Κοροναϊός : Οι αλήθειες που όλοι πρέπει να ξέρουν για τον ιό
Υπάρχουν ορισμένοι ισχυρισμοί σχετικά με τον κοροναϊό που είναι σκόπιμο να γίνουν πιο κατανοητοί.
Ισχυρισμός: «Οι μάσκες προσώπου δε λειτουργούν»
Φορώντας μια μάσκα προσώπου δεν είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη εγγύηση ότι δε θα αρρωστήσετε – οι ιοί μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω των ματιών και μικροσκοπικά ιικά σωματίδια, γνωστά ως αερολύματα, μπορούν να διεισδύσουν σε μάσκες.
Εντούτοις, οι μάσκες είναι αποτελεσματικές στη σύλληψη των σταγονιδίων, το στόμα και μύτη είναι μια κύρια οδός μετάδοσης
Παρ’ όλα αυτά οι μάσκες μπορεί πιθανόν να κάνουν κάποια μικρή διαφορά αν περπατάτε στους δρόμους, ή παίρνετε το λεωφορείο.
Ισχυρισμός: «Μεταλλάσσεται σε πιο θανάσιμο στέλεχος»
Όλοι οι ιοί συσσωρεύουν μεταλλάξεις με την πάροδο του χρόνου και ο ιός που προκαλεί το Covid-19 δε διαφέρει. Το πόσο διαδεδομένες ποικιλίες ενός ιού υπάρχουν, εξαρτάται από τη φυσική επιλογή – οι εκδόσεις που μπορούν να διαδοθούν ταχύτερα και να αναπαραχθούν αποτελεσματικά στο σώμα θα είναι οι πιο «επιτυχείς».
Αυτό δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκην ότι είναι πιο επικίνδυνες για τους ανθρώπους, όμως, οι ιοί που σκοτώνουν ανθρώπους γρήγορα ή τους κάνουν σοβαρά άρρωστους, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να μεταδοθούν.
Η γενετική ανάλυση υποδηλώνει ότι ξεκίνησαν δύο κύρια στελέχη που ονομάστηκαν L και S. Παρόλο που το στέλεχος L εμφανίστηκε πιο διαδεδομένο από το στέλεχος S (περίπου το 70% των δειγμάτων ανήκε στο πρώτο), ο κλάδος S του ιού βρέθηκε να είναι η προγονική έκδοση.
Η ομάδα πίσω από αυτή την έρευνα πρότεινε ότι αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι το στέλεχος L είναι πιο «επιθετικό», είτε ότι μεταδίδεται πιο εύκολα, είτε ότι αναπαράγεται ταχύτερα μέσα στο σώμα.
Ισχυρισμός: «Δεν είναι πιο επικίνδυνος από τη χειμερινή γρίπη»
Πολλά άτομα που κολλάνε κοροναϊό δε θα βιώσουν τίποτα χειρότερο από τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης, αλλά το γενικό προφίλ της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού θνησιμότητας, φαίνεται πιο σοβαρό.
Ο Bruce Aylward, ειδικός του ΠΟΥ, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας διεθνούς αποστολής στην Κίνα για να μάθει για τον ιό και την απάντηση της χώρας απέναντι στη μέχρι τότε επιδημία, δήλωσε ότι αυτό δε συμβαίνει με τον Covid-19.
Τα στοιχεία δεν έδειξαν ότι βλέπουμε μόνο την άκρη του παγόβουνου. Εάν επιβεβαιωθεί με περαιτέρω δοκιμές, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις για ποσοστό θνησιμότητας κατά προσέγγιση 1%.
Αυτό θα έκανε τον Covid-19 περίπου 10 φορές πιο θανατηφόρο από την εποχική γρίπη, η οποία εκτιμάται ότι θα σκοτώσει μεταξύ 290.000 και 650.000 ανθρώπους παγκοσμίως.
Ισχυρισμός: «Σκοτώνει μόνο τους ηλικιωμένους, έτσι οι νεότεροι μπορούν να χαλαρώσουν»
Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας δε θα γίνουν κρίσιμα άρρωστοι από τον Covid-19.
Ωστόσο, η ασθένεια εξακολουθεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε πιο σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα από την εποχική γρίπη και υπάρχουν άλλες ομάδες κινδύνου – οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, για παράδειγμα, είναι πιο ευάλωτοι επειδή είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον ιό.
Οι ενέργειες που λαμβάνουν νέοι, υγιείς, συμπεριλαμβανομένων της αναφοράς ότι έχουν συμπτώματα και ότι ακολουθούν τις οδηγίες της καραντίνας, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των πιο ευάλωτων στην κοινωνία και στη διαμόρφωση της συνολικής τροχιάς της εστίας.
Ισχυρισμός: «Ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα σε λίγους μήνες»
Οι επιστήμονες κατευθείαν ξεκίνησαν να αναπτύσσουν ένα εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό, βοηθώντας τους σε αυτό η έγκαιρη απελευθέρωση της γενετικής αλληλουχίας από Κινέζους ερευνητές.
Η ανάπτυξη ενός βιώσιμου εμβολίου συνεχίζεται ταχύτατα, ενώ αρκετές ομάδες δοκιμάζουν τώρα πειράματα σε ζώα. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές που απαιτούνται πριν από την κυκλοφορία ενός εμπορικού εμβολίου εξακολουθούν να είναι μια μακρά δέσμευση – και ουσιαστική για να διασφαλιστεί ότι εντοπίζονται ακόμη και σπάνιες παρενέργειες. Ένα εμβόλιο που διατίθεται στο εμπόριο μέσα σε ένα χρόνο θα ήταν γρήγορο ».
Πηγή: theguardian.com
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- 16 μέτρα - σοκ που σκέφτεται η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα
- Κορονοϊός: Έρχεται... κόλαση! Πού θα χτυπήσει ο ιός τις επόμενες μέρες και ώρες
- Όνειρο ζει ο Ερντογάν: Κάτωχρος, υπόσχεται «λαμπρές μέρες σε 3 εβδομάδες» – αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει
- Κοροναϊός: Στους 27 οι νεκροί στην Ελλάδα
- Πέθανε από κορωνοϊό ο Αμερικανός ηθοποιός Μαρκ Μπλουμ
- Χαμός στο twitter: «Άδεια η Αθήνα» λέει ο Κυρίτσης - «Κρυβόμαστε από τον Καψώχα» του απαντάνε
- Κορονοϊός: «Βόμβα» Κινέζων επιστημόνων για τον φονικό ιό
- Τσιόδρας: Θα γίνουμε Ιταλία χωρίς αυστηρά μέτρα – Τι είπε για τον θάνατο του γερμανού καθηγητή
- Έρχονται τεστ κοροναϊού σαν αυτά της εγκυμοσύνης από την Αγγλία
- Κοροναϊός : Η καραντίνα στη Γουχάν θα καθυστερήσει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Τσιόδρας: Θα γίνουμε Ιταλία χωρίς αυστηρά μέτρα – Τι είπε για τον θάνατο του γερμανού καθηγητή
- Κοροναϊός : Η καραντίνα στη Γουχάν θα καθυστερήσει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης
- Κοροναϊός: Λειτουργίες «κεκλεισμένων των θυρών» ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος
- Λευτέρης Πετρούνιας : O χορός με την κόρη του που «έλιωσε» το Instagram
- Toyota Yaris SUV: Κομβικό σημείο
- Κοροναϊός : Οι αλήθειες που όλοι πρέπει να ξέρουν για τον ιό
- Για μια νέα παλιγγενεσία
- Κοροναϊός : Συνεχίζεται η τραγωδία στην Ιταλία – 662 νεκροί σε μια μέρα
- Κωνσταντινούπολη : Σε καραντίνα 1.500 ταξιδιώτες που είχαν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο
- Mercedes-AMG GT R Black Series: To τελευταίο οχυρό

- Τελευταία Νέα In.gr
- Κοροναϊός : Οι αλήθειες που όλοι πρέπει να ξέρουν για τον ιό
- Aναβολή -και- για το Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood
- Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ
- Κοροναϊός: Πρόθεση για «ένεση» 5 τρισ. δολαρίων από G20 χωρίς όμως δέσμευση
- Mercedes-AMG GT R Black Series: To τελευταίο οχυρό
- Λευτέρης Πετρούνιας : O χορός με την κόρη του που «έλιωσε» το Instagram
- Για μια νέα παλιγγενεσία
- ΣΥΡΙΖΑ : Μόνο η Ελλάδα στην ΕΕ οδηγεί εργαζόμενους σε ανεργία και μειώσεις μισθών 50%
- Μόσιαλος: Άμισθη η θέση του εκπροσώπου σε διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Μόσχα αφήνει έκθετη την ΕΕ και στηρίζει την Ιταλία στη μάχη με τον κορονοϊό: «Από τη Ρωσία με αγάπη»
- Έναρξη πιλοτικής συνεργασίας του e-food με τον «Σκλαβενίτη»
- Κορωνοϊός: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν οικογενειακό γιατρό
- Συντάξεις Απριλίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία
- ΔΕΗ: Δωρεάν πάγιο σε όλους και έκπτωση 8% στους ευάλωτους
- Νέα καταγγελία Πολάκη: 11 εκατ. για δαπάνες επικοινωνιακής εκστρατείας για τον κορωνοϊο;
- Iσπανία: Δραματικές ώρες... - 655 νεκροί από κορωνοϊό σε μία ημέρα!
- Κορονοϊός: Γιατί στη Γερμανία πεθαίνουν λιγότεροι από τον ιό
- Ποια τουριστικά καταλύματα θα παραμείνουν ανοικτά (Πίνακας)