Με αυτές τις ταυτότητες θα ταξιδεύουμε πλέον στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Ελλάδα

16:51 14/3/2019 - Πηγή: In.gr

Νέες ταυτότητες με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας στο μέγεθος των πιστωτικών καρτών, πρόκειται να αντικαταστήσουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα με που χρησιμοποιούν 500 εκατ. ευρωπαίοι πολίτες για να μπορούν να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ.

Σκοπός είναι η ενίσχυση της κυκλοφορίας εντός Σένγκεν, αλλά και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, αλλά και να καταπολεμηθεί η διασυνοριακή απάτη και η παράνομη μετανάστευση.

Προδιαγραφές ασφάλειας για τα έγγραφα ταυτότητας

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΕ από την 19η Φεβρουαρίου, με τους νέους προτεινόμενους

κανόνες, τα έγγραφα ταυτότητας θα πρέπει να εκδίδονται υπό ενιαία μορφή πιστωτικής κάρτας (ID-1), να περιλαμβάνουν έναν ειδικό κωδικό, αναγνώσιμο από μηχανήματα σάρωσης που θα βρίσκονται τοποθετημένα σε αεροδρόμια, λιμάνια και ενδεχομένως σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και να τηρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ).

Θα πρέπει εξάλλου να περιλαμβάνουν φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου του εγγράφου, αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε μικροκύκλωμα χωρίς επαφή. Τα έγγραφα ταυτότητας θα αναφέρουν τον κωδικό χώρας του κράτους μέλους που τα εκδίδει, εντός σημαίας της ΕΕ (σ.σ για την Ελλάδα «GR»).

Το έγγραφο αυτό θα πρέπει να φέρει την ένδειξη «ταυτότητα» (identity card) στην επίσημη ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους- μέλους και σε τουλάχιστον άλλη μια από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Τα κράτη – μέλη δεν είναι υποχρεωμένα προς το παρόν να εκδώσουν πανομοιότυπες ταυτότητες (κάτι που η συμφωνία ορίζει ότι θα εξεταστεί σε μελλοντικό χρόνο) ενώ οι εθνικές αρχές θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν εάν στο έγγραφο θα αναγράφεται το φύλο του πολίτη. Σε περίπτωση που αυτό θα αναγράφεται, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία φύλα. «Αρσενικό», «θηλυκό» και «τρίτο φύλο» (F’, ‘M’ ή ‘X’/'

Keywords
Τυχαία Θέματα