Κωνσταντίνος Ηλιάκης: In memoriam
Πριν από 13 χρόνια, στις 23 Μαΐου 2006, έπειτα από αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών στη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου, έχασε τη ζωή του ο σμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Ηλιάκης.
Ο Κώστας Ηλιάκης, ο τέταρτος γιος του Ιωάννη και της Ειρήνης Ηλιάκη, είχε γεννηθεί στα Χανιά, στις 15 Αυγούστου 1970.
Αφού μαθήτευσε σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας
Επιμελής Ίκαρος, ο Κώστας ορκίστηκε ανθυποσμηναγός το καλοκαίρι του 1993 και τοποθετήθηκε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ), προκειμένου να ολοκληρωθεί η πτητική του εκπαίδευση με αεροσκάφη Τ2.
Ακολούθως τοποθετήθηκε στην 115 ΠΜ, και πιο συγκεκριμένα στην 340 Mοίρα Βομβαρδισμού (αεροσκάφη Α-7 Corsair).
Κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσης περιόδου φοίτησε στο Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), παρακολούθησε το Πρόγραμμα Τακτικής Ηγεσίας και κατέστη, σε συνδυασμό με τις ικανότητες και την ευσυνειδησία του, ένας από τους πλέον ικανούς επαγγελματίες στο χώρο του.
Έτσι, το 2002 αποτέλεσε μέρος του πυρήνα των 10 Ιπταμένων που στάλθηκαν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση στα νέα F-16 Block 52+.
Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, ο Κώστας επέστρεψε στην Ελλάδα, στην 347 Μοίρα της 111 ΠΜ (Νέα Αγχίαλος Βόλου), μέχρι να αφιχθούν τα νέα αεροσκάφη στην 115 ΠΜ.
Τον Ιούνιο του 2003 μετατέθηκε στην 340 Μοίρα της 115 ΠΜ, στην αγαπημένη του «Αλεπού» (στο έμβλημα της Μοίρας παριστάνεται μια αλεπού, ενώ το χαρακτηριστικό κλήσης είναι το FOX), όπου απέκτησε επιπλέον εμπειρίες στην αναχαίτιση με τα νέα F-16 Block 52+, έλαβε μέρος στο σχεδιασμό και την εκτέλεση νυχτερινών επιχειρήσεων, ενώ κατέστη εκπαιδευτής αέρος.
Ο Κώστας, που ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 5 χρονών αντίστοιχα, έφυγε από κοντά μας στις 23 Μαΐου 2006.
Εκείνη την ημέρα ο Ηλιάκης κλήθηκε, μαζί με συνάδελφό του υποσμηναγό, να προβεί στην αναγνώριση σχηματισμού τουρκικών αεροσκαφών που εκτελούσε αποστολή αεροφωτογράφισης αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στην Κρήτη.
Ο τουρκικός σχηματισμός συνίστατο από ένα RF-4 και 2 συνοδευτικά F-16. Η συνάντηση των δύο σχηματισμών έγινε δυτικά της Καρπάθου.
Στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το RF-4, για να καταγράψει σειριακό αριθμό και τύπο ατρακτιδίων, ο Ηλιάκης παρεμποδίστηκε από το ένα εκ των τουρκικών F-16, ο πιλότος του οποίου άρχισε να εκτελεί κλειστούς ελιγμούς σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων μπροστά από το ελληνικό μαχητικό, επιχειρώντας να προκαλέσει ακόμη και την κατάρριψή του.
Δυστυχώς, οι απρόσεκτοι ελιγμοί του τούρκου πιλότου είχαν ως αποτέλεσμα την πρόσκρουση του αεροσκάφους του στο πρόσθιο μέρος του ελληνικού μαχητικού και τον ακαριαίο θάνατο του Ηλιάκη.
Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, απονεμήθηκε στον αποθανόντα αξιωματικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.
Στις 23 Μαΐου 2007 έλαβαν χώρα τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν του Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο.
Πηγή φωτογραφίας: ekriti.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγωδία με 13χρονη, την πέταξαν έξω από αυτοκίνητο σε νοσοκομείο και λίγο μετά πέθανε
- Survivor-διαρροή: Αυτή η ομάδα κερδίζει το αποψινό έπαθλο (23/05)
- Τέλος από το OPEN ο Λάκης Λαζόπουλος: Γιατί «ράγισε το γυαλί»;
- Αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα καρκίνου του εντέρου στις ηλικίες 20 – 29 ετών! Πού το αποδίδουν οι επιστήμονες;
- Σοκάρει η δολοφονία της 24χρονης στη Λέσβο - Συχνοί οι καβγάδες με τον σύζυγο
- Νοσταλγία: Οι 16 τάκες που λέγαμε στο δημοτικό και μας φαίνονταν αστείες!
- Πληρωμές: Ποιοι θα δουν χρήματα αύριο
- Υπέρ Κουφοντίνα αποφάνθηκε ο Αρειος Πάγος
- Μυτιλήνη: Αυτό είναι το ζευγάρι της οικογενειακής τραγωδίας – Σκότωσε την εν διαστάσει γυναίκα του [pics, video]
- MasterChef 3: Η ανάρτηση του Κουτσόπουλου μετά τον τελικό έκρυβε μία μπηχτή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Βαγγέλης Μαρινάκης για Τσίπρα: «Οι ψεύτες και οι προδότες δεν αλλάζουν, μόνο χειροτερεύουν»
- Η βραχεία λίστα των 6ων Βραβείων Βιβλίου Public μπαίνει σε τελική φάση
- Καθηλωμένα πάνω από τα μισά πυροσβεστικά
- Ανοίγουν μουσεία για να χωρέσει η συλλογή του
- Κίνδυνος νέου ναυαγίου για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
- Κωνσταντίνος Ηλιάκης: In memoriam
- Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών
- Είκοσι κρανοφόροι έσπασαν ανενόχλητοι καφενείο δίπλα στη ΓΑΔΑ
- Καθυστερεί η ενεργοποίηση των σχεδίων για τα «κόκκινα» δάνεια
- Πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο για άδεια στον Κουφοντίνα – Νέα συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου

- Τελευταία Νέα In.gr
- Κωνσταντίνος Ηλιάκης: In memoriam
- Καθυστερεί η ενεργοποίηση των σχεδίων για τα «κόκκινα» δάνεια
- Κίνδυνος νέου ναυαγίου για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
- Μετά τη… Βουλή, μπογιές και στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας
- ΝΔ για Κουφοντίνα: Θα αλλάξουμε τον νόμο για τις άδειες
- Ανοίγουν μουσεία για να χωρέσει η συλλογή του
- Είκοσι κρανοφόροι έσπασαν ανενόχλητοι καφενείο δίπλα στη ΓΑΔΑ
- Ο Δημήτρης Σαμόλης γιορτάζει δύο χρόνια εμφανίσεων στο Faust
- Τραβάει το… αυτί των αστυνομικών διευθυντών η Γεροβασίλη λόγω Ρουβίκωνα
- Βαγγέλης Μαρινάκης για Τσίπρα: «Οι ψεύτες και οι προδότες δεν αλλάζουν, μόνο χειροτερεύουν»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η κυβέρνηση Μακρόν τα έχει βάλει με τους δημοσιογράφους
- Στον Νίκο Χρυσό το βραβείο Λογοτεχνίας της ΕΕ
- Παγκόσμια πατέντα με ελληνική σφραγίδα μειώνει τα ιατρικά λάθη
- Σοκ: Μεθυσμένος οπαδός χαστουκίζει εργαζόμενη στο γήπεδο (vid)
- ΝΔ για Κουφοντίνα: Δεσμευόμαστε να αλλάξουμε τον νόμο για τις άδειες
- MasterChef: Η αντίδραση της Σπυριδούλας off camera μετά την ήττα της
- Όταν το Netflix... τρολάρει τον Μητσοτάκη
- Στα εθνικά θέματα εστίασε ο Καμμένος στην Διακαναλική
- Υπέρ Κουφοντίνα αποφάνθηκε ο Αρειος Πάγος
- «Γυαλιά-καρφιά» έκαναν καφενείο δίπλα στη ΓΑΔΑ 20 κρανοφόροι