«Κόκκινος» Μάης

12:03 4/2/2020 - Πηγή: In.gr

Το 2020 ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για την ελληνική οικονομία. Η αναβάθμιση από τη Fitch και η επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου έδωσαν το στίγμα δημιουργώντας προσδοκίες για ακόμα καλύτερες ειδήσεις τους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή και η Τράπεζα της Ελλάδος ανεβάζει στο 2,2% τον ρυθμό ανάπτυξης του 2019. Αρα, ο στόχος για έναν ρυθμό κοντά στο 3% το 2020 μοιάζει να είναι πιο

εφικτός. Μαζί με αυτόν και ο δημοσιονομικός χώρος για τις νέες ελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στους φορολογουμένους.

Τα δεδομένα αυτά, όχι αναίτια, κάνουν το οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί. Ο Χρήστος Σταϊκούρας βλέπει μπροστά του ένα εξάμηνο που μόνο θετικές ειδήσεις και εξελίξεις μπορεί να έχει για την οικονομία και την κυβέρνηση. Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει και επίσημα στο Εurogroup η διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία και τους δορυφόρους της, τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της μείωσής τους από το 2021 είναι με το μέρος της Ελλάδας. Στο τέλος του δρόμου (κατά τον Οκτώβριο) η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βγει χαμένη από την υπόθεση αυτή.

Μετά το Eurogroup θα έλθουν οι νέες ελαφρύνσεις που τόσο πολύ περιμένουν οι φορολογούμενοι. Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ χαμηλότερες εισφορές για εργαζομένους και εργοδότες θα ισχύσουν από το καλοκαίρι. Εναν μόνο λόγο έχει για να ανησυχεί ο Χρ. Σταϊκούρας. Οτι κάπου εκεί, γύρω στον Μάιο, θα τελειώσουν τα εύκολα και θα αρχίσουν τα δύσκολα. Στο τέλος Απριλίου τελειώνει οριστικά το καθεστώς πρώτης κατοικίας. Από τον Μάιο όσοι δανειολήπτες δεν μπορούν ή μπορούν και δεν θέλουν να εξοφλούν τις δόσεις των στεγαστικών τους θα χάνουν ακόμα και την πρώτη κατοικία τους. Η κυβέρνηση ετοιμάζει επίδομα για τη βοήθεια των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά οι πλειστηριασμοί θα αφήνουν το στίγμα τους στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, από την οποία, όσο και να προσπαθεί, δεν μπορεί να ξεφύγει η χώρα χωρίς να λυθεί το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων.

Δεν είναι μόνο ο αντίκτυπος των πλειστηριασμών στο εσωτερικό ακροατήριο αλλά συνολικά η ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα που θα επιδείξουν κυβέρνηση και τράπεζες στο να διαχειριστούν ένα σχέδιο που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα. Ηδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο «Ηρακλής» – πωλήσεις κόκκινων δανείων σε funds – δεν είναι τόσο «άτρωτο» όπως παρουσιαζόταν αρχικά. Εχει προβλήματα και έχει κολλήσει στον SSM. Ηταν γνωστό βεβαίως ότι δεν επαρκούσε από μόνο του για να απελευθερώσει τις τράπεζες από τον μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων που βαραίνει τα χαρτοφυλάκιά τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδεσμεύουν δυνάμεις για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Και εδώ είναι το πρόβλημα. Αν δεν υπάρξει αξιόπιστη λύση, οι τράπεζες και η οικονομία δεν θα απαλλαγούν από το μεγάλο αυτό βαρίδι. Κατ επέκταση, οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης, που επισημαίνουν συνεχώς το θέμα, δεν πρόκειται να «δώσουν» στη χώρα μας την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα για να έχει σε μόνιμη βάση ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Ετσι μια χρονιά που ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες μπορεί να κλείσει με απότομη προσγείωση…

Keywords
Τυχαία Θέματα