Η ΕΕ απορρίπτει το ενδεχόμενο ευρωπαϊκού ενιαίου κατώτατου μισθού
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την Τετάρτη το δεύτερο στάδιο διαβούλευσης με τις ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης δίκαιων κατώτατων μισθών για όλους τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, δεν θα υπάρξει ενιαίος κατώτατος μισθός για όλους τους εργαζόμενους.
«Κάθε δυνητική πρόταση θα αντικατοπτρίζει τις εθνικές παραδόσεις, είτε πρόκειται για συλλογικές συμβάσεις είτε για νομικές διατάξεις. Ορισμένες χώρες εφαρμόζουν ήδη άρτια συστήματα. Η Επιτροπή επιθυμεί να διασφαλίσει ότι όλα τα συστήματα
Οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις της διαβούλευσης έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2020. Η Επιτροπή εξετάζει τόσο νομοθετικές όσο και μη νομοθετικές πράξεις, δηλαδή μια οδηγία στον τομέα των συνθηκών εργασίας και μια σύσταση του Συμβουλίου.
Το επόμενο βήμα σ’ αυτό το δεύτερο στάδιο της διαβούλευσης είναι είτε οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας βάσει του άρθρου 155 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ) είτε η υποβολή πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προηγήθηκε το πρώτο στάδιο της διαβούλευσης, το οποίο παρέμεινε ανοικτό από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου 2020 και στο οποίο η Επιτροπή έλαβε απαντήσεις από 23 κοινωνικούς εταίρους σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή, με βάση τις απαντήσεις που έλαβε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω δράση της ΕΕ.
«Η ΕΕ επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία του κοροναϊού, με αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες και τις επιχειρήσεις των κρατών μελών, καθώς και στο εισόδημα των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους εργαζομένους στην ΕΕ είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάκαμψη, καθώς και για την οικοδόμηση δίκαιων και ανθεκτικών οικονομιών, ενώ οι κατώτατοι μισθοί θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Οι κατώτατοι μισθοί είναι σημαντικοί τόσο σε χώρες που βασίζονται αποκλειστικά σε συλλογικά συμφωνηθέντες κατώτατους μισθούς όσο και σε χώρες με νόμιμο κατώτατο μισθό», αναφέρει η Κομισιόν.
Προσθέτει ότι οι κατώτατοι μισθοί που αποτελούν αντικείμενο δέουσας διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και οι οποίοι τηρούνται και επικαιροποιούνται μπορούν:
Να παράσχουν στους ευάλωτους εργαζομένους οικονομικό απόθεμα σε χαλεπούς καιρούς·Να δημιουργήσουν ισχυρότερα κίνητρα προς εργασία, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της παραγωγικότητας·Να μειώσουν τις μισθολογικές ανισότητες στην κοινωνία·Να αυξήσουν την εγχώρια ζήτηση και την ανθεκτικότητα της οικονομίας·Να συμβάλλουν στη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Καθώς εργαζόμαστε για την ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς από την κρίση του κορονοϊού, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΕ προστατεύονται με δίκαιους κατώτατους μισθούς που τους επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση οπουδήποτε και αν εργάζονται. Οι κοινωνικοί εταίροι διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διαπραγμάτευση των μισθών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, και θα πρέπει να συμμετέχουν στον καθορισμό κατώτατων μισθών, τόσο στις χώρες που βασίζονται αποκλειστικά σε συλλογικά συμφωνηθέντες κατώτατους μισθούς όσο και στις χώρες με νόμιμο κατώτατο μισθό.»
Ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ, ανέφερε: «Ένας στους έξι εργαζομένους στην ΕΕ κατατάσσεται ως χαμηλόμισθος και στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες. Οι εργαζόμενοι αυτοί διατήρησαν ζωντανές τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, όταν όλες οι άλλες δραστηριότητες χρειάστηκε να σταματήσουν. Παραδόξως, όμως, θα πληγούν περισσότερο απ’ όλους από την κρίση. Οι εργασίες για την ανάληψη πρωτοβουλίας σχετικά με τους κατώτατους μισθούς στην ΕΕ αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της στρατηγικής μας για την ανάκαμψη. Όλοι δικαιούνται αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άννα Φόνσου: «Η Άννα Φόνσου πέθανε και δεν ήρθε κόσμος»
- Μεσίστιες οι σημαίες στο δημαρχείο της Τρίπολης
- Κορονοϊός Σουηδία: «Ασφυξία» στην οικονομία - Χιλιάδες θάνατοι
- Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη 04/06
- Συγκλονίζει η αδερφή του Ικάρντι: «Έχω σκεφτεί πολλές φορές να σκοτώσω τον πατέρα μας»
- Ελληνίδα γιατρός ζει 2,5 χρόνια μετά από πενταπλή μεταμόσχευση
- Τον απήγαγαν, τον έδειραν και τον έθαψαν ζωντανό: Πώς κατάφερε να ξεφύγει
- Ανατροπή: Χωρίς εκπομπή στον Alpha η Βάσω Λασκαράκη
- Βόλος: Θετική στον κορονοϊό 30χρονη έγκυος – Είχε συναντήσει Γερμανούς που είχαν έρθει πρόσφατα Ελλάδα
- Προβλήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Άννα Φόνσου: «Η Άννα Φόνσου πέθανε και δεν ήρθε κόσμος»
- Βίντεο-σοκ: Επίθεση μασκοφόρων σε βάρκα προσφύγων στο Αιγαίο
- Υποχωρεί η απόδοση των 10ετών ομολόγων μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ
- Δύο σπουδαίες ταινίες στο Mega, το βράδυ του Σαββάτου
- Ολυμπιακός: Η μέθοδος των προκριματικών οδηγός για τον τίτλο
- Ένταλμα σύλληψης για τον αντιπρόεδρο της Samsung – Τι έχει συμβεί
- Ποιοι είναι τιμωρημένοι σε πλέι οφ και πλέι άουτ την πρώτη αγωνιστική
- Τα ζώδια όταν συγκατοικούν με το «αμόρε» τους
- Συγκλονιστική μαρτυρία για τη δολοφονία Φλόιντ: «Έκλαιγε, φώναζε βοήθεια γιατί πέθαινε»
- Δήμητρα Γαλάνη στο Mega: «Το τραγούδι σε πρώτο πλάνο»

- Τελευταία Νέα In.gr
- Η ΕΕ απορρίπτει το ενδεχόμενο ευρωπαϊκού ενιαίου κατώτατου μισθού
- Άρωμα : Πώς να μη σε ενοχλεί η μυρωδιά του
- Ένταλμα σύλληψης για τον αντιπρόεδρο της Samsung – Τι έχει συμβεί
- Πορεία για τον Φλόιντ: Δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος στους πέντε συλληφθέντες για τα επεισόδια
- Αυστηρή προειδοποίηση από Ε.Ε για την τήρηση των προδιαγραφών εκπομπών ρύπων
- Πάνω από 5.000 τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα
- Όταν ο Μακέντα θεωρήθηκε ο «νέος» Κριστιάνο
- Ολυμπιακός: Η μέθοδος των προκριματικών οδηγός για τον τίτλο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη 04/06
- Σε 10 μέρες η επανεξέταση του Ζλάταν
- Ξεπούλησαν τα σούπερ μάρκετ – Τζίρος 1,8 δισεκ. ευρώ κατά την πανδημία του κορονοϊού
- Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα: «Αρκετά!» - Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία
- Ο ΕΟΦ απέσυρε αντισηπτικά μαντηλάκια
- Plastic Free Archipelago (Ένα Αρχιπέλαγος Χωρίς Πλαστικά)
- Δήμος Αθηναίων: Επαναλειτουργούν 5 Ιουνίου όλες οι παιδικές χαρές (pics)
- Μπλόκο Φινλανδίας στο Ταμείο Ανάκαμψης- Το Ελσίνκι λέει όχι στην πρόταση της Κομισιόν