Κοροναϊός: Αλαλούμ με το πλοίο σε καραντίνα στη Λήμνο – Καταγγελίες επιβατών

09:19 12/3/2020 - Πηγή: In.gr

Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο, όπου βρίσκεται αποκλεισμένο το πλοίο «Blue Star Mykonos» με 341 επιβάτες, μετά τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος κοροναϊού.

Μέλος του πληρώματος εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα στο λιμάνι της Καβάλας και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, ωστόσο το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του μέχρι που δόθηκε εντολή στον κυβερνήτη να ακινητοποιηθεί στη Λήμνο. Καθυστερημένη ενημέρωση καταγγέλλουν επιβάτες του πλοίου, 127 από τους οποίους έχουν αποβιβαστεί στο νησί.

Όπως

έγινε γνωστό λίγο μετά τις 8 το πρωί, 127 εκ των επιβατών του πλοίου -στο οποίο υπάρχουν και 77 μέλη πληρώματος- έχουν αποβιβαστεί το λιμάνι της Λήμνου και έχουν ενημερωθεί από τις τοπικές υγειονομικές Αρχές και τον ΕΟΔΥ να παραμείνουν σε κατ΄οίκον περιορισμό μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ναυτικού.

Δείγμα έχει ήδη σταλεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για να εξακριβωθεί εάν ο άνδρας έχει προσβληθεί από κοροναϊό.

Το blue star mykonos σε καραντίνα στο λιμάνι της Μυρινας

Δημοσιεύτηκε από limnosreport.gr στις Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020

Καταγγελίες από επιβάτες

Επιβάτης του πλοίου μίλησε στο MEGA για την πορεία του πλοίου μέχρι τη Λήμνο και την κατάσταση που επικρατεί εντός του, καταγγέλλοντας καθυστέρηση στην ενημέρωσή τους για το περιστατικό.

«Δεν θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει το πλοίο από τη στιγμή που το περιστατικό διαπιστώθηκε στην Καβάλα» δήλωσε επιβάτης του πλοίου και περιέγραψε το χρονικό της πορείας του. Όπως είπε, για το ύποπτο κρούσμα κοροναϊού, οι επιβάτες ενημερώθηκαν στις 06:00 το πρωί, τέσσερις περίπου ώρες μετά την άφιξή τους στο λιμάνι της Λήμνου.

«Το διάστημα αυτό, η ενημέρωση από το προσωπικό αφορούσε στην αναμονή έγκρισης από το λιμεναρχείο της Λήμνου για αναχώρηση από εκεί, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν τους πραγματικούς λόγους της καθυστέρησης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την καταγγελία «το πρωί οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι λόγω ύποπτου κρούσματος κοροναϊού, το πλοίο δεν μπορεί να αναχωρήσει και ότι θα περιμένουν οκτώ ώρες έως ότου βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων».

Σημειώνεται πως το ύποπτο κρούσμα βρισκόταν ήδη μέσα στο πλοίο, το οποίο ξεκίνησε από τον Πειραιά, όταν ο κόσμος επιβιβάστηκε στο λιμάνι της Καβάλας και από εκεί μεταφέρθηκε σε δομή υγείας.

Όπως αναφέρει η επιβάτης του πλοίου, στο εσωτερικό του επικρατεί έντονη ανησυχία και εκνευρισμός.

Το χρονικό της ταλαιπωρίας

Στις 21:35 της Τετάρτης, ο καπετάνιος του πλοίου ζήτησε να πάει στο λιμάνι ασθενοφόρο να παραλάβει μέλος του πληρώματος το οποίο εμφάνιζε πυρετό.

Τελικά, το πλοίο αναχώρησε στις 22:30, ενώ ο ασθενής ναυτικός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Καβάλας.

Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του δένοντας στη Λήμνο περίπου στις 2:00 και άμεσα ξεκίνησε διαδικασία αποβίβασης και επιβίβασης επιβατών. Τη στιγμή εκείνη, ο καπετάνιος ο νομίατρος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ζήτησε όταν το πλοίο φτάσει Λήμνο να μην αποβιβαστεί και επιβιβαστεί κανείς από το πλοίο, καθώς ο ναυτικός θεωρείται ύποπτο κρούσμα για κοροναϊό. Ωστόσο είχαν αποβιβαστεί επιβάτες και κάποιοι είχαν ήδη επιβιβαστεί.

Τι υποστηρίζει η εταιρεία

«Εχθές, 11/3/2020, στο πλοίο «Blue Star Mykonos» προ της αναχωρήσεως αυτού προκειμένου να εκτελέσει το προγραμματισμένο του δρομολόγιο Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Οινούσσες-Χίος-Βαθύ Σάμου-Καρλόβασι-Φούρνοι-Αγ Κήρυκος-Μύκονος-Σύρος-Πειραιάς, αναφέρθηκε από το γιατρό του πλοίου περίπτωση μέλους πληρώματος το οποίο παρουσίασε υψηλό πυρετό. Ο ασθενής αποβιβάστηκε στην Καβάλα και διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Καβάλας. Κατόπιν συνεννόησης με τις Λιμενικές Αρχές Καβάλας , το πλοίο απέπλευσε για τον λιμένα της Λήμνου σε εκτέλεση του δρομολογίου του.

» Με τον κατάπλου στον λιμένα της Λήμνου, το πλοίο ενημερώθηκε από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας ότι μετά την ολοκλήρωση των πρώτων εξετάσεων από το νοσοκομείο Καβάλας και σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, το περιστατικό αντιμετωπίζεται πλέον ως ύποπτο κρούσμα Covid-19.

» Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ ) και των Λιμενικών Αρχών, το πλοίο παραμένει στον λιμένα Λήμνου μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των νεότερων εξετάσεων του ασθενούς, αργότερα σήμερα. 127 επιβάτες με προορισμό τη Λήμνο αποβιβάσθηκαν έχοντας λάβει οδηγίες από τις Υγειονομικές Αρχές Λήμνου, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, 343 επιβάτες και 77 πλήρωμα, παραμένουν στο πλοίο.

» Η Εταιρεία είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τις Λιμενικές Αρχές και θα προβεί σε περαιτέρω ανακοίνωση για κάθε εξέλιξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα