Κοροναϊός : Δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης το μήνυμα Τσίπρα – Τι είπε στο Μητσοτάκη
Δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αλλά η ώρα της ευθύνης δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την τηλεδιάσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέτοντας στη διάθεση της κρατικού σχεδιασμού τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν αρκεί το χειροκρότημαΟ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ, της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους τονίζοντας ότι όσοι έχουν θέση ευθύνης δεν αρκεί να χειροκροτούν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να μη διστάσει να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα από το «μαξιλάρι» της οικονομίας για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες υγείας, ανεξαρτήτως των αποφάσεων του Eurogroup.
«Ζήτησα να επικοινωνήσω σήμερα με τον κ. Μητσοτάκη γιατί θεωρώ ότι η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση που απειλεί τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη συνοχή της κοινωνίας.
Συνεπώς τώρα δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αλλά η ώρα της ευθύνης.
Θέλησα λοιπόν να του μεταφέρω ότι τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να βοηθήσουν τη Πολιτεία και κυρίως τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο υγείας, τα νοσοκομεία μας, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση.
Ταυτόχρονα όμως του κατέθεσα και μια σειρά από προτάσεις που θεωρούμε ότι έχουν επείγοντα χαρακτήρα.
Οι ιδεολογικές διαφορές μας με τον κο Μητσοτάκη είναι γνωστές.
Η σημαντικότερη εξ αυτών ίσως είναι η διαφωνία μας για τον ρόλο του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας σε μια κοινωνία.
Σήμερα ωστόσο μπροστά στο φόβο για την απώλεια της ζωής, όλοι στρεφόμαστε στο Δημόσιο σύστημα υγείας.
Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει που θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαμε αποκρούσει τις ακραίες λογικές των μνημονίων που ήθελαν 2,5εκ. ανασφάλιστους έξω από τα δημόσια νοσοκομεία, είσοδο με πέντε ευρώ σε όλους τους ασθενείς, περαιτέρω συρρίκνωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και κλείσιμο ολόκληρων νοσηλευτικών μονάδων προς όφελος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πως αν η Ελλάδα σώθηκε μια φορά με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που καταφέραμε το καλοκαίρι του 18, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια ακραίας λιτότητας, σήμερα μπορεί να σωθεί και για δεύτερη φορά, χάρη στην επιλογή να δημιουργήσουμε το μαξιλάρι ασφάλειας των 35δις ευρώ.
Αυτό το μαξιλάρι μπορεί να αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Κάλεσα λοιπόν τον πρωθυπουργό να μη διστάσει να αξιοποιήσει τώρα, αυτή τη σημαντική παρακαταθήκη που με αίσθηση ευθύνης παραδώσαμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή κρίση της επιδημίας που απειλεί την ελληνική κοινωνία.
Του πρότεινα να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων από εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για 3 περίπου δις.
Και ταυτόχρονα να ζητήσει, δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δις, να μη συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους.
Δηλαδή, συνολικά, τουλάχιστον 5 δις να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης.
Και ανεξαρτήτως τη όποιας απόφασης ληφθεί στο Γιουρογκρουπ, του ζήτησα να μη διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 35 δις για τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Πρώτα από όλα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.
4000 γιατρούς και νοσηλευτέςΤο άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά και την άμεση προκήρυξη των 4000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκκρεμούν.
Γιατί η άμεση προτεραιότητά μας τώρα είναι να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Να προχωρήσει επίσης στην παράταση όλων των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, στη μονιμοποίηση όσων έχουν προσληφθεί ως επικουρικό λοιπό προσωπικό καθώς και όσων έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν όλοι άμεσα στο σύστημα.
Αλλά, πέρα από την ενίσχυση της Δημόσιας υγείας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης.
Του ζήτησα λοιπόν να μη διστάσει να εκπονήσει ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν.
Για όσο χρειαστεί οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις.
Ταυτόχρονα να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.
Να ενισχύσει τον ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.
Αλλά να προχωρήσει και σε έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
Τέλος του ζήτησα να παρέμβει στις τράπεζες ώστε να ανασταλούν για όσο διαρκεί η κρίση οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Μια γροθιάΤούτες τις ώρες όλοι οφείλουμε να γίνουμε μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε τη κρίση.
Χειροκροτάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τους ανθρώπους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να ζήσουμε οι υπόλοιποι.
Αλλά όσοι έχουμε θέση ευθύνης δεν αρκεί να χειροκροτάμε.
Οφείλουμε και να πάρουμε αποφάσεις για να τους στηρίζουμε έμπρακτα.
Τόσο αυτούς όσο και καθέναν και καθεμιά που θα έχει απώλειες από την κρίση.
Ας γίνει η κρίση αυτή η αφορμή να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας.
Αυτόν της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
Και ας είναι η αιτία να συνειδητοποιήσουμε την αξία της δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία.
Αλλά και την ανεκτίμητη για ώρες σαν αυτή αξία της ενίσχυσης της Δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους».
Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα, τον ενημέρωσε για το κυβερνητικό σχέδιο, απάντησε στις ερωτήσεις του και τόνισε ότι οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι καλοδεχούμενη, τόσο από τον ίδιο όσο και από τα αρμόδια υπουργεία.
Και οι δύο τόνισαν τη σημασία του μηνύματος «Μένουμε Σπίτι».
Δήλωση μετά την ολοκλήρωση της επικοινωνίας με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Τούτες τις ώρες οφείλουμε όλοι να γίνουμε μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Χειροκροτάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τους ανθρώπους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να ζήσουμε οι υπόλοιποι. Αλλά όσοι έχουμε θέση ευθύνης δεν αρκεί να χειροκροτάμε. Οφείλουμε και να πάρουμε αποφάσεις για να τους στηρίζουμε έμπρακτα. Τόσο αυτούς, όσο και καθέναν και καθεμιά που θα έχει απώλειες από τη κρίση.Ας γίνει η κρίση αυτή, η αφορμή να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας.Αυτόν της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.Κι ας είναι η αιτία να συνειδητοποιήσουμε την αξία της δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία. Αλλά και την ανεκτίμητη, για ώρες σαν αυτή, αξία της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους. #COVID2019
Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συναγερμός: Εξαπλώνεται σπάνιος ιός - Ανησυχούν οι επιστήμονες
- COSMOTE: Δωρεάν 15GB για όλους τους συνδρομητές κινητής
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ποιοι και πώς μπορούν να διεκδικήσουν έως 400 ευρώ
- Κορωνοϊός: Η Ελβετία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Βγαίνουν στους δρόμους 8.000 στρατιώτες
- ΗΠΑ: Χορηγήθηκε η πρώτη δόση του πειραματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε εθελοντή
- Πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης του κοροναϊού και γιατί οι επόμενες 2 εβδομάδες είναι κρίσιμες
- Κοινό μήνυμα Μητσοτάκη και Τσίπρα για τον κοροναϊό: «Μένουμε σπίτι»
- Καλά Νέα: Αρνητικό το τεστ του σκύλου που ήταν θετικό στον κοροναϊό
- Φαρμακερό χιούμορ στα χρόνια του κοροναϊού
- Κορονοϊός: Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ 07:00 με 22:00 – Ποια άλλα καταστήματα θα λειτουργούν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης του κοροναϊού και γιατί οι επόμενες 2 εβδομάδες είναι κρίσιμες
- Φαρμακερό χιούμορ στα χρόνια του κοροναϊού
- Κοροναϊός : Σε πτώση η αγορά καυσίμων, σε άνοδο το πετρέλαιο θέρμανσης
- Κοροναϊός : Δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης το μήνυμα Τσίπρα – Τι είπε στο Μητσοτάκη
- Κοροναϊός : Η Ελβετία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Στρατός στους δρόμους
- Κοροναϊός – Ηνωμένο Βασίλειο : Σε νέες προτάσεις κατά της πανδημίας προβαίνει ο Μπόρις Τζόνσον
- Κοροναϊός : Τι ισχύει για τα δύο χωριά στην Κοζάνη και την πόλη της Καστοριάς
- Τραγωδία στα Χανιά: Πήγε στο νοσοκομείο να κάνει εξετάσεις και βούτηξε στο κενό
- Κοινό μήνυμα Μητσοτάκη και Τσίπρα για τον κοροναϊό : «Μένουμε σπίτι»
- Κοροναϊός : Να κλείσουν τα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη ζητούν οι ξενοδόχοι
- Τελευταία Νέα In.gr
- Κοροναϊός : Δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης το μήνυμα Τσίπρα – Τι είπε στο Μητσοτάκη
- Κοροναϊός : Η Ελβετία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Στρατός στους δρόμους
- Κοροναϊός – Ηνωμένο Βασίλειο : Σε νέες προτάσεις κατά της πανδημίας προβαίνει ο Μπόρις Τζόνσον
- Παναθηναϊκός: Οι προτάσεις των αθλητών του για ταινίες και σειρές (vid)
- Κοροναϊός – Νοσοκομειακοί γιατροί : Δεν θέλουμε χειροκρότημα αλλά λήψη μέτρων
- Κοροναϊός : Προληπτική απολύμανση κοινόχρηστων χώρων από τον Δήμο Πειραιά
- Κοροναϊός : Σε πτώση η αγορά καυσίμων, σε άνοδο το πετρέλαιο θέρμανσης
- Πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης του κοροναϊού και γιατί οι επόμενες 2 εβδομάδες είναι κρίσιμες
- Κοροναϊός: Με συμπτώματα του ιού και ο Σάκης Τανιμανίδης
- Κοροναϊός : Ισπανοί ερευνητές ανέλυσαν ολόκληρο το γονιδίωμα του COVID-19
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός Γερμανία: Κλείνει τη χώρα η Μέρκελ για την αποφυγή της διασποράς
- Κοροναϊός: Το σχέδιο του ΕΟΔΥ εφαρμόζει η Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια
- Δέκα οδηγίες για η σωστή χρήση του Ίντερνετ τον καιρό του κορονοϊού
- Κοροναϊός: Μέτρα αλά… ελληνικά ανακοίνωσε η Μέρκελ στη Γερμανία
- Κορωνοϊός: Διακόπτεται η διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ στο εξωτερικό
- Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί στην Ιταλία - Σε 24 ώρες πέθαναν 349 άτομα
- ΗΠΑ: Πρώτη δοκιμή εμβολίου κατά του κοροναϊού σε άνθρωπο
- Κυβερνήτης Λομβαρδίας: Ενδείξεις μείωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού
- Δεμένο στο λιμάνι της Ρόδου το "Πρέβελης" λόγω καιρικών συνθηκών
- Παναθηναϊκός: Άγνωστο εάν ο Πιτίνο γυρίσει μετά την «καραντίνα» των διιργανώσεων λόγω κορονοϊού