Η Τουρκία βάζει πάλι χέρι στα social media με πρόφαση τον κοροναϊό

17:58 13/4/2020 - Πηγή: In.gr

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την πανδημία του κοροναϊού προκειμένου να περάσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα ασκείται μεγαλύτερος έλεγχος στο Twitter, το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως καταγγέλλει μια διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε οικονομικά μέτρα προκειμένου να μετριασθούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human

Rights Watch), περιλαμβάνει οκτώ άρθρα που «έχουν σκοπό να αναγκάσουν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να υποταχθούν στον τουρκικό κυβερνητικό έλεγχο και τη λογοκρισία».

Turkey Seeks Power to Control Social Media https://t.co/OSYgkCJtP1 pic.twitter.com/p6m8aJpAMN

— Human Rights Watch (@hrw) April 13, 2020

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου

Τα social media, στα οποία έχουν πρόσβαση καθημερινά περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες στην Τουρκία, πρέπει να ορίσουν έναν νόμιμο αντιπρόσωπο στη χώρα, ο οποίος θα πρέπει να ανταποκρίνεται εντός 72 ωρών στα αιτήματα των αρχών για απομάκρυνση περιεχομένου και παρεμπόδιση της πρόσβασης σε λογαριασμούς.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα περιορίζεται το εύρος ζώνης τους κατά 50% και στη συνέχεια κατά 95%, ανέφερε το Παρατηρητήριο, κάτι που θα τα καθιστούσε μη χρησιμοποιήσιμα.

Τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει επίσης να αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών τους με έδρα την Τουρκία μέσα στη χώρα «κάτι που συνεπάγεται ότι οι αρχές μπορεί να ζητήσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά», διαφορετικά θα κινδυνεύουν μα βαριά πρόστιμα.

Συστηματικές διώξεις από την Τουρκία

Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό νόμιμων αιτημάτων στο Twitter σχετικά με την απομάκρυνση δεδομένων και τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό δικαστικών εντολών, μετά τη Ρωσία, στο πρώτο εξάμηνο του 2019, ανέφερε η εταιρία στην τελευταία έκθεσή της περί διαφάνειας.

Η Άγκυρα συστηματικά συλλαμβάνει και διώκει ανθρώπους επειδή επέκριναν την κυβέρνηση και τις πολιτικές της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τον περασμένο μήνα, 1.097 έρευνες ξεκίνησαν σε 71 επαρχίες – περιλαμβανομένων 737 σε βάρος ανθρώπων για «χειριστικά» μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον κορονοϊό, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Keywords
Τυχαία Θέματα