Η ΝΔ καταγγέλλει παρακράτος Μαξίμου και… πρωθυπουργό Πολάκη

18:01 3/1/2019 - Πηγή: In.gr

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία δεν ελέγχει το παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου, καταγγέλλει σήμερα δημοσίως την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή», σημειώνει η ΝΔ απαντώντας στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Προσθέτει, δε: «Καθώς αυτό δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολίτευση, έχει κάτι να πει ο κ. Τσίπρας ή έχει αναθέσει τη διακυβέρνηση στον Παύλο Πολάκη;»

Με τη σκληρή αυτή

ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία δίνει συνέχεια στη σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και με φόντο τις αποκαλύψεις Μανιαδάκη για πιέσεις που δεχόταν να καταγγείλει πολιτικά πρόσωπα για χρηματισμό. Αλλά και για τις ωμές, εντελώς εξωθεσμικές παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο οποίος απροκάλυπτα κάνει «μπούλινγκ» σε δικαστές με την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου.

Είναι προφανές ότι και η κάλυψε που παρείχε στον κ. Πολάκη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου, δείχνει ότι το Μαξίμου αποδέχεται την παρέμβαση στις δικαστικές έρευνες για την υπόθεση της Novartis.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί διεξάγεται πόλεμος ανακοινώσεων με τους εισαγγελείς και δικαστές να μιλούν για θεσμική εκτροπή αλλά τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης να καλύπτει τον κ. Πολάκη.

Η Ενωση Δικαστών στην ανακοίνωσή της τόνιζε ότι κάποιοι δεν σέβονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Και είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολιτικού πολέμου με φόντο και «θύμα» της Δικαιοσύνη.

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου ανέφερε:

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού της Ελληνικής Κυβέρνησης και αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου . Αφορμή αποτέλεσαν οι ανακοινώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων για τις επίμαχες αναρτήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει ότι το αυτονόητο ότι η δικαιοσύνη «μπορεί να εκτιμήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και η μόνη που μπορεί να αξιολογήσει ποιες ενέργειές της εξακολουθούν ή όχι να είναι αναγκαίες και ποιες εξ αυτών συμβάλλουν ή όχι αποτελεσματικά στο ως άνω έργο της, κρίνοντας πάντοτε με βάση το νόμο και τις ειδικές υπό διερεύνηση περιστάσεις, που μόνο η ίδια γνωρίζει».

Είναι αυτονόητο , συνεχίζει ότι οι εξελίξεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ακόμη και όσον αφορά σε εκείνες με μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω του κρίσιμου θεσμικά ρόλου που διατηρεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, επισημαίνει « δεν πρέπει να λησμονείται από όσους μιλούν για «θεσμική εκτροπή» ότι ανεπίτρεπτη θεσμικά ενέργεια είναι η επιλεκτική ταύτιση συγκεκριμένων οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων με ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων. Η πολιτική αυτή επιλογή εξυπηρετεί τη δημιουργία εντυπώσεων, λειτουργεί παρελκυστικά για τα αποτελέσματα του έργου της Δικαιοσύνης και δημιουργεί σύγχυση με σκοπό την πολιτική συγκάλυψη.

Και ασφαλώς η στάση αυτή προσβάλλει το κύρος της Δικαιοσύνης και κυρίαρχα τη νοημοσύνη των πολιτών».

Είναι σαφής αιχμή κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά όχι και τόσο σαφής η απάντηση που έπρεπε να έχει δοθεί στις αναρτήσεις του Π. Πολάκη, κατά δικαστών.

Ωστόσο, ο κ. Καλογήρου φαίνεται να απαντά και στην Ενωσης Δικαστών που μίλησε για θεσμική εκτροπή ενώ αφήνει υπόνοιες για οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις που όπως λέει ταυτίζονται με τους ισχυρισμούς του Μανιαδάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα