Η όπερα «Ορλάντο» ντύνεται με τις ονειρικές δημιουργίες Comme des Garçons

15:54 12/12/2019 - Πηγή: In.gr

Η σχεδιάστρια και δημιουργός του οίκου μόδας Comme des Garçons, Rei Kawakubo μπαίνει στον κόσμο της όπερας, σχεδιάζοντας τα κοστούμια για μια νέα εκδοχή του μυθιστορήματος «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ του 1928.

Με το βιβλίο να αφορά θέματα ρευστότητας και δυαδικότητας των φύλων και να βασίζεται στην ιστορία ενός νεαρού, που αναζητά την ταυτότητα φύλου ταξιδεύει στον χρόνο, τα θέματα συνδυάζονται άψογα με τις δημιουργίες της Kawakubo, οι οποίες αγνοούν τα όρια των φύλων και τις πρόσκαιρες
τάσεις.

Η σχεδιάστρια μόδας ξεκίνησε να δουλεύει για το συγκεκριμένο πρότζεκτ από τον περασμένο Μάιο.

Τα κοστούμια της όπερας «Ορλάντο» είναι υπερμεγέθη, στρεβλώνουν το σώμα και μεταφέρουν το πνεύμα του μυθιστορήματος στον 21ο αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην 150χρονη ιστορία της, η Κρατική Όπερα της Βιέννης ανεβάζει μια όπερα γραμμένη από γυναίκα, την Αυστριακή συνθέτρια, Όλγκα Νόιβιρτ, ενώ το λιμπρέτο έγραψε η ίδια, μαζί με τη συγγραφέα Κατρίν Φιγιού.

Επίσης αυτή είναι η πρώτη φορά που η Rei Kawakubo σχεδιάζει κοστούμια και είναι πιθανό να είναι και η τελευταία.

View this post on Instagram

Rei Kawakubo Photography FABIEN BARON Stylist KARL TEMPLER #commedesgarcons #reikawakubo

A post shared by Rei Kawakubo (@kawakubosan) on Aug 2, 2017 at 6:02am PDT

Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη της στους New York Times αν θα έκανε άλλη μια όπερα, είπε απλά «πιθανώς όχι».

Το έργο Ορλάντο έχει αποτελέσει αμέτρητες φορές πηγή έμπνευσης στην ποπ κουλτούρα, με το μυθιστόρημα να δίνει έμπνευση και στο κεντρικό θέμα του Met Gala 2020.

View this post on Instagram

World premiere Sunday Dec 8th ORLANDO by #olganeuwirth and costumes by Rei Kawakubo and hair by @juliendys @wienerstaatsoper photo by @kukukuba CDG in Vienna only at @emis.modegalerie thanks to @wwd.

A post shared by Comme des Garcons (@commedesgarcons) on Dec 6, 2019 at 8:45am PST

View this post on Instagram

#olganeuwirth #orlando #vanessafriedman @nytimes @juliendys @kate_mezzo @isotopiarecords #constancehauman

A post shared by Comme des Garcons (@commedesgarcons) on Dec 10, 2019 at 12:23pm PST

View this post on Instagram

#olganeuwirth #orlando #vanessafriedman @nytimes @juliendys @kate_mezzo #agnetaeichenholz

A post shared by Comme des Garcons (@commedesgarcons) on Dec 10, 2019 at 12:20pm PST

View this post on Instagram

#olganeuwirth #orlando #vanessafriedman @nytimes @juliendys @kate_mezzo

A post shared by Comme des Garcons (@commedesgarcons) on Dec 10, 2019 at 12:20pm PST

Η αληθινή ιστορία αγάπης πίσω από το «Ορλάντο»

Το 1922 η Βιρτζίνια Γουλφ συνάντησε τη Βίτα Σάκβιλ-Ουέστ.

Μετά από ένα δειλό ξεκίνημα, συνήψαν σχέση που διάρκεσε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’20. Το 1928 η Γουλφ έγραψε για τη φίλη της το έργο Ορλάντο.

Το βιβλίο αυτό ο γιος της Βίτας, Νάιτζελ Νίκολσον, το έχει αποκαλέσει τη «μεγαλύτερη και γοητευτικότερη ερωτική επιστολή στη λογοτεχνία».

Όταν τελείωσε ο δεσμός τους, παρέμειναν φίλες μέχρι το θάνατο της Γουλφ. Ο Νάιτζελ Νίκολσον περιέγραψε την τρυφερή και ιδιαίτερη σχέση τους μέσα από τα γράμματα και τα ημερολόγια της μητέρας του στο βιβλίο Portrait of a Marriage.

Μία αγάπη που κράτησε από τη μέρα που συναντήθηκαν για πρώτη φορά μέχρι την αυτοκτονία της Βιρτζίνια Γουλφ.

Μία αγάπη που ήταν ορατή ακόμα και στο συλλυπητήριο γράμμα της προς τον άντρα της Γουλφ. Ο ασυνήθιστος δεσμός τους ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1922, όταν η Βιρτζίνια Γουλφ ήταν 40 ετών.

Για πολλά χρόνια, η Βίτα αποτέλεσε τη μούσα της Βιρτζίνια Γουλφ, αφού για αυτήν έγραψε το Ορλάντο, ένα μυθιστόρημα που θα την ταξιδέψει από την Ελισαβετιανή Αγγλία στην Αγγλία των χειραφετημένων γυναικών.

Το Ορλάντο αποτελεί έτσι  ένα ποιητικό βιβλίο με αναφορές στην τέχνη και τη δημιουργία, στη θέση των γυναικών και τη χειραφέτηση, στον έρωτα που υπερβαίνει τα όρια του φύλου, στον έρωτα που φτάνει τον ήρωα/ηρωίδα μέχρι τον θάνατο, προκειμένου να αναστηθεί ξανά μέσα στη φύση, μέσα στην ποίηση, μέσα σε έναν νέο κόσμο που παλεύει να γεννηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα