Κίνα : «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους και να στηρίξουν τον ΠΟΥ»

13:42 15/4/2020 - Πηγή: In.gr

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να πάψει τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα αποδυναμώσει την παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορανοϊού και θα βλάψει όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ΗΠΑ, δήλωσε η Κίνα.

Δηλώσεις

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σταματά τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ, εν αναμονή της αναθεώρησης του οργανισμού.

Στο παρελθόν κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι ήταν υπερβολικά «επικεντρωμένος στην

Κίνα».

«Προς το παρόν, η παγκόσμια κατάσταση που έχει προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας είναι ζοφερή και είναι σε κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η κίνηση του Τραμπ θα «εξασθενίσει τις ικανότητες του ΠΟΥ και θα υπονομεύσει την παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας».

«Θα επηρεάσει όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών – ειδικά τις χώρες που είναι πιο ευάλωτες», είπε.

«Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους και να στηρίξουν τον ΠΟΥ, για να ηγηθεί της διεθνούς μάχης κατά της πανδημίας».

Ο Λιτζιάν επαίνεσε επίσης τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τένδρο Ανχάνομ Γκαμπρέη, για τον χειρισμό της πανδημίας και είπε ότι η οργάνωση «έχει επιτελέσει τις ευθύνες της και έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο συντονισμού για την προώθηση της διεθνούς αντι-πανδημικής συνεργασίας, η οποία έχει αναγνωριστεί ευρέως και εκτιμάται από τη Διεθνή κοινότητα».

Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν 400 εκατομμύρια έως 500 εκατομμύρια δολάρια στον ΠΟΥ κάθε χρόνο, δήλωσε ο Τραμπ ενώ ανακοίνωσε την κίνηση, σημειώνοντας ότι η Κίνα «συνεισφέρει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια».

«Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του για να πάρει ιατρικούς εμπειρογνώμονες στην Κίνα για να αξιολογήσει αντικειμενικά την κατάσταση επί τόπου και να αποκαλύψει την έλλειψη διαφάνειας της Κίνας, το ξέσπασμα της πανδημίας θα μπορούσε να περιοριστεί στην πηγή του με πολύ λιγότερους θανάτους», δήλωσε ο Τραμπ.

Πηγή: edition.cnn.com

Keywords
Τυχαία Θέματα