Μητράκος: Επιτέλους, αύξηση στις τιμές των ακινήτων

12:29 3/4/2019 - Πηγή: In.gr

Μετά από μία βαθιά και παρατεταμένη περίοδο κρίσης ο τομέας ακινήτων ανακάμπτει και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στα επόμενα χρόνια.

Όπως ανάφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος κατά το 14ο Red Business Forum, «η ελληνική αγορά ακινήτων, έχοντας υποστεί σημαντικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης, αναπτύσσει

σταδιακά μία νέα δυναμική».

Με βάση τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το 2018 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων ανήλθε στο 1,5% (μετά από εννέα συνεχή έτη πτωτικής πορείας), ενώ ειδικά στην Αθήνα καταγράφηκαν ρυθμοί αύξησης 3,4% και 4,2% κατά τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους, σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2017 (2,4% για το σύνολο του 2018). Ομοίως οι τιμές των γραφείων και καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών κατά το α΄ εξάμηνο του 2018 αυξήθηκαν με ρυθμούς 7,4% και 3,1% αντίστοιχα, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2017, ενώ και πάλι στην Αθήνα οι ρυθμοί ήταν ακόμα υψηλότεροι (8,4% και 4,9% αντίστοιχα).

Στα μισθώματα γραφείων και καταστημάτων, καταγράφονται ηπιότεροι ρυθμοί αύξησης ή και επί μέρους οριακές μειώσεις. Ειδικότερα, ο δείκτης μισθωμάτων γραφείων αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,2% το 2017 και 2,4% το α’ εξάμηνο του 2018, ενώ οι αντίστοιχες μεταβολές του δείκτη μισθωμάτων καταστημάτων ήταν -1,0% και -0,6%.

Στον κλάδο των οικιστικών ακινήτων, ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb) στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό και με την προσέλκυση ενδιαφέροντος από το εξωτερικό μέσω του θεσμού της Golden Visa, έχουν οδηγήσει στη σταδιακή ανάδειξη μια νέας για τα ελληνικά δεδομένα επενδυτικής αγοράς για ακίνητα οικιστικής χρήσης.

Νέες συνθήκες

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την πλευρά της ζήτησης δημιουργούν και νέες συνθήκες από την πλευρά της προσφοράς, αναπροσαρμόζοντας το ρυθμό και την πρακτική καθημερινότητα των τοπικών κοινοτήτων και κοινωνικών ομάδων. Αυτές οι διεργασίες αναμορφώνουν την ταξιδιωτική εμπειρία και αναδεικνύουν δυνατότητες δημιουργίας νέων εισοδημάτων και αξιών, παράλληλα όμως αναδιατάσσουν το χώρο και μετασχηματίζουν το χαρακτήρα των πόλεων.

Όπως αναφέρει ο κ. Μητράκος, στο κέντρο της Αθήνας έχει ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα η ανάπτυξη τουλάχιστον δέκα μονάδων, οι οποίες έχουν προκύψει είτε από αλλαγή χρήσης παλαιότερων ακινήτων, κυρίως γραφείων, είτε από ανακαίνιση και επαναλειτουργία μονάδων οι οποίες είχαν παραμείνει για αρκετά χρόνια κενές και αναξιοποίητες. Αντίστοιχο ενδιαφέρον φαίνεται να προσελκύει και το σύνολο του παραλιακού μετώπου της Αττικής.

«Αρκετά από τα υπό αξιοποίηση ακίνητα αποτελούν ιδιοκτησία ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ευνοϊκή συγκυρία και το ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων, εταιριών ανάπτυξης, διεθνών αλυσίδων ξενοδοχείων και ταξιδιωτικών πρακτόρων (tour operators), επιλέγουν τη διενέργεια διαγωνισμών και τη μακροχρόνια παραχώρηση των επαγγελματικών ακινήτων τους, ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και από την Τράπεζα της Ελλάδος για την αξιοποίηση τεσσάρων σημαντικών επαγγελματικών ακινήτων της στο λεκανοπέδιο της Αττικής» σημείωσε ο υποδιοικητής της ΤτΕ.

Οι παραπάνω τάσεις αντανακλώνται στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας (με βάση τον όγκο) κατά 21,3% σε ετήσια βάση το 2018 (19,4% το 2017), αλλά και στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, η ετήσια αύξηση των επενδύσεων από το εξωτερικό σε ακίνητα ως καθαρή εισροή κεφαλαίων είναι 172,1% το 2018, έναντι 86,5% για το 2017 και 45,3% για το 2016, παρατηρείται δηλαδή μια επιταχυνόμενη αύξηση τα τρία τελευταία χρόνια.

Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα λόγω της εξαιρετικής πορείας του τουρισμού των τελευταίων ετών και της σταδιακής ανταπόκρισης στην αυξανόμενη ζήτηση για καταλύματα μεσαίας και υψηλής κατηγορίας, τα οποία απευθύνονται πλέον σε τουρισμό υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με το παρελθόν. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, την περίοδο 2012-2018 ο αριθμός των διαθέσιμων πολυτελών κλινών της χώρας αυξήθηκε κατά 52,8%. Σε αντίθεση με τη μικτή εικόνα της ευρύτερης αγοράς γραφείων και καταστημάτων, τα αμιγώς επενδυτικά ακίνητα της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών και οι χρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό συγκεντρώνουν συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα