Κοροναϊός : Υγειονομική «βόμβα» η Θεσσαλονίκη – Τρομάζει ο ρυθμός ανάπτυξης της πανδημίας

17:07 11/11/2020 - Πηγή: In.gr

Την ώρα που οι νεκροί και τα νέα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, οι αντοχές του ΕΣΥ εξαντλούνται καθημερινά όλο και περισσότερο, και στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση από εξαιρετικά δύσκολη μετατρέπεται σε εφιαλτική.

Οι εντατικές γεμίζουν με ταχύτατους ρυθμούς, το ποσοστό εκείνων που κάνουν τεστ και βγαίνουν θετικοί μεγαλώνει, με τους φόβους για νέα

αρνητικά ρεκόρ τις επόμενες μέρες, να είναι διάχυτοι.

Από νωρίς το πρωί και μέχρι το μεσημέρι σε ολόκληρη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους άλλοι 19 άνθρωποι στη μάχη με τον κοροναϊό.

Οι αριθμοί συμπυκνώνουν τις διαστάσεις του προβλήματος. Πλέον στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης διασωληνώνεται ένας στους πέντε ασθενείς. Θετικοί στον κοροναϊό βγαίνουν 3 στους 10 που κάνουν το τεστ. 70 εισαγωγές και 30 διασωληνώσεις τις τελευταίες ώρες έγιναν μόνο στο ΑΧΕΠΑ.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου, η μονάδα εντατικής θεραπείας γέμισε μέσα σε 14 ώρες. Ο γιατρός Ελευθέριος Σιώμος που έρχεται αντιμέτωπος με την κατάσταση έγραψε στο Facebook: «Αν δεν πιστεύετε στη σοβαρότητα της κατάστασης, καλό είναι να συνηθίσετε στο άκουσμα της λέξης «ψεκασμένοι». Δεν υπάρχει άλλη αλήθεια, ο covid-19 υπάρχει και οι ηλικίες που νοσούν σοβαρά είναι αρκετά πιο χαμηλές, ίσως επειδή η διασπορά του στο γενικό πληθυσμό είναι τεράστια».

Στο 32% ο δείκτης θετικότητας

Ο δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται πλέον στο 32%. Τα κρούσματα την περίοδο του lockdown αυξήθηκαν κατά 50% με πολλούς λοιμωξιολόγους να εκτιμούν ότι τα ακόμα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά.

Η δραματική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη φέρνει στο τραπέζι νέα αυστηρότερα μέτρα, όπως το κλείσιμο όλων των σχολείων και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 μέχρι τις 05.00 τα ξημερώματα.

Παρά το lockdown και τους ελέγχους που γίνονται καθημερινά, σε πολλά σημεία οι εικόνες θυμίζουν ελάχιστα τις αντίστοιχες της πρώτης καραντίνας την Άνοιξη.

Το πρώτο διήμερο του lockdown εστάλησαν 8.600.000 μηνύματα. Στο πρώτο lockdown του Μαρτίου ο μέσος όρος των μηνυμάτων που έστειλαν οι πολίτες στο 13033 ήταν περίπου 2.900.000.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη χώρα χειροτερεύει με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσοκομείων να προσπαθούν να βρουν δυνάμεις για να συνεχίσουν τη μάχη δίπλα στους ασθενείς τους.

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της χώρας – Αγωνία στη Θεσσαλονίκη

Σοκάρουν οι αριθμοί της πανδημίας, αφού σήμερα και μέσα σε λίγες ώρες είχαμε 22 νεκρούς από κοροναϊό, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέα αρνητικά ρεκόρ σήμερα. Την ίδια ώρα, στις χθεσινές εφημερίες στη Βόρεια Ελλάδα, διασωληνώθηκαν 25 ασθενείς, με τους γιατρούς να εκφράζουν την αγωνία τους για την έλλειψη κλινών.

Το ΑΧΕΠΑ εχτές, είχε σε μία εφημερία 86 εισαγωγές. Μετά τις 50 κλίνες που δόθηκαν από τον κ. Κικίλια για κοροναϊό στη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα προστέθηκαν ακόμη πενήντα αφού οι προηγούμενες γέμισαν.

Οι νέες ΜΘΕ θα τοποθετηθούν στο ΑΧΕΠΑ, στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη, στις Σέρρες, στο Ιπποκράτειο, στα Γιαννιτσά και στο Γεννηματάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 148 κλίνες ΜΕΘ και μόνο 16 είναι κενές.

Το γεγονός ότι Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν θυμίζουν πόλεις σε κατάσταση lockdown αλλά και η δραματική αύξηση των κρουσμάτων έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε έκτακτα μέτρα. Στο τραπέζι είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ. Επίσης υπάρχουν σκέψεις για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA
Keywords
Τυχαία Θέματα