Πρόωρες εκλογές : Ο «βολικός» Σεπτέμβριος και η αλλαγή πλεύσης του Τσίπρα

23:03 29/4/2020 - Πηγή: In.gr

Ως μια ακόμη αφορμή για να επανέλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια των πρόωρων εκλογών λειτουργεί η ανακοίνωση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από τις 4 Μαΐου.

Αλλαγή πλεύσης

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε γραμμή πλεύσης και από εκεί που τις μέρες της καραντίνας απέφευγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρώντας ως εκτός τόπου και χρόνου οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρες κάλπες, τώρα εκτιμά ότι είναι αναπόφευκτες

οι πρόωρες εκλογές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται πιθανό ο πρωθυπουργός στην αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για την οικονομία να αναφερθεί στο θέμα των πρόωρων εκλογών θέλοντας να κλείσει τα όποια σενάρια.

Τουλάχιστον, προς σ’ αυτή την κατεύθυνση προδιαθέτει η απάντηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου σχολιάζοντας τις «δηλώσεις της αντιπολίτευσης» για το ενδεχόμενο εκλογών.

Ο Στέλιος Πέτσας μίλησε στο MEGA και εμφανίστηκε κάθετος υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχουν εκλογές στον ορίζοντα. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι δεν πρόκειται μόνο ή κυρίως για δηλώσεις τις αντιπολίτευσης, αναφορικά με την έγερση θέματος πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές.

Οι συνθήκες είναι διαφορετικές, χρειάζεται νέα λαϊκή εντολή

Ζήτημα πρόωρων εκλογών άνοιξε πριν λίγα 24ωρα ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης ζητώντας επί της ουσίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τις προκηρύξει.

Συγκεκριμένα ο κ. Κυρανάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και ερωτηθείς αν βλέπει πρόωρες εκλογές τόνισε χαρακτηριστικά:

«Πρόβλεψη δεν θέλω να κάνω. Καλά κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και είναι επί ποδός» συμπληρώνοντας παράλληλα:

«Ξέρω όμως ότι δύσκολα πλέον η Ν.Δ. ως αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που υποσχέθηκε πριν τις 7 Ιουλίου. Αν οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και χρειαστεί ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα νομίζω ότι θα ήταν δημοκρατικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή».

Και συμπλήρωσε: «Αν τους επόμενους μήνες δούμε ότι δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό και υπάρχουν πολύ μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται εκ νέου δημοκρατική εντολή. Ναι, φυσικά νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να τις ζητήσει».

Εκλογές …κοροναϊού

Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά για το πότε θεωρεί πιθανή τη διεξαγωγή τους ο κ. Κυρανάκης συνέδεσε την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών με το τέλος της επιδημίας.

Υπ’ αυτή την έννοια εφόσον οι κυβερνητικές διαψεύσεις είναι πραγματικές κατ’ ουσίαν και όχι κατ’ ανάγκην, καθίσταται σαφές ότι επιχειρούν να θέσουν τέλος στη συζήτηση και τις διεργασίες πρώτα απ’ όλα μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και την ίδια την κυβέρνηση.

Έκφραση αυτών των διεργασιών είναι άλλωστε και η τοποθέτηση Κυρανάκη και μάλιστα με το πνεύμα ότι ο κοροναϊός δημιουργεί ένα νέο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τοπίο στο οποίο η λαϊκή εντολή της 7ης Ιουλίου του 2019 έχει εξαντληθεί πολιτικά, καθώς απαιτείται νέο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Άλλωστε τα σενάρια του προηγούμενου διαστήματος που θέλουν ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης να εισηγούνται εκλογές κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση καθώς γινόταν λόγος για εκλογές …κοροναϊού με διακύβευμα την ανασυγκρότηση της χώρας στο πλαίσιο των συνεπειών που έχει επιφέρει η πανδημία.

Ο Σεπτέμβριος είναι βολικός μήνας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εκτός της εκτίμησης Τσίπρα ότι είναι αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές, αντίστοιχη εκτίμηση-βεβαιότητα έρχεται και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Αντρέα Λοβέρδο, ο οποίος μάλιστα τις προσδιορίζει χρονικά το φθινόπωρο με πιθανότερη κατά τον ίδιο εκδοχή το Σεπτέμβριο.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα γίνουν εκλογές. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα τις κάνει αρχές Ιουλίου ή Σεπτέμβριο. Νομίζω ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο βολικός μήνας. Εκτιμώ ότι θα γίνουν εκλογές», είπε ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στον «FOCUS FM 103.6».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε δε ότι «αν δεν κάνει πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός, σημαίνει, ότι θα αφεθεί να παρασυρθεί από τη δίνη των οικονομικών δυσχερειών, που θα είναι απότομες, που δεν θα μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθός τους. Πιστεύω, ότι θα το προλάβει αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια στάση θα τηρήσει το κόμμα του μετεκλογικά, τόνισε, ότι «θα τα πούμε, όταν θα οδηγηθεί η χώρα σε αυτή τη διαδικασία».

Απλή αναλογική και κυβερνητική συνεργασία με ΚΙΝΑΛ

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ουσιαστικά εγκρίθηκε και έγινε κομματική απόφαση έθεσε την παράμετρο της διεξαγωγής των επόμενων, πρόωρων εκλογών με την απλή αναλογική και έκανε νέο άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ για «κυβέρνηση συνεργασίας» των προοδευτικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας είπε:

«Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη.

Με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να το δικαιολογήσει.

Προγραμματικές συγκλίσεις

Ωστόσο, οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας».

Τυχοδιωκτισμός οι πρόωρες εκλογές

Στο πλαίσιο αυτό θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά καθώς το προηγούμενο διάστημα μεσούσης της καραντίνας η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε χαρακτηρίσει «θεσμική ύβρη» τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές με βάση τις διαρροές που γίνονταν από την πλευρά κυβερνητικών στελεχών.

Από ότι φαίνεται η κα Γεννηματά δεν έχει αλλάξει άποψη και δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο ότι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν ως τυχοδιωκτισμό τόσο τις δηλώσεις Τσίπρα όσο και τα σενάρια πρόωρων εκλογών τα οποία χρεώνουν ευθέως στο μέγαρο Μαξίμου.

«Τα πρόσφατα σχόλια του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για λουκέτα, ύφεση και αναπόφευκτες εκλογές μέσα στο έτος, έρχονται να προστεθούν στις διαρροές και τα σενάρια της Κυβέρνησης. Φαίνεται ότι Μέγαρο Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν χρόνο μέσα σε μια περίοδο δοκιμασίας να κάνουν εκλογικούς σχεδιασμούς και μικροκομματικούς υπολογισμούς. Μια τέτοια στάση δείχνει μόνο τυχοδιωκτισμό και περιφρόνηση στην αγωνία των πολιτών» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Keywords
Τυχαία Θέματα