχθεί σταθερά υπέρ της πραγμάτωσής της. Αναμένεται, έτσι, μια συνάντηση με ενδιαφέρον.

Στο ίδιο φόρουμ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει και έναν ακόμα βαλκάνιο ηγέτη, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, κ. Μπόϊκο Μπορίσοφ.

Το πρώτο «ραντεβού» Μητσοτάκη-Ζάεφ

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, στα Ηνωμένα Έθνη, με αφορμή τη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Κλιματική Αλλαγή.

Τότε, στην σύντομη στιχομυθία των δύο ανδρών, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει στον ομόλογό του πως παρότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα την σεβαστεί.

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Απριλίου του 2020 θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία. Η κυβέρνηση Ζάεφ, μετά την άρνηση της ΕΕ να δώσει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη χώρα, προκήρυξε εκλογές. Μέχρι στιγμής, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, υπό τον Χριστιάν Μικόφσκι, διατηρεί σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα ένας της κυβερνώσας Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα