Κομισιόν: Ξεκίνησε διαδικασία σε βάρος της Ρουμανίας για το πειθαρχικό των δικαστών

18:44 3/4/2019 - Πηγή: In.gr

Νέα διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Πολωνίας ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν αναφέρει ότι το νέο πειθαρχικό καθεστώς για τους δικαστές που προωθεί η δεξιά κυβέρνηση στη Βαρσοβία, επιφέρει πλήγμα στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) επεδίωξε τη συνολική αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία το 2015. Βάσει των αλλαγών οι δικαστές θα μπορούν να υπόκεινται σε πειθαρχική έρευνα και τελικά σε κυρώσεις, αν οι αρχές κρίνουν πως οι αποφάσεις τους δεν είναι κατάλληλες.

«Το

νέο πειθαρχικό καθεστώς υπονομεύει τη δικαστική ανεξαρτησία των Πολωνών δικαστών και δεν προσφέρει τις απαραίτητες εγγυήσεις προκειμένου να προστατευθούν από τον πολιτικό έλεγχο, όπως απαιτεί το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι ξεκινά διαδικασία επί παραβάσει.

Το πολωνικό πειθαρχικό σώμα αποτελείται μόνο από δικαστές που επιλέγονται από το Εθνικό Συμβούλιο για το Δικαστικό Σώμα, τα μέλη του οποίου επιλέγονται, με τη σειρά τους, από την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος PiS στο κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε επίσης ότι το νέο πειθαρχικό καθεστώς εξουσιοδοτεί τον επικεφαλής του πειθαρχικού σώματος να αποφασίσει, σε βάση ad hoc, κατά πόσον το πειθαρχικό δικαστήριο πρώτου βαθμού εξέτασε μια δεδομένη υπόθεση. Η πολωνική κυβέρνηση έχει πάρει προθεσμία δύο μηνών προκειμένου να απαντήσει στις παρατηρήσεις της Κομισιόν,

Η Βαρσοβία υπόκειται ήδη σε μια χωρίς προηγούμενο στην ΕΕ νομική διαδικασία από τα τέλη του 2017, για τις δικαστικές της μεταρρυθμίσεις. Η διαδικασία μπορεί να καταλήξει στην απώλεια του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας στην ΕΕ, αν και το σενάριο αυτό δεν θεωρείται πιθανό, καθώς απαιτείται η συμφωνία και των 27 κρατών μελών.

Η Κομισιόν, ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών, έχει ήδη ξεκινήσει δύο διαδικασίες επί παραβάσει εις βάρος της Πολωνίας, στα μέσα του 2017 και στα μέσα του 2018, σχετικά με τις αλλαγές στους όρους συνταξιοδότησης για τους δικαστές και τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά και θέματα ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η Επιτροπή απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση και προς τη Ρουμανία για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματός της, προειδοποιώντας την ότι χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» εφόσον εγκριθεί.

«Θέλω να προειδοποιήσω να μην αναληφθεί καμία ενέργεια από την κυβέρνηση η οποία θα εμπόδιζε το ρουμανικό δικαστικό σύστημα να δημιουργήσει de facto, συστημική ατιμωρησία για τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που καταδικάστηκαν για διαφθορά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. «Τους δώσαμε κάθε σήμα προκειμένου να αποφύγουν μια τέτοια κατάσταση. Αλλά, αν επιμείνουν, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, η Κομισιόν θα αντιδράσει με δύναμη, θα αντιδράσει αμέσως», τόνισε ο Τίμερμανς.

Η Ρουμανία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο, είναι διχασμένη ανάμεσα στον φιλοευρωπαίο κεντροδεξιό πρόεδρο και την αριστερή κυβέρνηση, η οποία έχει επικριθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Για τη ρουμανική αντιπολίτευση, ο σκοπός των δικαστικών μεταρρυθμίσεων είναι να ελαφρυνθεί το ποινικό μητρώο πολλών αιρετών και προσκείμενων στο κυβερνών κόμμα, το PSD. Το PSD εκτίμά ότι πρέπει να διορθώσει «τις καταχρήσεις» των δικαστών, τους οποίους κατηγορεί για δημιουργία ενός «παράλληλου κράτους».

Ο Τίμερμανς είπε ότι, τους τελευταίους μήνες, συναντήθηκε και επικοινώνησε πολλές φορές με τη Ρουμάνα πρωθυπουργό Βιόριτσα Νταντσίλα. «Δεν είμαστε δυστυχώς ακόμη σε θέση να συμπεράνουμε πως η Ρουμανία επιστρέφει στη σωστή σιδηροτροχιά», υπογράμμισε ο Επίτροπος.

Όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση της Λάουρα Κοντρούτα Κεβέσι, υποψήφιας επικεφαλής της μελλοντικής ευρωπαϊκής εισαγγελίας, η οποία κατηγορείται στη χώρα της για διαφθορά, ο Τίμερμανς χαιρέτισε μια «δικαστή πολύ, πολύ υψηλής ποιότητας», την οποία θαυμάζει «για το θάρρος της».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε ανησυχία για την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος της πρώην εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, που είναι η προτιμώμενη υποψήφια του Ευρωκοινοβουλίου για τον νέο θώκο της επικεφαλής της εισαγγελίας της ΕΕ. «Θέλω να εκφράσω την ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σημείωσε ο Ταγιάνι στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με φόντο την απαγγελία κατηγοριών από το Βουκουρέστι σε βάρος της Λάουρα Κοντρούτα Κεβέσι.

«Η κ. Κεβέσι παραμένει υποψήφιά μας και εξακολουθεί να απολαμβάνει του σεβασμού και της υποστήριξής μας», είπε, προσθέτοντας πως θα στείλει σχετική επιστολή στο Βουκουρέστι.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα