Μάτι : Ο Τσίπρας ήθελε τον… Γερμανό του κι ένα πόρισμα – πλυντήριο για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης

06:04 8/2/2019 - Πηγή: In.gr

155 σελίδες. Σχεδόν 1,5 σελίδα για κάθε νεκρό στο Μάτι χρειάστηκε η επιτροπή του σημαντικού επιστήμονα Γκόλνταμερ για να «θάψει» τις ευθύνες όλων εκείνων που στις 23 Ιουλίου σκότωσαν 100 ανθρώπους. Και το σκότωσαν είναι κυριολεκτικό, έχει αναλυθεί ουκ ολίγες φορές αυτούς τους 7 μήνες που έχουν περάσει.

Ο επιστήμονας λοιπόν, ο ειδικός στις πυρκαγιές που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας εκείνες τις «καυτές» ημέρες του Αυγούστου, έβγαλε το συμπέρασμά του, έγραψε για τα

αίτια των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Να θυμηθούμε τι είχε συμβεί σε εκείνη τη συνάντηση στις 23 Αυγούστου μεταξύ του πρωθυπουργού και του Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC);

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος πως με τις προσπάθειες του καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ «θα έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να λάβουμε μέτρα και πολιτικές για την αποφυγή τέτοιων καταστροφών στο μέλλον».

Μάλιστα, τον διαβεβαίωσε ότι θα του παρασχεθεί κάθε βοήθεια και πως η Επιτροπή θα είναι ανεξάρτητη, τονίζοντας ότι απαιτείται ανεξάρτητη οπτική, ιδέες και προτάσεις για την προστασία από τέτοιες καταστροφές στο μέλλον. Όπως είπε, πάντα υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν ξανά στο μέλλον κίνδυνοι εξαιτίας των εξελίξεων αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας συνεπώς την αναγκαιότητα «να προετοιμαστούμε και να προστατευτούμε με τον σωστό τρόπο».

Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Γκόλνταμερ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρόσκληση, ενώ εξήγησε πως επιπλέον κίνητρο για την αποδοχή της εκ μέρους του είναι και το γεγονός της νέας περιόδου πυρκαγιών που απειλούν τον κόσμο συνολικά.

Όπως σημείωσε, σε πρόσφατο άρθρο των New York Times όπου Αμερικανοί επιστήμονες μιλούν για μια χωρίς προηγούμενο εποχή πυρκαγιών που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και που συμπεριφέρονται διαφορετικά απ’ ό,τι γνωρίζαμε πριν».

Με απλά λόγια ο καθηγητής – ειδικός είχε μιλήσει γενικά για την κλιματική αλλαγή και την αύξηση του κινδύνου από τις πυρκαγιές, προδιαθέτοντας για το τι θα ακολουθούσε.

Τι βολική συνέχεια; Ένα πόρισμα 150 σελίδων καταγράφει τις διαχρονικές αιτίες που οδηγούν στην καταστροφή της χώρας από τις φωτιές.

Αν καθίσει κάποιος και το διαβάσει όλο το πόρισμα της επιτροπής θα διαπιστώσει ότι ο Γκόλνταμερ έκανε τόσο κόπο για να μας πει ότι για τις φωτιές φταίει η ελληνική γραφειοκρατία και ο κατακερματισμός των δημοσίων υπηρεσιών.

Ξέρουμε τι φταίει

Ότι φταίει ότι η δημόσια διοίκηση γιατί υπάρχουν συναρμοδιότητες, έλλειψη συντονισμού, απουσία σχεδιασμού και πρόληψης των πυρκαγιών κ.λπ. Σπαταλήθηκαν τόσες εργατοτώρες για να μας πουν οι ειδικοί ότι είναι μπάχαλο το κράτος, λες και δεν το ξέραμε. Ο Γκόλνταμερ μίλησε με άλλους ειδικούς, επισύναψε χάρτες, έβγαλε συμπεράσματα, έκανε και γενικόλογες προτάσεις και όλα μια χαρά.

Ένα πόρισμα στην υπηρεσία του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Ένα πόρισμα – πλυντήριο για να ξεπλυθούν οι ευθύνες όλων εκείνων που διαχειρίστηκαν την εθνική τραγωδία στις 23 Ιουλίου. Τόσο απλά, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και με εμφανή προσπάθεια να κρυφτούν στη ντουλάπα του Μεγάρου Μαξίμου οι σκελετοί του Ματιού, βγήκε ένα πόρισμα που είναι επί της ουσίας για τα σκουπίδια.

Όχι ως προς τη χρησιμότητά του. Αλίμονο, όταν κάποιος παγκοσμίου φήμης επιστήμονας προτείνει γιατριά για την διαχρονική αρρώστια του ελληνικού κράτους, είναι ευπρόσδεκτες οι προτάσεις. Όμως, όλα αυτά έχουν ειπωθεί χιλιάδες φορές, τα έχουν αναλύσει και έλληνες επιστήμονες. Επρεπε να έρθει ο Γερμανός για να μας πει ότι όλα όσα ξέραμε;

Ναι, είναι βολικό το πόρισμα για την κυβέρνηση γιατί δεν απαντά σε κανένα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί για εκείνη την τραγική νύχτα. Και βολεύει τον πρωθυπουργό και όλους εκείνους που έχουν εμπλοκή στο έγκλημα της Ανατολικής Αττικής γιατί θολώνει τα νερά και μέσα σε πυκνό κείμενο γεμάτο πίνακες και χάρτες απλά σβήνει η όποια ελπίδα είχαν οι συγγενείς των νεκρών να δικαιωθούν.

Η κυβέρνηση έκανε αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε θέλει να απομακρύνει τα φώτα από τις πραγματικές αιτίες. Φτιάχνει μια επιτροπή από «ειδικούς», αφήνει να περάσουν 7-8 μήνες από το έγκλημα, να το ξεχάσει ο κόσμος, να αφομοιώσει το γεγονός ότι κάποιοι πρέπει να πληρώσουν αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ, ξεφουρνίζει ένα πόρισμα για τα μάτια του κόσμου, που αναφέρεται αόριστα σε κάποιες ευθύνες και καθάρισε.

Ο Γκόλνταμερ είχε πάρει μια εντολή. Να φτιάξει ένα πόρισμα που θα βόλευε τον Τσίπρα, και αυτό έκανε. Κατέγραψε τις ευθύνες, μεταξύ των οποίων και η κλιματική αλλαγή, κατέθεσε πράγματι σοβαρές προτάσεις θεραπείας της ασθένειας και πάει σπίτι του.

Όμως, ακόμη περιμένουν όλοι οι Ελληνες απαντήσεις για το Μάτι. Κυρίως εκείνοι που κλαίνε ακόμη νεκρούς και κατεστραμμένες περιουσίες.

Τα ερωτήματα

Που ήταν η κυβέρνηση εκείνη τη νύχτα; Αν θυμόμαστε καλά ο Τσίπρας πανηγύριζε σε κάποια γέφυρα μαζί με τον Ζάεφ τη συμφωνία των Πρεσπών και ήρθε αφού τον ειδοποίησαν ότι καίγεται η Αττική.

Που ήταν οι αρμόδιοι υπουργοί για να συντονίσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες; Ο κ. Τόσκας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης που βρίσκονταν άραγε κι εμφανίστηκαν μόλις στις 11.30 το βράδυ όταν έγινε η περίφημη σύσκεψη – παρωδία στο Κέντρο Επιχειρήσεων;

Που ήταν η Πολιτική Προστασία να έχει εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης που θα μπορούσε να τηρηθεί κατά γράμμα και να σωθούν άνθρωποι;

Που ήταν η Περιφέρεια Αττικής και ειδικά η κ. Δούρου να συντονίσει από την πλευρά της. Γιατί έκαναν την πρώτη σύσκεψη μετά τις 8 το βράδυ όταν το Μάτι είχε καεί και οι πρώτοι νεκροί ήταν ήδη στα νοσοκομεία;

Θα μιλήσει κανείς για τις ευθύνες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η πρώτη για την εγκληματική επιλογή να εγκλωβίσει εκατοντάδες αυτοκίνητα στο Μάτι και η δεύτερη για τη λάθος εκτίμηση της πυρκαγιάς και των συνεπειών της από την πρώτη στιγμή;

Που ήταν οι υπηρεσίες και ποιος τις συντόνιζε για να πάρει τον κόσμο που είχε πέσει στη θάλασσα για να σωθεί. Στις 12 τα μεσάνυχτα ο Τόσκας ενημέρωνε τον πρωθυπουργό ότι είχαν εγκλωβιστεί λίγοι σε ένα λιμανάκι και τέλος, όταν όλοι είδαμε ανθρώπους να μένουν επί ώρες στη θάλασσα και κάποιοι να πεθαίνουν μέσα σ’ αυτήν.

Γιατί προσπάθησαν να αποκρύψουν τους νεκρούς με το Πολάκη να παίζει με το κινητό του και τους άλλους να μην ξέρουν τίποτε αν και είχαν ενημερωθεί για όλα όσα είχαν γίνει;

Που ήταν οι υπεύθυνοι για να κατευθύνουν τον κόσμο και να μην πεθαίνει προσπαθώντας να σωθεί χωρίς κανένας να είναι δίπλα του;

Ναι, για όλα τα παραπάνω φταίνε οι κυβερνώντες εκείνη την ημέρα, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να κρύψουν αυτές τις ευθύνες μέσα σε ένα γενικόλογο πόρισμα.

Αν ο Τσίπρας ήθελε τον… Γερμανό του για να ξεπλύνει τις ενοχές του, μπορεί να το κατάφερε με το πόρισμα των 150 σελίδων, αλλά προσωρινά. Ο λαός έχει και μνήμη και κρίση για να μιλήσει όταν πρέπει για το τι έγινε στο Μάτι εκείνη την συγκλονιστική νύχτα της 23ης Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα