Κακοκαιρία : Δύο νεκροί – Καταστροφές σε Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλονίκη

23:16 24/9/2019 - Πηγή: In.gr

Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας για το φετινό φθινόπωρο άφησε πίσω του σοβαρές καταστροφές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, αλλά και δύο νεκρούς στην Πελοπόννησο.

Η κακοκαιρία σφυροκόπησε τη δυτική Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσίας, κινείται ανατολικά και μέχρι αύριο το απόγευμα αναμένεται να χτυπήσει την Θεσσαλία, την Αττική και τα νησιά.

Δύο νεκροί από κεραυνούς στην Πελοπόννησο

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα Λεχαινά Ηλείας και το Αλιμάκι

Τριφυλίας, κοντά στην Κυπαρισσία, καθώς χτυπήθηκαν από κεραυνούς.

Το πρωί της Τρίτης, ένας 35χρονος εργάτης γης από το Πακιστάν χτυπήθηκε από κεραυνό, την ώρα που έβγαινε από το παράπηγμα όπου έμενε σε καταυλισμό στα Λεχαινά. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Λίγες ώρες αργότερα, σύμφωνα με το tharrosnews.gr, ένας 56χρονος άνδρας από τη Βουλγαρία κεραυνοβολήθηκε και έχασε τη ζωή του σε παράνομο σκουπιδότοπο του δήμου Τριφυλίας στο Αλιμάκι της Δ.Ε. Κυπαρισσίας.

Πάνω από 14.000 κεραυνοί και δύο υδροστρόβιλοι στη Δυτική Ελλάδα

Στο σύνολό τους οι κεραυνοί που έπεσαν στην Ελληνική επικράτεια ξεπέρασαν τους 14.000 (5.300 πάνω από την ξηρά / 9.000 πάνω από τη θάλασσα), ενώ καταγράφηκαν και 2 ανεμοστρόβιλοι (Καλαμάτα, Αμαλιάδα) και 1 υδροσίφωνας  (Αμβρακικός Κόλπος – Αμφιλοχία).

Πολύ μεγάλα ύψη υετού καταγράφηκαν από το σύνολο σχεδόν των σταθμών του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στη Δυτική Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η βροχή στον Πύργο έφτασε τα 100 χιλιοστά.

 «Πνίγηκε» η Ηλεία

Προβλήματα προκάλεσε στον Πύργο η καταιγίδα που έπληξε σήμερα την περιοχή, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Αργυρόπουλος, το σημαντικότερο πρόβλημα καταγράφεται στο Νοσοκομείο του Πύργου, όπου υπήρξε εισροή υδάτων στο Τμήμα της Αιμοδοσίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, υπήρξε μεγάλη συσσώρευση υδάτων στο προαύλιο του 4ου Δημοτικού Σχολείου και χρειάστηκε η επέμβαση των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, ώστε να βγουν με ασφάλεια οι μαθητές από το σχολείο.

Ακόμη, όπως είπε στο ΑΠΕΜΠΕ, υπήρξαν πλημμύρες κυρίως στην περιοχή Λάπατο του Πύργου, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περίπου 35 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων. Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Από την ισχυρή νεροποντή και τους κεραυνούς σημειώθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλά σημεία του νομού.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Κυλλήνης, του Κάμπου και της Πηνείας τα προβλήματα είναι έντονα και έχει ζητηθεί η βοήθεια της πολιτικής προστασίας.

Οι φορείς κάνουν έκκληση στους κατοίκους να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καταστράφηκαν καταστήματα

Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι κινδύνεψαν, όταν ανεμοστρόβιλος προκάλεσε μεγάλες ζημίες σε κατάστημα με οικοδομικά υλικά στην περιοχή της Φραγκαβίλλας στην Αμαλιάδα.

Η μεγάλη συρόμενη πόρτα του καταστήματος βρέθηκε στην κυριολεξία στον αέρα, ενώ «έφυγε» και μέρος της στέγης.

Ζημιές υπέστησαν και οι καμινάδες της κατοικίας οι οποίες κατέρρευσαν.

Επίσης, μερικώς κατέρρευσε και κολόνα της ΔΕΗ, δίπλα από την κατοικία με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Ένα συσκευαστήριο  στην περιοχή του Ρουπακίου του Δήμου Πηνειού ισοπεδώθηκε από τη θύελλα.

Πολύ βαριά σίδερα συμπαρασύρθηκαν απο τον άνεμο μαζί με τις λαμαρίνες, οι οποίες μεταφέρθηκαν αρκετά μέτρα μακρύτερα.

Ανεμοστρόβιλος χτύπησε την Καλαμάτα

Πρωτοφανείς εικόνες αντίκρισαν το μεσημέρι οι κάτοικοι στην Καλαμάτα όταν ανεμοστρόβιλος χτύπησε την πόλη αφήνοντας πίσω του πολλές ζημιές.

Ο ανεμοστρόβιλος εκδηλώθηκε τοπικά με ανέμους που έφθασαν τα 10 μποφόρ και “σάρωσαν” κυριολεκτικά τα πάντα στο πέρασμα τους, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε δρόμους από πτώσεις δέντρων ενώ σημειώθηκαν και σοβαρές υλικές ζημιές σε ΙΧ αυτοκίνητα από αντικείμενα που έπεσαν σε αυτά.

Το φαινόμενο εκδηλώθηκε στις 2 το μεσημέρι και κράτησε περίπου μισή ώρα.

Πολλά τα προβλήματα στην Κεφαλονιά – Φοίνικας πήρε φωτιά από κεραυνό

Η νεροποντή ήταν καταστροφική για το παραλιακό χωριό Αγία Ευφημία στην Κεφαλονιά, που πλημμύρισε και θάφτηκε στις λάσπες, καθώς χείμαρροι κατέβαζαν φερτά υλικά και το λιμανάκι γέμισε λάσπη.

Στο σημείο έσπευσαν 10 πυροσβέστες  που, μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, έδωσαν μάχη κάτω από τη δυνατή βροχή ώστε να καθαριστούν οι δρόμοι της Αγίας Ευφημίας και να επιστρέψει το χωριό στην κανονικότητα.

Στο χωριό Κεραμειές, ένας φοίνικας τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από χτύπημα κεραυνού. Το μοναδικό θέαμα καταγράφηκε από κάμερα διερχόμενου οδηγού:

Ποτάμια οι δρόμοι στη Θεσσαλονίκη

Δυσκολίες στην κίνηση των οχημάτων προκάλεσε η καταιγίδα που έπληξε το βράδυ της Τρίτης τη Θεσσαλονίκη.

Δρόμοι στο κέντρο της πόλης και σε Καλαμαριά, Μηχανιώνα και Επανομή μετατράπηκαν σε «ποτάμια», ενώ δεν έλειψαν και τα τροχαία ατυχήματα.

Στην Εγνατία Οδό στο ύψος του ΤΙΤΑΝ, δίπλωσε νταλίκα χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός

Keywords
Τυχαία Θέματα