Κοροναϊός : Καλπάζει η επιδημία – Πάνω από 116.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

09:48 11/3/2020 - Πηγή: In.gr

Με γεωμετρική πρόοδο συνεχίζει να εξαπλώνεται η επιδημία του νέου κοροναϊού, καθώς όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν νέα κρούσματα.

Το πρωί της Τετάρτης ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν ασθενήσει από τον ιό ξεπερνούσε τις 116.ο00, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε πάνω από 4.000, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο Reuters, βάσει των επισήμων ανακοινώσεων των κυβερνήσεων.

Νότια Κορέα:
Ακόμη 6 θάνατοι και 242 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν 242 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα το περασμένο εικοσιτετράωρο, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη χώρα σε 7.755, αναφέρει ανακοίνωση των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μία ημέρα μετά την υποχώρηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 11ημέρου.

Χθες υπέκυψαν άλλοι έξι άνθρωποι στη Νότια Κορέα, με τον απολογισμό της ασθένειας COVID-19 να ανέρχεται πλέον σε 60.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας, 41 ασθενείς ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία το προηγούμενο 24ωρο, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευτεί από το ξέσπασμα της επιδημίας τη νοτιοκορεατική επικράτεια σε 288.

Κίνα: Ανακοινώθηκαν 22 νέοι θάνατοι και 24 νέα κρούσματα

Συνολικά 24 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό καταγράφηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, αριθμός σχετικά αυξημένος από τα 19 που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα.

Με τα νέα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 80.778 από τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, επιβεβαιώθηκαν επίσης χθες 22 νέοι θάνατοι από την ασθένεια COVID-19, γεγονός που αυξάνει τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της επιδημίας σε 3.158 νεκρούς.

Όλοι οι νέοι θάνατοι ασθενών αναφέρθηκαν από τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι, του επίκεντρου της κρίσης, εκ των οποίων οι 19 στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί την πρωτεύουσά της, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, καταγράφηκαν επίσης 31 νέα ύποπτα κρούσματα. Το σύνολο των ύποπτων κρουσμάτων, που τελούν υπό ιατρική παρακολούθηση, ανήλθε έτσι σε 285.

Επίσης ως τα μεσάνυχτα χθες, 1.578 άνθρωποι αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν. Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά 302, στους 4.492. Στα νοσοκομεία όλης της Κίνας παραμένουν 16.145 ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί ανήλθε σε 61.475.

Επίσης χθες Τρίτη καταγράφηκαν από τις αρχές 10 νέα κρούσματα που «εισήχθησαν» στη χώρα από το εξωτερικό, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, τα έξι στο Πεκίνο, άλλα δύο στη Σαγκάη, ένα στην επαρχία Σαντόνγκ και ένα στην επαρχία Γκανσού. Ως τα μεσάνυχτα χθες το σύνολο των ασθενών που έφθασαν στην ηπειρωτική Κίνα από το εξωτερικό ανερχόταν σε 79.

Ουχάν: Επαναλειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες και επιχειρήσεις

Διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες θα μπορέσουν προοδευτικά να επαναλειτουργήσουν στην Ουχάν, την κινεζική μεγαλούπολη που αποτέλεσε εστία της επιδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την επίσημη οδηγία, οργανισμοί και εταιρείες που παράγουν αγαθά ή προσφέρουν υπηρεσίες που θεωρείται πως απαιτούνται για την καθημερινή ζωή ή για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα επαναλειτουργήσουν άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες θα λαμβάνουν άδειες επαναλειτουργίας προοδευτικά, ανέφεραν οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Σύμφωνα με τις αρχές, θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν τομείς-κλειδιά όπως αυτός των συγκοινωνιών, της παραγωγής εξοπλισμού και αναλωσίμων υγείας και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Θα δοθούν επίσης άδειες επαναλειτουργίας σε επιχειρήσεις που επηρεάζουν εθνικές ή διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.

Στους 26 οι νεκροί από την κατάρρευση του ξενοδοχείου

Σε 26 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών από την κατάρρευση ξενοδοχείου στην Κίνα το οποίο χρησιμοποιούνταν για να τίθενται σε καραντίνα πολίτες λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Xinhua.

Από τους 71 ανθρώπους που παγιδεύτηκαν το Σάββατο στα ερείπια του ξενοδοχείου δεκάδες ανασύρθηκαν ζωντανοί, όμως τρεις παραμένουν εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα αίτια της κατάρρευσης του ξενοδοχείου Σιντζιά, που βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη Τσιουαντζόου της επαρχίας Φουτζιάν, δεν είναι ακόμη γνωστά.

Πρόσφατα το ξενοδοχείο είχε μετατραπεί σε χώρο καραντίνας για ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2. Όλοι οι ένοικοί του είχαν βρεθεί αρνητικοί στον νέο κοροναϊό, σύμφωνα με την εφημερίδα Quanzhou Evening News.

Το κτίριο «είχε κατασκευαστεί παράνομα και είχαν γίνει πολλές παραβιάσεις του οικοδομικού κανονισμού», ανακοίνωσε το υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων. Η ανακαίνιση του πρώτου ορόφου είχε ξεκινήσει το σεληνιακό Νέο Έτος, το οποίο φέτος ήταν στις 25 Ιανουαρίου.

Οι εργάτες, οι οποίοι συνέχιζαν να εργάζονται ακόμη το Σάββατο, είχαν ενημερώσει τον ιδιοκτήτη του κτιρίου ότι μία κολώνα είχε παραμορφωθεί λίγο πριν την κατάρρευσή του, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ιαπωνία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο

Οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας κατέγραψαν 59 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού χθες Τρίτη, τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει διαπιστωθεί μέσα σε ένα 24ωρο στη χώρα από το ξέσπασμα της επιδημίας, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη χώρα αυξήθηκε έτσι σε 1.278, συμπεριλαμβανομένων 696 επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, και 14 ανθρώπων που επέστρεψαν με πτήσεις τσάρτερ από την Κίνα, σύμφωνα με τα δεδομένα που μετέδωσε το NHK. Ένα νέο κρούσμα διαπιστώθηκε εξάλλου νωρίς σήμερα στον δυτικό νομό Χιόγκο.

Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας ανέρχεται μέχρι σήμερα στην Ιαπωνία σε 19 νεκρούς, ανάμεσά τους επτά που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο, ανέφερε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση.

Ιταλία: Έρημες πόλεις, εκατομμύρια πολίτες σε απομόνωση

Ραγδαία είναι η εξάπλωση του κοροναϊού στην Ιταλία και δρακόντεια τα μέτρα που έχουν παρθεί σε όλη τη χώρα καθώς οι κάτοικοι έχουν τεθεί σε απομόνωση. Για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μίλησε στο MEGA ο Πρόεδρος του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου του Μιλάνου, Νίκος Φράγκος.

Σύμφωνα με τον κ. Φράγκο, όλες οι πόλεις είναι άδειες και η μετακίνηση δεν επιτρέπεται παρά μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και ανεφοδιασμού.

«Ζούμε μια κατάσταση πολέμου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στα έκτακτα αυτά μέτρα οι Ιταλοί και όλοι οι κάτοικοι της Ιταλίας φαίνεται να υπακούν σε αντίθεση με την αρχή. «Είμαστε αποκλεισμένοι εντελώς», υποστήριξε ο κ. Φράγκος και πρόσθεσε πως «ο κάθε πολίτης πρέπει να χρησιμοποιεί την κοινή λογική».

Πρώτος θάνατος στην Ινδονησία

Μία 53χρονη γυναίκα υπέκυψε αφού προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό στην Ινδονησία, ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με την επιδημία σε αυτή τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Η γυναίκα, ξένη υπήκοος, βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση πριν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, δήλωσε ο Άχμαντ Γιουριάντο.

Ο Γιουριάντο δεν διευκρίνισε την εθνικότητα της γυναίκας ή σε ποιο νοσοκομείο και ποια πόλη πέθανε, όμως πρόσθεσε ότι η πρεσβεία της χώρας από την οποία κατάγεται έχει ενημερωθεί για τον θάνατό της και θα φροντίσει για τον επαναπατρισμό της σορού της.

Στην Ινδονησία έχουν καταγραφεί 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Λατινική Αμερική: Πρώτος θάνατος στον Παναμά – Στοπ στις δημόσιες εκδηλώσεις στην Παραγουάη

Το υπουργείο Υγείας του Παναμά ανακοίνωσε χθες ότι επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο στη χώρα της κεντρικής Αμερικής εξαιτίας του κοροναϊού. Πρόκειται για έναν 64χρονο εκπαιδευτικό.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι χθες συνολικά οκτώ κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ένα εκ των οποίων νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Οι υπόλοιποι επτά άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό είναι ηλικίας μεταξύ 29 και 59 ετών και οι έξι είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό — στη Γαλλία, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ και στην Κούβα.

Ο Παναμάς είναι η δεύτερη χώρα της κεντρικής Αμερικής στην οποία εξαπλώθηκε ο SARS-CoV-2 μετά την Κόστα Ρίκα, όπου καταμετρώνται 13 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων τριών υπηκόων των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να κλείσουν ως την 7η Απριλίου όλα τα σχολεία στις περιοχές που πλήττονται από την επιδημία.

Επίσης, έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας οι μαζικές συγκεντρώσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των συναυλιών και των αθλητικών διοργανώσεων, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Με τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες ο υπουργός Υγείας της Παραγουάης Χούλιο Ματσολένι ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η λειτουργία του δημόσιου συστήματος παιδείας και ακυρώνονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις για δεκαπέντε ημέρες, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού. Στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα του SARS-CoV-2.

Οι υγειονομικές αρχές της Βολιβίας επιβεβαίωσαν τα πρώτα δύο κρούσματα του κοροναϊού, γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς τους πολίτες ο υπουργός Υγείας της μεταβατικής κυβέρνησης, ο Ανίμπαλ Κρους.

Ταϊλάνδη: 59 κρούσματα – Θετικά στον ιό δύο μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης

Δύο μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης που εργάζονται στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη, και είναι πιθανό να έχουν έρθει σε επαφή με ταξιδιώτες, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό.

«Είναι πιθανό να έχουν έρθει σε επαφή με αλλοδαπούς ή να χρειάστηκε να εξετάσουν διαβατήρια ταξιδιωτών», δήλωσε ο Σοπόν Ιαμσιριθαουόρν, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης.

Τα δύο μέλη της υπηρεσίας αρρώστησαν στις 7 και 8 Μαρτίου. Ο ένας εξ αυτών εργαζόταν στην ομάδα που έλεγχε τους Ταϊλανδούς που επέστρεφαν από τη Νότια Κορέα, μία από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία covid-19. Έρευνες διεξάγονται για να διευκρινιστεί πού εργαζόταν ο άλλος.

Μέχρι στιγμής στην Ταϊλάνδη έχουν καταγραφεί 59 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2. Ένας ασθενής έχει υποκύψει, 24 εξακολοθούν να νοσηλεύονται και 34 έχουν αναρρώσει.

Πρώτο κρούσμα στην Τουρκία

Ένα πρώτο κρούσμα του κοροναϊού εντοπίστηκε στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Φαχρετίν Κότζα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διευκρίνισε πως πρόκειται για άνδρα ο οποίος ταξίδεψε στην Τουρκία από ευρωπαϊκή χώρα, την οποία δεν κατονόμασε. Ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα όπως ακριβώς και τα μέλη της οικογένειάς του.

«Τώρα πρέπει να οργανώσουμε τη ζωή μας λαμβάνοντας τα αναγκαία προληπτικά μέτρα. Πρόκειται για εθνικό κίνδυνο, τα μέτρα πρόληψης είναι απλά», είπε ακόμη ο Κότζα συστήνοντας παράλληλα σε όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό να μένουν σε απομόνωση κατ’ οίκον επί 14 ημέρες προληπτικά και παρότρυνε όλους τους τούρκους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκτός αν είναι απολύτως αναγκαίο. Διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις κρατικές υπηρεσίες.

Πρώτο κρούσμα στη Τζαμάικα

Το υπουργείο Υγείας της Τζαμάικας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίνγκστον.

Το πρόσωπο που προσβλήθηκε είναι μια υπήκοος Τζαμάικας που επέστρεψε στην πατρίδα της «από το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η ασθενής έφθασε στο νησί της Καραϊβικής την 4η Μαρτίου, επικοινώνησε με το δημόσιο σύστημα υγείας την 9η Μαρτίου διότι εμφάνισε συμπτώματα και έχει τεθεί έκτοτε σε απομόνωση, σύμφωνα με το κείμενο.

Keywords
νέα, reuters, κορεα, συγκοινωνιες, τίθενται, evening, news, ιαπωνια, princess, mega, γαλλια, ηπα, σχολεια, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, κρουσματα σημερα, μια ημερα, χωρες, γυναικα, εθνικη, ηπα, θανατος, ιατρικη, ισπανια, ιταλια, καθημερινη, κινα, νησι, πτησεις, τα νεα, τηλεοραση, mega, news, reuters, αεροδρομιο, αυξηση, αμερικη, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερα, δημοσιο, δωσει, δικτυο, ειπε, εξι, επτα, ερευνες, ερχονται, εστια, ετων, ετος, εφημεριδα, ζωη, ιδια, υπηρεσιες, ιαπωνικη, ινδονησια, κυβερνηση, κειμενο, κουβα, κρατικο, κτιριο, λειτουργια, νοσοκομεια, ξενοδοχειο, ομαδα, οκτω, πεθανε, πεκινο, πηγη, πρωι, ρεκορ, σαγκαη, σαββατο, τίθενται, τουρκια, υπουργειο υγειας, τριτη, συμπτωματα, υπηκοος, φορα, ωρες, εθνικο, evening, χωρα, υπουργειο, νεκροι, νοσοκομειο, princess, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα