Η νέα «Ιερά Συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ – Η φρουρά, οι σωματοφύλακες, οι δορυφόροι

12:06 18/6/2019 - Πηγή: In.gr
Μια νέα… κομματική «ιερά συμμαχία» συγκροτήθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει προχωρήσει στην εκχώρηση ζωτικού πολιτικού χώρου σε στελέχη της νεότερης γενιάς. Η επιλογή του αυτή ήταν αποτέλεσμα και του πολύ αρνητικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών και της βαρύτατης ήττας που επέδρασε καταλυτικά και ισοπέδωσε σταθερές, συμμαχίες και άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Η εικόνα στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής
ήταν ενδεικτική για τους νέους συσχετισμούς. Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσίαση του προγράμματος της νέας τετραετίας, στη «βιτρίνα» ήταν η Εφη Αχτσιόγλου, που αποτελεί από προχθές τη νέα εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος.

Η Αχτσιόγλου είναι το ανερχόμενο στέλεχος της νεότερης γενιάς που πέρασε, κατά γενική ομολογία, με επιτυχία τις εξετάσεις ως υπουργός Εργασίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Αποτέλεσε πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ηγείται της τάσης των «53+» και έχει την ιδιαίτερη σημασία του για τις διεργασίες της επόμενης μέρας που, ακόμα και σε ήττα, έχουν τον Αλ. Τσίπρα στο επίκεντρο, καθώς ουδείς δύναται και έχει τις αριθμητικές δυνάμεις στην ΚΕ να τον αμφισβητήσει. Μια ενδεχόμενη ήττα, όμως, δεν θέτει θέμα διαδοχής, αλλά ορίζει τις συντεταγμένες της κομματικής εξουσίας και το πώς αυτή θα κατανεμηθεί στα πέτρινα χρόνια της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών σε ανύποπτη φάση, τον περασμένο Ιανουάριο είχε πει ευθέως, αλλά τότε δεν δόθηκε σημασία, ότι ο ίδιος δεν είναι ούτε δελφίνος, ούτε βαρόνος. «Αυτός που θα διαδεχτεί τον Αλ. Τσίπρα όταν έρθει η ώρα θα πρέπει να προέρχεται από τη νεότερη γενιά, αυτό είναι το σωστό» είχε πει και έκλεισε και το μάτι, ουσιαστικά, στην Αχτσιόγλου.

Θετικός τόσο αυτός όσο και ο Πρωθυπουργός είναι και για τον Αλέξη Χαρίτση, με τον μέχρι προχθές υπουργό Εσωτερικών να βγαίνει εδώ και καιρό μπροστά ως βασικό στέλεχος της νεότερης γενιάς.

Η Αχτσιόγλου και ο Χαρίτσης είναι πρόσωπα που χαίρουν εκτίμησης τόσο από τον Αλ. Τσίπρα όσο και από τον Τσακαλώτο, αλλά και την παλαιά φρουρά, όπως τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη που ήταν θετικοί στις αποφάσεις για τον ορισμό αυτής της άτυπης νέας φρουράς. Και οι δυο ήταν τα κεντρικά πρόσωπα στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ έχουν και κομβικό ρόλο στις συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα, αν και  πλέον ο Χαρίτσης έχει και τη μεγάλη μάχη του σταυρού και θα βρίσκεται στη Μεσσηνία, μια περιοχή με ειδικό πολιτικό βάρος, καθώς εκεί είναι η έδρα του Αντώνη Σαμαρά.

