Λιβύη : Βαριά η σκιά της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου – Το σαφές μήνυμα Μητσοτάκη

23:59 16/1/2020 - Πηγή: In.gr

Την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός της από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη με την κυβέρνηση να επιδιώκει να «επιβάλει» την παρουσία της σε αυτή.

«Κακώς δεν προσκληθήκαμε στην Διάσκεψη του Βερολίνου» ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξής του στον Alpha.

Βέβαια

δεν παρέλειψε, για την αρνητική αυτή εξέλιξη, να επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν είχε δώσει το παρών, αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αλλά έπρεπε να δώσουμε το παρών. Θα έχω και αύριο επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ έχω ενημερώσει γραπτώς και όλους τους αρμόδιους».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, με την έντονη διπλωματική κινητικότητα στην Αθήνα, για την ακύρωση των δύο μνημονίων της Τουρκίας με τη Λιβύη να συνεχίζεται αμείωτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να παίξει το ισχυρό χαρτί του βέτο.

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό. Θα βάλουμε βέτο» ήταν το σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διεκδικεί ρόλο και λόγο στη λιβυκή κρίση.

Ο πρωθυπουργός καθιστά σαφές πως με ή χωρίς την παρουσία της Ελλάδας στη Διάσκεψη οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνει και κατάργηση των δύο τουρκολιβυκών μνημονίων.

Υψηλού συμβολισμού επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, υψηλού συμβολισμού κίνηση που αυξάνει την πίεση είναι η επίσκεψη Χαφτάρ, ενός από τους βασικούς πρωταγωνιστές της Διάσκεψης, στην Αθήνα για κρίσιμες επαφές με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Μια κίνηση που αιφνιδίασε τους πάντες με ξένα ΜΜΕ να το μεταδίδουν ως σημαντική έκτακτη είδηση.

#BREAKING Libya strongman Haftar in Athens for talks: official pic.twitter.com/MabK5tZKvq

AFP news agency (@AFP) January 16, 2020

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Αθήνα από την πρώτη στιγμή είχε επενδύσει στις διπλωματικές επαφές με την πλευρά Χαφτάρ, ο οποίος είναι ο βασικότερος παίκτης στη λιβυκή κρίση, με το κοινοβούλιο της χώρας που έχει απορρίψει τα μνημόνια, αλλά και όλο τον αραβικό κόσμο που αντιτίθεται στην εμπλοκή της Τουρκίας και ξένων παραγόντων στην περιοχή.

Ο Χαφτάρ ήταν ο πρώτος που εναντιώθηκε στη συμφωνία, με την έλευσή του στη χώρα μας να επιχειρεί να στείλει μήνυμα σε αυτούς που οργάνωσαν τη Διάσκεψη.

Θα είναι, τέλος, πολύ σημαντικό για την Ελλάδα αν και ο Χαφτάρ ζητήσει ακύρωση των δύο μνημονίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα