Να μην ξανακοιμηθεί κανένα όνειρο

07:53 18/10/2020 - Πηγή: In.gr

Δύο ντοκιμαντέρ και ένα κονσέρτο. Αυτά είναι τα «στοιχεία» βάσει των οποίων τούρκος εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη τρεις φορές ισόβια του Οσμάν Καβαλά. Ο 62χρονος Καβαλά, φυσιογνωμία της δημοκρατικής Τουρκίας, βρίσκεται στη φυλακή 1.074 ημέρες. Γόνος ιστορικής οικογένειας καπνεμπόρων της Καβάλας,  συνελήφθη το 2017 με ανυπόστατες κατηγορίες και παρότι αθωώθηκε του απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες. Η κυβέρνηση Ερντογάν τον θέλει πίσω από τα κάγκελα. Πάση θυσία.

Οταν πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε ότι σταματά το τραγούδι, πολλοί έσπευσαν σε πρόωρους αποχαιρετισμούς. Η δημιουργικότητα όμως πάντα

βρίσκει διεξόδους. Στο Μικρό Παλλάς η Χάρις Αλεξίου μεταμορφώνεται σε μια γυναίκα χωρίς όνομα που μονολογεί μέσα στην ησυχία του μικρού της χώρου, με αφορμή το θεατρικό αφήγημα «Μεταμφίεση» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Σε ένα παιχνίδι μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Η Χαρούλα ηθοποιός, με το ίδιο πάθος της Χαρούλας που τραγούδησε τη ζωή μας.

Δεν είναι κολακευτικό για έναν πολιτικό εκείνο που μένει από εμφάνισή του να είναι η μύγα που έκατσε στα μαλλιά του. Αυτό συνέβη στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Στο περίφημο σατιρικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Saturday Night Live» ο Τζιμ Κάρεϊ ανέλαβε να υποδυθεί τη μύγα – που υποτίθεται ότι είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στη διάρκεια της τηλεμεταφοράς του στο ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων υποτίθεται ότι μεταμορφώθηκε και έκατσε στα λευκά μαλλιά του Πενς. Μέσα στον ζόφο οι Αμερικανοί είχαν μια ευκαιρία να χαμογελάσουν.

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στη Γερμανία η απόφαση της υπουργού Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ να παρουσιάσει νομοσχέδιο που χρησιμοποιεί τους όρους στη θηλυκή τους εκδοχή για να καλύπτει και τα δύο φύλα. «Νομίζω ότι είναι καλό ότι πλέον συζητούμε τη γλώσσα με όρους ισότητας των φύλων στα επίσημα έγγραφα» σχολίασε η Σοσιαλδημοκράτης υπουργός. Ομως το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε αλλαγή «διότι μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει το αρσενικό να περιγράφει και τα δύο φύλα». Η συζήτηση πάντως ξεκίνησε.

O Πολωνός Ράφαλ Γκάβελ κατέφυγε τον Ιανουάριο του 2019 στη Νορβηγία λόγω της άδικης καταδίωξής του από τις πολωνικές Αρχές για πολιτικούς λόγους. Πριν από λίγες ημέρες η Νορβηγία χορήγησε άσυλο σε εκείνον και την οικογένειά του. Ετσι ο Γκάβελ έγινε ο πρώτος Πολωνός που πήρε πολιτικό άσυλο εδώ και 30 χρόνια. Και φθάσαμε στα χρόνια που μια χώρα εκτός ΕΕ κρίνει ότι ένας πολίτης της ΕΕ κινδυνεύει λόγω των πολιτικών του απόψεων από την αυταρχική κυβέρνησή του.

Υπήρχε ένα άλλο Σύμπαν, προγενέστερο του δικού μας, πριν από το Big Bang και οι αποδείξεις βρίσκονται στις μαύρες τρύπες. Ο σερ Ρότζερ Πένροουζ, που κέρδισε φέτος το Νομπέλ Φυσικής, επιμένει ότι η παρουσία ανεξήγητων κηλίδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο Διάστημα – γνωστά ως σημεία Χόκινγκ – είναι απομεινάρια εκείνου του προηγούμενου Σύμπαντος. Αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν σκεπτικισμό. Εμείς το μόνο που διαπιστώνουμε, καθώς βελτιώνεται η κατανόησή μας για τα όσα μας περιβάλλουν, είναι το πόσο λίγα πραγματικά κατανοούμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα