Κοροναϊός : Εικόνες από το μέλλον υπό το φόβο του… ακορντεόν

09:01 27/4/2020 - Πηγή: In.gr

Την ώρα που όλοι οι Ελληνες περιμένουν με ανυπομονησία τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για μερική άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία, το βλέμμα των επιστημόνων βρίσκεται στην επόμενη ημέρα. Ο βασικός φόβος τους είναι ασφαλώς τα νέα κύματα κοροναϊού που μπορεί να προκύψουν τους επόμενους μήνες, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί ούτε το φάρμακο ούτε το εμβόλιο.

Αυτό που ονομάστηκε «σύνδρομο του ακορντεόν», όπως δηλαδή όταν κλείνει και ανοίγει το μουσικό όργανο.

Η πρώτη φάση

της πανδημίας, αυτή που ανέτρεψε τη ζωή που ξέραμε, φαίνεται ότι περνά, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας ακόμη και το καλοκαίρι.

Κανείς επίσης δεν μπορεί να προβλέψει μια επανεμφάνιση του ιού Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ή ακόμη και του χρόνου τον Φεβρουάριο. Είναι δεδομένο ότι μαζί με τους επιστήμονες θα αγωνιούν και όλοι οι πολίτες, αν και οι περισσότεροι έχουν καταλάβει ότι o κοροναϊός ήρθε για να μείνει.

Κι ότι η επόμενη ημέρα στη ζωή μας θα κατατρύχεται κι από ένα άλλο σύνδρομο. Αυτό της «Στοκχόλμης» και της… εξάρτησης όλων μας από αυτόν που «απήγαγε» τη ζωή μας, δηλαδή τον κοροναϊό.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και πολλοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι μέχρι να βρεθούν τα φάρμακα που θα αντιμετωπίσουν τον ιό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για νέα «χτυπήματα».

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε η ζωή μας να κινείται σαν μια φυσούνα που ανοίγει και κλείνει. Με γερές δόσεις «κανονικότητας» και στη συνέχεια με lockdown.

Με ελευθερία στις μετακινήσεις μας, την εργασία μας και την κοινωνία ζωή, αλλά και με απαγορεύσεις, καραντίνες, κοινωνική αποστασιοποίηση, κλειστά σχολεία και καταστήματα.

Αυτή η επόμενη ημέρα, ακόμη και με την άρση των περιορισμών, θα είναι πολύ δύσκολη, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Εικόνες από το μέλλον

Ορισμένοι μάλιστα βάζουν στο τραπέζι και εικόνες από το μέλλον για το πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή μας. Σχολεία που θα λειτουργούν με μαθητές οι οποίοι θα φορούν μάσκες και οι ηλικιωμένοι εκπαιδευτικοί θα απομακρύνονται από την τάξη.

Ταξί που θα έχουν μόνο έναν πελάτη και θα υπάρχει πάντα υποχρεωτικό διαχωριστικό με τον οδηγό.Λεωφορεία και τρένα που θα δεν θα είναι ποτέ γεμάτα κι ενδεχομένως θα υπάρχουν μέτρα αυτοπροστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά).Αεροπορικά ταξίδια όπου οι αεροσυνοδοί θα φορούν ολόσωμες προστατευτικές στολές και οι επιβάτες γάντια και μάσκες.Καφές στις πλατείες αλλά από… απόσταση, ταβέρνες κι εστιατόρια με λιγότερα τραπέζια.Τέλος οι γεμάτες παραλίες, οι ξαπλώστρες μία πάνω στην άλλη, τα μπιτς μπαρ με τους εκατοντάδες θαμώνες;Τέλος οι πολυπληθείς συναυλίες, ειδικά σε κλειστούς χώρους;Mall με… face control και μέτρηση θερμοκρασίας και εμπορικά καταστήματα όπου θα περιμένουν στην ουρά οι πελάτες για να μπουν;Συνέχιση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης ακόμη κι αν αυτό αποβαίνει εις βάρος της παραγωγικότητας;

Είναι ορισμένα από τα σενάρια που συζητιούνται, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες και μέχρι η επιστήμη να κερδίσει τη μάχη με τον ιό.

Το σίγουρο είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα κυλήσουν με βάση τον «νόμο των 14 ημερών». Είναι ο χρόνος που χρειάζεται κάθε φορά για να βλέπουν οι επιστήμονες τις επιπτώσεις μιας απόφασης.

Αν π.χ. αποφασιστεί το γενικό άνοιγμα των σχολείων και σε 14 ημέρες καταγραφούν εκατοντάδες κρούσματα, τότε τα μέτρα θα είναι καίρια. Αν οργανώνονται ελεύθερα οι συναυλίες και οι θεατές γίνουν στη συνέχεια «θύματα» του κορωνοϊού, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν νέες απαγορεύσεις.

Τα crash tests

Σε κάθε περίπτωση, όλο το στοίχημα της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι πώς θα κινηθεί ο ιός μέχρι το τέλος Μαΐου και όλο τον Ιούνιο.

Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν στα «ΝΕΑ» ότι ενδεχομένως να υπάρξουν έκτακτα μέτρα και την Πρωτομαγιά, αλλά και στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, εφόσον κριθεί αυτό απαραίτητο.

Οι δύο επόμενοι καλοκαιρινοί μήνες εκτιμάται ότι θα κυλήσουν με ύφεση ή εξαφάνιση της νόσου, για να έρθει το φθινόπωρο όπου θα γίνει το μεγάλο crash test. Τότε δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα περιορισμού των πολιτών, ακόμη περισσότερες ημέρες καραντίνας και πιθανότατα περισσότερα κρούσματα και θύματα.

Αυτό που τονίζουν, πάντως, οι επιστήμονες είναι ότι πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι περισσότερο έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο.

Και αν στην αρχή της κρίσης εκτιμούσαν ότι με τις υπάρχουσες ΜΕΘ και λοιπές υποδομές δεν θα αποκλειόταν να μετρούσαμε 2.000 και 3.000 θύματα, τώρα είναι πιο σίγουροι ότι και το επόμενο χτύπημα του κορωνοϊού θα το αντέξει η Ελλάδα.

Τουλάχιστον πολύ περισσότερο και πιο υποδειγματικά από άλλες χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοροναϊός, Εικόνες,koronaios, eikones