Στη «βιτρίνα», είναι επίσης, εκτός από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο που είχε και την ευθύνη της εκπροσώπησης της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Και οι δυο είναι πρόσωπα με διαδρομή από τη νεολαία και έχουν στενούς πολιτικούς δεσμούς και μεταξύ τους, αλλά και με τον Τσίπρα. Ο Ηλιόπουλος, με πολύ καλή παρουσία ως υφυπουργός Εργασίας, διετέλεσε και γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, διαδεχόμενος τον Τζανακόπουλο, ενώ κατά καιρούς έχει και τη στήριξη των «53+». Μετά τις εκλογές θα έχει κεντρικό ρόλο στο κόμμα, καθώς δεν θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή, αφού δεν τοποθετήθηκε σε ψηφοδέλτιο. Η απόφαση του Ηλιόπουλου ήταν να επικεντρωθεί και στα θέματα του Δήμου Αθηναίων, για τον οποίο ήταν και υποψήφιος δήμαρχος, ενώ στην Α’ Αθηνών θα πολιτευθεί για πρώτη φορά με σταυρό, ο Τζανακόπουλος που εξακολουθεί και έχει την εύνοια του Πρωθυπουργού.

Η ομάδα Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Τζανακόπουλου και Ηλιόπουλου, αποτελεί τη νέα φρουρά του Τσίπρα που παράλληλα έχει αποδεχθεί και τη λειτουργία ενός άτυπου πολιτικού διευθυντηρίου που έχει κομβικό ρόλο.

Οι δορυφόροιΠαράλληλα, υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που εξακολουθούν να συμμετέχουν στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου και δεν έχουν απομακρυνθεί από το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα. Ενα από αυτά τα κεντρικά πρόσωπα είναι ο Νίκος Παππάς που είχε κατά καιρούς δεχθεί σφοδρή εσωκομματική κριτική. Σε αυτή την εκλογική μάχη είναι στο επιτελείο, αλλά όχι με τον διευρυμένο ρόλο που είχε στο παρελθόν. Η σχέση του εξάλλου με τον Δ. Τζανακόπουλο είχε περάσει από «σαράντα κύματα» και υπήρχε μεγάλη απόσταση, ενώ ο Ν. Παππάς είχε δει και πολλές «κόκκινες κάρτες» από τους «53+». Επίσης, σε αυτή τη νέα ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν έχει κεντρικό ρόλο, όπως και στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης που αδίκως δέχθηκε όλα τα πυρά για τις εκτιμήσεις του. «Σάκος του μποξ» έγινε και ο Τζανακόπουλος, και αυτό δεν το δέχθηκε με τίποτα ο Πρωθυπουργός αν και τον έριξε στην αρένα της Α’  Αθηνών.Το νέο επιτελείοΤο διευθυντήριο αποτελείται από μια σειρά κεντρικών προσώπων με ειδικό πολιτικό βάρος, όπως ο Δραγασάκης, ο Τσακαλώτος, ο Βούτσης, αλλά και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Οι Δραγασάκης και Τσακαλώτος ανέλαβαν να εκλαϊκεύσουν τα μέτρα οικονομικής πολιτικής και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη, την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος. Και οι δυο θα είναι υποψήφιοι, ο μεν Δραγασάκης στον δυτικό τομέα της Β’  Αθηνών, ο δε Τσακαλώτος στον βόρειο τομέα της άλλοτε αχανούς περιφέρειας. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Δραγασάκης θα μπορούσε να είναι στο Επικρατείας, αλλά επέλεξε τη μάχη με τον σταυρό, δημιουργώντας κλίμα, ώστε να δοθεί το μήνυμα της γενικευμένης αντεπίθεσης και από τα κεντρικά στελέχη.

Ουσιαστικά ήταν οι υποστηρικτές της μετατόπισης της κάκιστης προεκλογικής καμπάνιας των ευρωεκλογών που είχε στόχο μόνο τα λαϊκά στρώματα και τους μη προνομιούχος. Κεντρικό ρόλο, παρά τα προβλήματα που αναδείχθηκαν στην εκλογική μάχη των ευρωεκλογών, έχει και ο Σκουρλέτης, καθώς δεν ευθύνεται αυτός για την ήττα, όπως λένε κεντρικά στελέχη, αλλά ο ιός του κυβερνητικού που παρέλυσε τα πάντα και οδήγησε κομματικά στελέχη σε θέσεις στο κράτος και βέβαια μια σειρά άλλων συμπεριφορών και αποφάσεων.

Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται και η «φρουρά» της επόμενης μέρας σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ είναι δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί μεγάλη ανανέωση. Αν και είναι πανίσχυρος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχουν τάσεις αμφισβήτησης της προεδρίας του, προετοιμάζει συστηματικά και μεθοδικά την επόμενη μέρα στο κόμμα. Στο παρασκήνιο συζητείται και η περαιτέρω κομματική αναβάθμιση ορισμένων προσώπων μετά τις εκλογές, όπως π.χ. της υπουργού Δημόσιας Τάξης Ολγας Γεροβασίλη. Και αυτό διότι κατάφερε να πετύχει μια σημαντική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αρτα, όπου και κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά, αν και ο νομός παραδοσιακά ήταν από τα κάστρα της Δεξιάς.

 Οι «σωματοφύλακες»Ο Τσίπρας διαμόρφωσε τους όρους της επόμενης μετεκλογικής μέρας και στα ψηφοδέλτια τοποθετήθηκαν και πρόσωπα που εκ των συνθηκών αναμένεται να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αλλά θα είναι και ένα είδος «φρουρών» του Πρωθυπουργού στο παιχνίδι εξουσίας της επόμενης ημέρας. Ουσιαστικά είναι μια «ομάδα» νέων ανθρώπων, των «σωματοφυλάκων» του Τσίπρα, που είναι μεταξύ 30 και 45 ετών και έχουν τοποθετηθεί σε πρόσωπα-κλειδιά στην κυβέρνηση, σε κομβικές θέσεις στο κράτος, στο κόμμα και στην ΚΟ.Αν και δεν είναι ομογενοποιημένη ομάδα έχουν ως σημείο αναφοράς τον Πρωθυπουργό με ό,τι αυτό σημαίνει για την επόμενη μέρα, ακόμα και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν στελέχη, όπως οι υποψήφιοι βουλευτές, Γιώργος Τσίπρας (εξάδελφος του Πρωθυπουργού – Δυτική Αττική), Κώστας Ζαχαριάδης (βόρειος τομέας Β’  Αθηνών), Γιώργος Βασιλειάδης (νότιος τομέας Β’  Αθηνών), Ράνια Σβίγκου (νότιος τομέας Β’  Αθηνών), ακόμα και «πασοκογενή» νεότερα μέλη, όπως οι υποψήφιοι βουλευτές Θάνος Μωραΐτης (Αιτωλοακαρνανία), Αγγελος Τόλκας (Ημαθία), Δημήτρης Σακελλάρης (βόρειος τομέας Β’  Αθηνών), Χρήστος Στάικος (Αρκαδία), Στάθης Γιαννακίδης (Ξάνθη), Γιάννης Μπουρνούς (Λέσβος), Κατερίνα Νοτοπούλου και Ελευθερία Χατζηγεωργίου (Α’ Θεσσαλονίκης), κ.ά.
Keywords
νέα, συριζα, υφυπουργός εργασίας, τσιπρας, βουλη, σταυροι, σαμαρας, εκλογες, αθηνα, δραγασάκης, αρτα, ψηφοδελτια, σημαίνει, νεότερα, ξανθη, θεσσαλονικη, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, θεματα πανελληνιων, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, δραγασάκης, βουλευτες, αρτα, εδρα, ηττα, θεμα, ιος, ωρα, αιθριο, αρδην, βγαινει, βρισκεται, γινονται, δεδομενο, διαστημα, δοθει, δοθηκε, εγινε, εκχωρηση, ελευθερια, εξετασεις, επιτυχια, εσωτερικων, ετων, ευθυνη, ευνοια, ζαχαριαδης, ιδια, ειδος, υφυπουργος, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λειτουργια, μαξιμου, ματι, μεγαρο μουσικης, μεσσηνια, νεολαια, νεότερα, νικη, νικο, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, παρουσιαση, περιβαλλον, προβληματα, ρολο, σειρα, υφυπουργός εργασίας, φορα, χρηστος, δημητρης, κωστας, μπροστα, παιχνιδι, σημαίνει, θανος, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα