Νέα δικαστική βεντέτα με προεκτάσεις και «μπλόκα» σε μεγάλες έρευνες

13:32 11/2/2019 - Πηγή: In.gr

Τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή τον θυμάστε; Είναι εκείνος που μέχρι πρόσφατα επόπτευε την Εισαγγελία Διαφθοράς και παραιτήθηκε με θόρυβο τον Ιανουάριο, όταν σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα της Θέμιδος, το γνωστό κυβερνητικό σύστημα μέσω διαρροών στον φιλικό Τύπο προσπάθησε να του καταλογίσει ότι μπλόκαρε την έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία Novartis αρνούμενος να παραλάβει στοιχεία από Αμερικανούς εισαγγελείς και στελέχη του FBI.

Γιατί η αναφορά στον κ. Αγγελή;

Μου υπενθύμισαν πως ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει και μια άλλη ιδιότητα. Αυτή του αναπληρωτή προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, της οποίας προΐσταται η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη. Το πιπεράτο της υπόθεσης είναι πως η κ. Ζαΐρη δεν θέλει να ακούει για τον Αγγελή και δεν έχει ούτε καν στοιχειώδη επικοινωνία μαζί του.

Αλλά όπως μαθαίνω αυτή η προσωπική αντιπάθεια δημιουργεί προβλήματα και στην λειτουργία της Αρχής. Ένα παράδειγμα. Από τις 17 έως τις 22 Φεβρουαρίου η κ. Ζαΐρη θα βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να μετάσχει στην Ολομέλεια της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), του διεθνούς οργάνου για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος. Μάλιστα, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο «Plenary and Working Group» -όπως λέγεται- θα είναι η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου (ανήκει στην ομάδα των 53+ του Ευκλείδη Τσακαλώτου).

Ταξίδια στο εξωτερικό

Κατά την «πάγια τακτική» της όταν η κ. Ζαΐρη λείπει στο εξωτερικό δεν συγκαλείται η Ολομέλεια της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ενώ θα έπρεπε. Και αυτό όπως μου λένε το κάνει διότι «δεν θέλει να μπαίνει στα πόδια της και στις δουλειές της» ο αναπληρωτής της Γιάννης Αγγελής.

Αυτό απλά σημαίνει πως σε μια περίοδο που η Αρχή έχει να διαχειριστεί υποθέσεις όπως η Novartis, τα ELFE, η υπόθεση Πετσίτη, το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Πειραιώς και δεκάδες άλλες, η κ. Ζαΐρη δεν διευκολύνει τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας για αμιγώς προσωπικούς λόγους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου δεν επικροτεί αυτή τη συμπεριφορά της κ. Ζαΐρη και πως για το λόγο αυτό η άλλοτε καλή σχέση των δύο γυναικών έχει διαταραχθεί. Αρνητικά φέρεται να βλέπει και αυτές τις βεντέτες και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου, η οποία έχει τη συνολική εποπτεία της καταπολέμησης του «μαύρου» χρήματος και η οποία το τελευταίο έτος καταβάλει κοπιώδεις προσπάθειες, ώστε η χώρα μας να πάρει μια θετική αξιολόγηση από την FATF τον προσεχή Ιούνιο. Καταλαβαίνω μάλιστα πως θα στείλει αρμοδίως το μήνυμα «τα προσωπικά σας έξω από την υπηρεσία σας»…

Keywords
Τυχαία Θέματα