Η Αθήνα θέλει το Final 8 του Γιουρόπα Λιγκ

06:07 22/5/2020 - Πηγή: In.gr

Την περασμένη Τρίτη, σας είχα γράψει ότι από τη στιγμή που η UEFA ενημέρωσε τον Ολυμπιακό ότι το παιχνίδι του με τη Γουλβς μπορεί να γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, αντί για την πρώτη, μεγαλώνει η πιθανότητα να έχουμε Final 4 και στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ. Δυο μέρες μετά ενημερώθηκα ότι η εκτίμησή μου είναι ορθή: για να ολοκληρωθούν οι φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέχρι τις 30 Αυγούστου θα πρέπει να αλλάξει το

format.

To να έχουμε διπλούς αγώνες στα προημιτελικά και στα ημιτελικά, δηλαδή στην πορεία προς τον τελικό, μοιάζει πλέον δύσκολο. Δεν αποκλείεται αλλά δεν βγαίνουν οι μέρες! Επιπλέον η UEFA έχει και μια ακόμα δυσκολία: ότι τα ιατρικά πρωτόκολλα διαφέρουν από χώρα σε χώρα – τουλάχιστον σήμερα. Στη Γαλλία π.χ. δεν μπορεί να γίνουν παιχνίδια μέσα στο καλοκαίρι με βάση όσα σήμερα ισχύουν. Και η Παρί και η Λυών έχουν ματς να δώσουν στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Απίθανα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η UEFA εξετάζει σήμερα τρία διαφορετικά σενάρια για τις διοργανώσεις της. Το πρώτο προβλέπει νέα παράταση της σεζόν και τελικούς στα μέσα Σεπτεμβρίου με παράλληλη έναρξη των προκριματικών της νέας σεζόν. Θα ‘ναι λίγο παράξενο να αρχίσουν οι προκριματικοί της νέας σεζόν χωρίς να ολοκληρωθεί η προηγούμενη, αλλά έτσι κι αλλιώς φέτος συμβαίνουν του κόσμου τα απίθανα.

Την υλοποίηση αυτού του σεναρίου την δυσκολεύει η παρουσία μερικών ομάδων που μπορεί να βρίσκονται και στα προκριματικά της νέας σεζόν, αλλά να συνεχίζουν και στα προημιτελικά της τρέχουσας, μια τέτοια περίπτωση είναι ο Ολυμπιακός, αλλά υπάρχουν και ομάδες όπως η Βασιλεία, η Γουλβς κ.λπ. με τις οποίες μπορεί να συμβεί το ίδιο. Τα αξεπέραστο ωστόσο πρόβλημα για τη συνέχιση των διοργανώσεων με τωρινό format είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ο χάρτης του νέου Τσάμπιονς Λιγκ και του νέου Γιουρόπα Λιγκ αν δεν ολοκληρωθούν τα προηγούμενα διότι ο νικητής του Γιουρόπα Λιγκ παίρνει εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ και ως εκ τούτου πρέπει να είναι γνωστός.

Σενάρια

Αυτό το γεγονός υποχρεώνει την UEFA να επεξεργαστεί δυο άλλα σενάρια που προβλέπουν τη διεξαγωγή Final 4 αλλά και Final 8! Αυτό το δεύτερο είναι μια νέα ιδέα και είναι και πιο πιθανό. Αν υιοθετηθεί θα συμβεί το εξής απλό: μέχρι τις 12 Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ και θα έχουν προκύψει οι οκτώ ομάδες των προημιτελικών της κάθε διοργάνωσης. Από το Σάββατο 15 Αυγούστου μέχρι το Σάββατο 22 Αυγούστου θα ολοκληρωθεί το Γιουρόπα Λιγκ με μονά ματς στα προημιτελικά (Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Αυγούστου), ημιτελικούς την Τρίτη και την Τετάρτη (18 και 19 Αυγούστου) και τελικό το Σάββατο 22 Αυγούστου.

Από την επόμενη μέρα, με την ίδια ακριβώς διαδικασία μονών ματς θα γίνουν προημιτελικά, ημιτελικά και τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ: όλα θα έχουν τελειώσει μέχρι τις 30 Αυγούστου. Τι προϋποθέτει αυτό το υπό εξέταση σχέδιο; Οτι τα δυο τουρνουά θα φιλοξενηθούν σε δυο ασφαλείς υγειονομικά πόλεις: το Γκντανσκ (στο οποίο είναι προγραμματισμένος ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ) δεν έχει δυο γήπεδα, ενώ η Κωνσταντινούπολη (που έχει τη φιλοξενία του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ βάσει προγράμματος) αυτή τη στιγμή δεν ενθουσιάζει.

Διοργάνωση

Η είδηση είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα γνωρίζει και σκέφτεται να υποβάλει αίτημα ανάληψης της διοργάνωσης του Final 4 ή του Final 8 του Γιουρόπα Λιγκ. Στη διάθεση της UEFA υπάρχουν το ΟΑΚΑ και το Γ. Καραϊσκάκης. Η Αθήνα έχει το ντεζαβαντάζ της ζέστης, έχει όμως δυο παράγοντες υπέρ της: είναι η πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού Νότου με τα λιγότερα κρούσματα και τους λιγότερους νεκρούς και δεν αποκλείεται, αν τα πράγματα συνεχίσουν να είναι ομαλά, στα παιχνίδια αυτά να υπάρχει και παρουσία κοινού, πράγμα που δεν μπορεί να περιμένεις πουθενά αλλού τη δεδομένη στιγμή!

Ακόμα και στο ζήτημα των πρωτοκόλλων η Αθήνα έχει στα υπέρ της ότι η UEFA μπορεί να βρει εδώ ευκολότερα συνεννοήσιμους ανθρώπους από ό,τι στον ευρωπαϊκό Βορρά. Φυσικά υπάρχει κι ένα «αγκάθι»: ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στις οργανωτικές ικανότητες της εγχώριας ομοσπονδίας. Οπως και να ‘χει, η κυβέρνηση παρακολουθεί το πράγμα και μέχρι τις 17 Ιουνίου που η UEFA θα πάρει την τελική απόφαση έχει χρόνο να πείσει την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ότι έχει και τη διάθεση και την απαραίτητη σοβαρότητα να φιλοξενήσει μια διοργάνωση, την οποία τη θέλει και γιατί εξασφαλίζει τεράστια διαφήμιση. Οχι όταν θα γίνουν τα ματς, αλλά από τη στιγμή που η πόλη θα ανακοινωθεί ως έδρα τους.

Επαφή

Φυσικά αυτό το γεγονός μαρτυρά από μόνο του ότι η ελληνική κυβέρνηση και η FIFA/UEFA εξακολουθούν να βρίσκονται σε συζητήσεις – το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας εξακολουθεί να δημιουργεί πεδίο συζήτησης. Φυσικά οι συζητήσεις δεν αφορούν τη διοργάνωση των τελικών των ευρωπαϊκών διοργανώσεων: η πιθανότητα αυτή προέκυψε από την ανάγκη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας να βρει ένα νέο format.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να συζητά το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, την οργάνωση της ομοσπονδίας, ώστε να υπάρξει διαχωρισμός επαγγελματικού και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, την αλλαγή της ΚΕΔ (που θα γίνει πριν από τις εκλογές της ομοσπονδίας όπως όλα δείχνουν). Με τους ξένους η κυβέρνηση συζητά κι από ό,τι φαίνεται βρίσκει και σημεία επαφής. Με τους δικούς μας παράγοντες δεν ξέρω τι κάνει.

Συνομιλητές

Είναι δεδομένο πως τις επόμενες μέρες η Λίγκα θα ζητήσει ένα ραντεβού με κυβερνητικούς παράγοντες για να εκθέσει προβληματισμούς και αιτήματα. Γνωρίζω πως ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει κανένα σκοπό να περάσει ρυθμίσεις που να ορίζουν το ύψος της περικοπής των συμβολαίων των παικτών.

«Δεν γίνεται να μας ζητάνε να λύσουμε τέτοιου είδους προβλήματα, που είναι αποκλειστικά δικά τους», μου έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες πρόσφατα. Από την άλλη, διάθεση για βοήθεια υπάρχει: και ποσοστό στις ομάδες από το Στοίχημα μπορεί να δοθεί και αναδιάρθρωση στη Σούπερ Λίγκα 2 και στη Φούτμπολ Λιγκ μπορεί να γίνει και τα πρωτόκολλα μπορεί να γίνουν πιο χαλαρά προσεχώς. Αλλά δεν καταλαβαίνω ακόμα ποιος από την πλευρά της κυβέρνησης θα κάνει τη συζήτηση. Διότι στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη κάποιοι εντός της Λίγκας έχουν κηρύξει προσωπικά τον πόλεμο κι από ό,τι κατάλαβα και στην ΕΠΟ πλέον δεν τον καλοβλέπουν. Κι ανασχηματισμός δεν βλέπω να γίνεται τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβρη. Οπότε και από τις δυο πλευρές αναζητούνται πρόθυμοι συνομιλητές…

Keywords
Τυχαία Θέματα