«Μακελάρης» Νέας Ζηλανδίας: Η μετάλλαξη του πρώην γυμναστή που σκόρπισε τη φρίκη
Πρώην γυμναστής στην Αυστραλία ο Μπρέντον Ταράντ, δράστης του χθεσινού μακελειού σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς, παρουσιάζεται ως ένας «απλός, λευκός άνδρας» της εργατικής τάξης τον οποίο κέρδισε η νεοφασιστική ιδεολογία έπειτα από ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη.
Εναντίον του 28χρονου Αυστραλού απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες για ένα από τα χειρότερα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία: τον φόνο τουλάχιστον 49 πιστών σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς.
Στη διάρκεια της εμφάνισής του σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου έκανε μια χειρονομία, που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής. Ο Ταράντ δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν ήταν στις λίστες παρακολούθησης των νεοζηλανδικών αρχών.
Μεγάλωσε στη μικρή πόλη Γκράφτον στη βόρεια πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, όπου παρακολούθησε μαθήματα για να γίνει γυμναστής αφού αποφοίτησε από το λύκειο. Από το 2009 και για δύο χρόνια εργάστηκε σε γυμναστήριο της πόλης.
Η ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου αυτού, η Τρέισι Γκρέι, θυμάται έναν άνθρωπο που εργαζόταν σκληρά όμως άλλαξε μετά τα ταξίδια του στην Ευρώπη και την Ασία. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στο Facebook είχε ταξιδέψει ως το Πακιστάν και τη Βόρεια Κορέα.
«Πιστεύω ότι άλλαξε τα χρόνια που ταξίδεψε στο εξωτερικό», δήλωσε η Γκρέι στον αυστραλιανό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ABC. «Αναμφίβολα ευθύνονται οι εμπειρίες που έζησε, ή κάποια οργάνωση που συνάντησε και οι οποίες τον έκαναν να αλλάξει», πρόσθεσε.
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από το μανιφέστο των 74 σελίδων που έγραψε ο Ταράντ πριν το μακελειό.
Στο κείμενο αυτό διηγείται ότι για πρώτη φορά σκέφτηκε να διαπράξει επίθεση τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2017 όταν ταξίδευε στη Γαλλία και τη δυτική Ευρώπη.
Αναφέρει ότι τον εξέπληξε η «εισβολή» μεταναστών στις γαλλικές πόλεις και κάνει λόγο για την «απελπισία» που του προκάλεσε η νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν.
Στο μανιφέστο του, με τίτλο «Η μεγάλη μετακίνηση», ο Ταράντ αναφέρει ότι θέλει να επιτεθεί σε μουσουλμάνους. Ο τίτλος παραπέμπει σε μια διατριβή του Γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη ευρωπαίων μεταναστών. Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της άκρας δεξιάς.
Στη σύντομη αυτοβιογραφία που συνοδεύει το μανιφέστο του ο Ταράντ παρουσιάζεται ως «ένας απλός, λευκός άνδρας (…) που γεννήθηκε στην Αυστραλία σε μια εργατική οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα». Περιγράφει την παιδική του ηλικία ως «κανονική».
Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο το 2010 και η Γκρέι επεσήμανε ότι πιστεύει πως η μητέρα και η αδελφή του Ταράντ ζουν ακόμη στο Γκράφτον.
Ο 28χρονος παραιτήθηκε από το γυμναστήριο το 2011. Όπως εξηγεί κατάφερε να χρηματοδοτήσει τα ταξίδια του επενδύοντας σε bitcoin.
Πέντε όπλα, εκ των οποίων δύο τροποποιημένα ημι-αυτόματα όπλα –προφανώς AR-15—και δύο τουφέκια χρησιμοποιήθηκαν στο χθεσινό μακελειό. Σε φωτογραφίες από το οπλοστάσιό του εμφανίζονται να είναι γραμμένα πάνω στα όπλα ονόματα προσωπικοτήτων της στρατιωτικής ιστορίας στα αγγλικά και σε γλώσσες της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και πολλοί Ευρωπαίοι που πολέμησαν τις δυνάμεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 15ο και τον 16ο αιώνα, καθώς και η εγγραφή «turkofagos».
Στο μανιφέστο του ο Ταράντ επικαλείται διάφορα κείμενα δραστών ρατσιστικών ή ακροδεξιών επιθέσεων, κυρίως του Νορβηγού Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2011. Δηλώνει μάλιστα ότι είχε «μια σύντομη επαφή μαζί του».
Στο τέλος του μανιφέστου ο Ταράντ δηλώνει «ρατσιστής», «φασίστας» και λέει ότι ο Όσβαλντ Μόσλεϊ, ιδρυτής το 1932 της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών, είναι «το ιστορικό πρόσωπο οι πεποιθήσεις του οποίου είναι πιο κοντά στις δικές μου».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πασχάλης Τερζής: Η Γιάννα Τερζή «σπάει» τη σιωπή της για την υγεία του τραγουδιστή
- Σοβαρό τροχαίο στον Κηφισό! «Λιώμα» η μηχανή – Έχασε τις αισθήσεις του ο οδηγός
- Δολοφονία Δώρας Ζέμπερη: Ραγδαίες εξελίξεις - Απειλές και ενδείξεις για "συμβόλαιο θανάτου"
- ''Μακεδονία Ξακουστή'' ενώπιον του Διοικητή Γ'ΣΣ Αντγου Κωνσταντίνου Κούτρα. Καμία Απαγόρευση στις Ένοπλες Δυνάμεις
- Το νέο «κορίτσι» του Πέτρου Κωστόπουλου
- Γιώργος Παρτσαλάκης: «Δεν μπορώ να πω ότι ο Αγγελόπουλος είναι ένας μεγάλος ηθοποιός...»
- Νέα στοιχεία περιπλέκουν την υπόθεση δολοφονίας της Δώρας Ζέμπερη
- Σητεία: Πέθανε ο τελευταίος κάτοικος οικισμού - Στο σπίτι του βρήκαν χειροβομβίδες
- Πανελλήνιες Εξετάσεις: Αυτό είναι το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ
- Γιατί φέτος κάνει τηλεθέαση το «Masterchef» και όχι το «Survivor»;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Δείτε την Μαίρη Συνατσάκη ντυμένη Αριστοτέλη Ωνάση!
- Ανατροπή στη δολοφονία Ζέμπερη: Στο «φως» τα στοιχεία που κάποιοι ήθελαν να «θάψουν»
- Παυλόπουλος: Γεμάτη αντιφάσεις η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την τεχνολογία
- Αρκάς: Νέο αιχμηρό σκίτσο αυτή τη φορά για τα Αγγλικά του Τσίπρα
- Νέα Ζηλανδία: Οι δύο αστυνομικοί που συνέλαβαν τον μακελάρη
- Μέγκαν Μαρκλ: «Παγώνουν» οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της
- Βασιλειάδης: Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά πρέπει να βρεθεί μια λύση
- Ποιοι προστατεύουν τον «Μανόλο του Παππά;» – Ποιοι θέλουν να «θάψουν» το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη
- Κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη στο Twitter για την… ολιγαρκή αφθονία
- Ελα μωρέ, δεν σκότωσαν και κανέναν…

- Τελευταία Νέα In.gr
- Ελα μωρέ, δεν σκότωσαν και κανέναν…
- Τιτανομαχία Φέντερερ – Ναδάλ στα ημιτελικά του Indian Wells
- Τραγωδία στο Κατάκολο: Ψαράς ανασύρθηκε νεκρός δίπλα σε βράχια
- Ανέλαβε την εθνική ομάδα της Κίνας ο Καναβάρο
- Παυλόπουλος: Γεμάτη αντιφάσεις η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την τεχνολογία
- Θεωρία συνωμοσίας στο twitter ακυρώνει το γκολ του Κριστιάνο κόντρα στην Ατλέτικο
- Ιερή προπόνηση
- Ο Ντάνος μιλάει για την… πρώτη του φορά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δολοφονία Δώρας Ζέμπερη: Ραγδαίες εξελίξεις - Απειλές και ενδείξεις για "συμβόλαιο θανάτου"
- Σύντομα θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά
- Τα αρχαία μέτρα μήκους των Ελλήνων - Με βάση το μοναδικό αρχαίο μετρολογικό ανάγλυφο, που βρέθηκε στην Σαλαμίνα οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ύψος 1,90
- Καυγάς Τσίπρα – Μητσοτάκη για την «ολιγαρκή αφθονία»
- Ταράντ: "Ένας λευκός άνδρας" που δήλωνε φασίστας
- Δεξαμενόπλοιο προσάραξε σε ξέρα έξω από το Γαύριο στην Άνδρο
- F1 – GP Αυστραλίας: Ο Χάμιλτον την pole position