Ήταν Θρυλέων, λύγισε την Εφές και μπήκε σε τροχιά 4αδας

20:59 13/12/2018 - Πηγή: In.gr

Έπαιξε με την φωτιά, προτίμησε την επίθεση από την άμυνα και εντέλει δικαιώθηκε ο Ολυμπιακός καθώς επικράτησε με 88-81 της Αναντόλου Εφές στο ΣΕΦ για την 12η αγωνιστική της Euroleague και μπήκε σε τροχιά 4αδας (7-5 πλέον η επίδοση του έναντι 8-4 των Τούρκων).

Οι Ερυθρόλευκοι αρνήθηκαν να πέσουν στο καναβάτσο όταν το συγκρότημα του Αταμάν βρέθηκε

ακόμα και με 7 πόντους μπροστά, έβγαλαν ψυχή και τσαγανό, έβαλαν στην εξίσωση και τα ενθουσιώδες κοινό τους και κατέκτησαν μία νίκη ουσίας αλλά και ψυχολογίας.

Ο Ολυμπιακός παρά το άκρως εντυπωσιακό του ξεκίνημα, «πληγώθηκε» και πάλι από την αμυντική του λειτουργία, όμως στο τέλος είχε τις λύσεις και έναν εκπληκτικό Αξελ Τουπάν, ο οποίος σταμάτησε στους 19 πόντους με και 4/6 τρίποντα. Συγκινητικός ο Μιλουτίνοφ, αφού κουβάλησε την ομάδα του μέχρι την 4η περίοδο, ενώ κομβική η παρουσία του Σπανούλη στο τέλος όπως και το Ζακ ΛεΝτέι.

Για την Εφές, πρώτος σκόρερ ήταν εκπληκτικός φέτος Βασίλιε Μίσιτς με 24 πόντους, ενώ πολλά προβλήματα δημιούργησε ο Σέιν Λάρκιν με 20 πόντους.

Ιδανική επιθετική λειτουργία

Ο Ντέιβιντ Μπλατ πέρασε στο ματς τους Γκος, Στρέλνιεκς, Βεζένκοφ, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ, με τον τελευταίο να είναι ο σκόρερ των γηπεδούχων για το 4-2. Με ωραία προσπάθεια ο Στρέλνιεκς πέτυχε το 6-2 για να τον ακολουθήσει ο Γιώργος Πρίντεζης με δύο σερί επιτυχημένα χουκ για το 10-2.

Οι Ερυθρόλευκοι παρέμειναν έτοιμοι για… θραύση, ο Μιλουτίνοφ σκόραρε και μπροστά στον Πλάις και η διαφορά για πρώτη φορά έφτασε στους 10 πόντους (12-2). Μάλιστα τον έβαλε ξανά στο καλάθι στην επόμενη επίθεση και ο Πρίντεζης διαμόρφωσε το 16-4.

Ο ρυθμός δεν έπεσε, ο Παπανικολάου σκόραρε 5 συνεχόμενους πόντους ενώ κατέβασε το ριμπάουντ στην άμυνα και ώθησε τον Ολυμπιακό σε αιφνιδιασμό για το 23-8 του Γκος.

Η μικρή αντίδραση της Εφές απέφερε ροκάνισμα της διαφοράς με το δεκάλεπτο πάντως να τελειώνει με το πολλά υποσχόμενο 25-12 για τους γηπεδούχους.

Το έκανε ντέρμπι η άμυνα του

Η ομάδα του Αταμάν πάντως έδειξε να έχει ξυπνήσει για τα καλά. Πλησίασε λοιπόν με τους Μόερμαν και Λάρκιν στο 27-18, με τον Ντάνστον να καρφώνει για το +7 των Πειραιωτών. Το νέο καλάθι του Αντερσον ανάγκασε τον Μπλατ σε τάιμ άουτ γιατί το 10-2 της Εφές προκάλεσε μερική ανησυχία στις τάξεις του Ολυμπιακού. Όπως και το τρίποντο του Μοερμάν που προκάλεσε το 30-27, με τους Ερυθρόλευκους να έχουν δεχτεί 15 πόντους σε 4 αγωνιστικά λεπτά.

Το δίποντο του Μιλουτίνοφ απαντήθηκε άμεσα από τον Λάρκιν για το 32-30, όμως μία ο Στρέλνιεκς με ντράιβ και μία ο Τουπάν με τρίποντο, έφεραν το 37-30. Η βροχή από τρίποντα συνεχίστηκε, ο Μίτσιτς για την Εφές και ο Γκος για τον Ολυμπιακό έκαναν το 40-33, με το ματς να έχει αποκτήσει φρενήρη ρυθμό, κάτι που δεν σύμφερε τους γηπεδούχους.

Η Εφές ροκάνισε εκ νέου την απόσταση με βολές του Άντερσον (41-39), ο Τουπάν «έγραψε» το 43-39, όμως και πάλι ο Μίτσιτς έδρασε.

Ο Τουπάν σκόραρε από τα 6,75μ, ο Μίτσιτς ήταν ασταμάτητος κα με 4,6’’ για το ημίχρονο έκανε το 48-44. Ο Ολυμπιακός έκανε λάθος στην επαναφορά, η Εφές πήρε την τελευταία επίθεση και ο Λάρκιν έφερε το παιχνίδι στο 48-46.

Χαμένος στη μετάφραση

Το ίδιο θολωμένο το μυαλό των Ερυθρόλευκων στο ξεκίνημα το β μέρους και παρά τις βολές του Στρέλνιεκς, η Εφες προσπέρασε στο σκορ με τρεις πόντους έπειτα από ντράιβ του Λάρκιν (50-53). Οι Ερυθρόλευκοι θύμιζαν εμφάνιση… Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ. Είχαν εγκλωβιστεί επιθετικά, η μία προσπάθεια μετά την άλλη έβρισκε σίδερο, με τον Μιλουτίνοφ να παλεύει μόνος του απέναντι σε δυο και τρείς παίκτες με μπλε φανέλα.

Ο Μπλατ πέρασε στο παρκέ τον ΛεΝτέι στο «4» και τον Σπανούλη ξανά στην 5άδα, ο αρχηγός μείωσε σε 55-58, αλλά ο Μίτσιτς με τρίποντο από τα 8μιση μέτρα έγραψε το 55-61.

Με την ψυχή και το ΣΕΦ ως στήριγμα του

Η διαφορά δεν άλλαξε άμεσα, οι Ερυθρόλευκοι είχαν τρανταχτές αδυναμίες στην άμυνα και ο Πλάις πέτυχε το 59-65. Το τρίποντο του ΛεΝτέι ήταν αιτία ανάκτησης χαμένου ηθικού, με τον Παπανικολάου να ισοφαρίζει προσωρινά. Αντί ο Ολυμπιακός να κόψει την επίθεση της Εφές με φάουλ (ειχε δύο να δώσει), δέχθηκε τρίποντο από τον Μίτσιτς (ήδη 20 πόντους) με την τελευταία περίοδο να ξεκινάει στο 65-68 στο Φάληρο.

Το μαρκάρισμα του Σπανούλη επάνω στον Λάρκιν δεν έβγαινε με τίποτα. Ο δαιμόνιος Αμερικανός γκαρντ σκόραρε με ντράιβ για το 65-70 των Τούρκων, ο Μόερμαν έδωσε αέρα 7 πόντων στην ομάδα του (66-73), για να πετύχει ένα από τα κλασικά του τρίποντα ο Σπανούλης για το 69-73. Το επιθετικό φάουλ του Σίμονς έφερε ευκαιρία για δίποντο του Πρίντεζη (71-73) για να… κατεδαφίσει το ΣΕΦ το τρίποντο του Τουπάν για το προσπέρασμα των Πειραιωτών με 74-73 με 6,33 για το τελος.

Ο Σπανούλης επέμενε και εκανε το 76-75, όμως μία ολιγωρία στην άμυνα έδωσε το δικαίωμα για νέο προσπέρασμα της Εφές με τον Λάρκιν.

Και πάλι όμως ο Τουπάν δικαίωσε τον Μπλατ με το τρίποντό του να «γράφει» το 79-77, ο Μίτσιτς προσέφερε το χάι λάιτ της αγωνιστικής με κάρφωμα στο πρόσωπο του ΛεΝτέι, με τον Τουπάν να «χτυπάει» ξανά για το 81-79. Αυτήν την φορά ο ΛεΝτέι κάρφωσε έπειτα από ασίστ του Στρέλνιεκς για το +4 (83-79, 2:05 για τη λήξη) του Ολυμπιακού.

Από μία χαμένη επίθεση για Λάρκιν και Παπανικολάου, η Εφές δέχτηκε το τέταρτο ομαδικό των γηπεδούχων και ο ΛεΝτέι προχώρησε στο 5ο συνολικό για τις βολές του Σιμόν. Με ½ ο Κροάτης φόργουορντ έκανε το 83-80, ο Πρίντεζης αστόχησε αλλά έκλεψε την μπάλα με τον Ολυμπιακός να έχει την προτελευταία επίθεση (θεωρητικά) του ματς.

Ο Στρέλνιεκς κράτησε την μπάλα, ροκάνισε την επίθεση και κέρδισε το φάουλ και τις βολές, που πέτυχε το 85-80. Με 18 δευτερόλεπτα για τη λήξη, ο Τουπάν εκανε φάουλ στον Άντερσον, αυτός έβαλε 1/2 για το 85-81 και η κατοχή και πάλι στους γηπεδούχους. Ο Αταμάν επέλεξε φάουλ στον Σπανούλη, αυτός με ½ πραγματοποίησε το 86-81 με 14’’ ακόμα. Η άμυνα του Πρίντεζη ήταν καίρια στο ματς και ο Ολυμπιακός έφτασε στο 7-5, επικρατώντας ενός πολύ αξιόμαχου αντιπάλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα