Κακοκαιρία «Ωκεανίς»: Πτώση θερμοκρασίας πάνω από 10 βαθμούς και χιόνια [Χάρτες]

11:40 21/2/2019 - Πηγή: In.gr

Με τσουχτερό κρύο, βροχές και έντονες – κατά τόπους – χιονοπτώσεις η νέα κακοκαιρία με το όνομα «Ωκεανίς» αναμένεται να αρχίσει να εκδηλώνεται από την Παρασκευή και να βάζει τέλος στις Αλκυονίδες μέρες, φτάνοντας στην κορύφωση της το Σαββατοκυρίακο.

Οι μετεωρολόγοι υπογραμμίζουν ότι η σαφής εικόνα για το πού και πότε θα επηρεάσουν τα φαινόμενα που φέρνει η «Ωκεανίς», θα ξεκαθαρίσει αργότερα σήμερα, ωστόσο σε γράφημα που δημοσιοποίησε το βράδυ της Τετάρτης, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, φαίνονται οι περιοχές που θα

επηρεαστούν – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα – κυρίως όσον αφορά τις χιονοπτώσεις που θα πλήξουν τη χώρα Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα. Το βίντεο δείχνει ότι η κακοκαιρία θα επηρεάσει σταδιακά σχεδόν ολόκληρη η χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, ιδίως στα βόρεια ποράστια.

Παρότι δεν εχει "ξεκαθαρίσει" η τελική θέση της κυκλογέννεσης (θέση χαμηλού) δίνουμε μια πρώτη εικόνα με τις περιοχές των χιονοπτώσεων για Σάββατο Κυριακή και Δευτέρα.
Την Πέμπτη θα μιλήσουμε για υψόμετρα και θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την επερχόμενη κακοκαιρία . pic.twitter.com/kigpwUYjXp

— EMY_EMK (@EmyEmk) February 20, 2019

Την ίδια στιγμή το meteo.gr, τονίζει ότι η κακοκαιρία «Ωκεανίς» θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, άνω των 10°C σε σχέση με την Πέμπτη 21/02 λόγω της έλευσης αερίων μαζών πολικής προέλευσης, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και τις χιονοπτώσεις αρχικά την Παρασκευή 22/02 στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας χώρας.

Από το πρωί του Σαββάτου 23/02 παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και από το βράδυ του Σαββάτου στα πεδινά της Θεσσαλίας και ημιορεινά της Στερεάς και Πελ/νήσου. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα υψόμετρα χιονόπτωσης (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) θα δοθούν σε νεότερες ανακοινώσεις.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονες βροχοπτώσεις συμπεριλαμβάνεται εκ νέου η Κρήτη και ιδιαίτερα τα δυτικά τμήματα του νησιού.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το meteo.gr το διήμερο Σάββατο 23/02 – Κυριακή 24/02, πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, ενώ πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων έως 8-9 μποφόρ θα επηρεάζουν κατά περιόδους χερσαίες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες για την πορεία των αερίων μαζών στην Ευρώπη και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της «Ωκεανίδας» μέχρι και τις βραδινές ώρες της Κυριακής 24/02.

Keywords
Τυχαία Θέματα