Ιρλανδία : Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης – Μεγάλη άνοδος του Σιν Φέιν

21:08 9/2/2020 - Πηγή: In.gr

Την επομένη των αμφίρροπων βουλευτικών εκλογών στην Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ βρίσκεται αντιμέτωπος με την ισχυρή, πρωτοφανή άνοδο του Σιν Φέιν το οποίο, χωρίς να περιμένει την ανακοίνωση των επίσημου αποτελεσμάτων, αναζητά ήδη συμμάχους για τη συγκρότηση συνασπισμού.

Λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος της χώρας, τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να μην γίνουν γνωστά πριν περάσουν αρκετές ημέρες.

Ένα exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν έκλεισαν οι

κάλπες, το βράδυ του Σαββάτου, δείχνει ότι το Φίνε Γκάελ του πρωθυπουργού Βαράντκαρ προηγείται οριακά, με ποσοστό 22,4%. Το Σιν Φέιν ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22,3% και το κεντροδεξιό Φιάνα Φέιλ έπεται με ποσοστό 22,2%.

Παρά τη δημοσκόπηση που το φέρνει στην τρίτη θέση, ο ηγέτης του Φιάνα Φέιλ, ο Μάικλ Μάρτιν, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σήμερα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες.

«Φαίνεται ότι θα είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι RTE, παραδεχόμενος ωστόσο ότι για ορισμένες έδρες δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί από τώρα το αποτέλεσμα.

Μεγάλη άνοδος του Σιν Φέιν

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος του Σιν Φέιν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2016.

Το Σιν Φέιν είναι μάλλον απίθανο να κερδίσει τις περισσότερες έδρες, δεδομένου ότι κατέβασε λιγότερους υποψηφίους από τα δύο άλλα μεγάλα κόμματα.

Ωστόσο, η ηγέτιδα του Σιν Φέιν, η Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, είπε νωρίτερα ότι το κόμμα είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση και χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό» τον αποκλεισμό του.

Ο πολιτικός βραχίονας του ΙRA βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε κοινωνικά προβλήματα και στην τεράστια οικονομική ανισότητα.

Το σύστημα υγείας είναι καταρρακωμένο, η στέγη είναι πανάκριβη, οι άστεγοι έχουν πολλαπλασιαστεί, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αφαιρεί μεγάλο κομμάτι των χαμηλών εισοδημάτων.

Όλα αυτά είναι προβλήματα που πλήττουν κυρίως τους νέους, εξ ου και η πρώτη θέση του Σιν Φέιν στις ηλικίες 18 έως 35 ετών.

Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Όποια διαφορά και να έχει το επίσημο αποτέλεσμα, το μεγάλο πρόβλημα θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού.

Τα δύο κεντροδεξιά κόμματα που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Ιρλανδίας εδώ και έναν αιώνα, το Φίνε Γκάελ και το Φιάνα Φέιλ, έχουν και τα δύο αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Σιν Φέιν, την πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.

Πάντως την Κυριακή, ο ηγέτης του Φιάνα Φέιλ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Σιν Φέιν, αν και είπε ότι υπάρχουν «σημαντικές διαφωνίες» μεταξύ των δύο κομμάτων.

«Δεν αποδέχομαι τον αποκλεισμό ή τις συζητήσεις περί αποκλεισμού του κόμματός μας που εκπροσωπεί τώρα το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος και νομίζω ότι κάτι τέτοιο (σ.σ. ο αποκλεισμός) είναι θεμελιωδώς αντιδημοκρατικός», είπε η ΜακΝτόναλντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού Φίνε Γκάελ με το Φιάνα Φόιλ. Ωστόσο, ακόμα κι αν αυτό το σχήμα πετύχει, θα χρειαστεί τη βοήθεια μικροτέρων κομμάτων, για παράδειγμα των Πρασίνων που όπως φαίνεται υπερδιπλασιάζουν τα ποσοστά τους, φθάνοντας το 7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα