Μια πραγματική παιδαγωγός, όχι απλά μια καθηγήτρια

13:42 18/12/2018 - Πηγή: In.gr

Η σύγχρονη πραγματικότητα της κρίσης έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για όλους τους ανθρώπους. Κάποιοι ίσως απομακρύνθηκαν από την αλήθεια και την ανθρωπιά τους, ενώ κάποιοι άλλοι συνέχισαν ακάθεκτοι το έργο τους προς την ανθρωπότητα. Στη δεύτερη εκπομπή της σειράς «Ένα Έργο, μια ιστορία» μια πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και φιλόλογος στο 2ο Γυμνάσιο Αλίμου δεν κάνει «απλά» τη δουλειά της σε ένα τυπικό σχολικό οκτάωρο, αλλά δίνει έμπνευση και θάρρος σε εκατοντάδες μαθητές του σχολείου. Πρόκειται για μια

εκπαιδευτικό και όχι απλά μια καθηγήτρια.

Σε αυτό το βίντεο βρισκόμαστε μέσα στις τάξεις του σχολείου και παρακολουθούμε μια πρόβα θεατρικής παράστασης, εκεί η νέα μας «ηρωίδα», η Αγγελική Μητσάκη, δίνει κατευθύνσεις στους μαθητές της και κρατάει τα λόγια. Παρέα της για εκείνη την ημέρα, ο ηθοποιός Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, ο οποίος μας ταξιδεύει στην καθημερινότητά της και μας αποκαλύπτει το σπουδαίο Έργο της, που δεν είναι μόνο θεατρικό αλλά βαθιά ανθρώπινο. Εδώ και 20 χρόνια προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην θεατρική ομάδα του σχολείου αλλάζοντας την σκέψη των εφήβων και δημιουργώντας ένα γόνιμο έδαφος για τέχνη και έκφραση.

Οι θεατρικές παραστάσεις που ανεβάζει είναι άκρως πετυχημένες και ξεφεύγουν από τις ιδεοληπτικές και στημένες παραστάσεις, που έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε στα σχολεία.Οι μαθητές αν και δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, έρχονται σε επαφή με αρχαία κείμενα και ερμηνεύουν τα μηνύματα που λαμβάνουν. Οι ίδιοι παραδέχονται πως η κα Μητσάκη αν και πρόκειται για ένα άτομο που δείχνει φαινομενικά αυστηρό και στιβαρό, στην ουσία είναι ένα άτομο που εμπνέει και προσφέρει δίχως αντάλλαγμα. Η ίδια πιστεύει πως το Έργο της είναι αυτό που οποιαδήποτε καθηγήτρια θα έκανε προκειμένου να βάλει το δικό της λιθαράκι πολιτισμού στην επόμενη γενιά.

Το Έργο της στην θεατρική ομάδα είναι αδιαπραγμάτευτα αξιοθαύμαστο. Συγκεντρώνει νεαρά άτομα, πολλές φορές ετερόκλητα μεταξύ τους και τους δίνει έναν καινούργιο ρόλο, να μάθουνε πρώτα από όλα τον εαυτό τους. Η πίστη της στην δύναμη του θεάτρου δεν σταματάει όμως στην θεατρική ομάδα, αλλά την φέρνει και μέσα στην καθημερινή διδασκαλία. Με το θεατρικό παιχνίδι κρατάει ζωηρό το ενδιαφέρον των μαθητών για τα αρχαία κείμενα μετατρέποντας το μάθημα σε μια πραγματική εμπειρία, που οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά. Μια εμπειρία σαν εκείνη που ο πατέρας της έδινε σε αυτήν όταν από πολύ μικρή ηλικία την συνόδευε σε θεατρικές παραστάσεις για να της δείξει το μεγαλείο της τέχνης.

Αυτό το σπουδαίο Έργο, η ERGO ασφαλιστική θέλει να διατηρήσει στο ακέραιο. Να το επιβραβεύσει και να το σταθεροποιήσει προσφέροντάς της υλικοτεχνικό εξοπλισμό μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας. Γιατί προτεραιότητά της ERGO είναι να στηρίζει ανθρώπους σαν την κυρία Μητσάκη, που με τη δική τους προσφορά και το δικό τους μοναδικό Έργο συμβάλλουν στο να αλλάζει μέρα με τη μέρα ο κόσμος μας. Ο Κάρολος Κουν κάποτε είχε πει πως «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας.». Και η Αγγελική Μητσάκη φαίνεται όχι μόνο να συμφωνεί με τον μεγάλο δάσκαλο του θεάτρου, αλλά αυτό να έχει γίνει το καθημερινό της μάντρα, σε μια καθημερινότητα που όλοι επιμένουν για το αντίθετο.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκπομπή:

Για τα υπόλοιπα επεισόδια συντονιστείτε εδώ ή παρακολουθήστε τα στο επίσημο κανάλι του Youtube της ERGO και παρακολουθήστε την ιδέα και το όραμα της ERGO.

Keywords
Τυχαία Θέματα