Η αποτίμηση της συνάντησης Τραμπ – Μητσοτάκη : Τι κέρδισε η Αθήνα
Την αποτίμηση του τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός Κύριακος Μητσοτάκης με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόλαντ Τραμπ έκανε η κυβέρνηση η οποία εκφράζει την ικανοποίησή της.
Σύμφωνα με κυβερνητικές «πηγές» κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.
Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα κέρδη της ΑθήναςΟ πρόεδρος Τραμπ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, παρουσία των δημοσιογράφων του επέτρεψε δύο φορές να παρέμβει στη διάρκεια της δημόσιας τοποθέτησής του, γεγονός ασυνήθιστο, το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία και μπόρεσε να μιλήσει καθαρά για δύο ζητήματα. Την τουρκική προκλητικότητα και τη στήριξη την οποία προσδοκά από τις ΗΠΑ καθώς και για τις διαπραγματεύσεις για συμμετοχή στην παραγωγή των F-35.
Εύσημα Τραμπ για την ελληνική οικονομίαΠαρότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής κυριαρχούν στην αμερικανική επικαιρότητα, ο Τραμπ έκανε χθες, ειδική αναφορά στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι μετά την κρίση η ελληνική οικονομία έκανε εντυπωσιακή επάνοδο και προχωρά δυναμικά.
Μάλιστα δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις πολύ καλές επιδόσεις του ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Οι προκλήσεις των Τούρκων στην Ανατολική ΜεσόγειοΚατά τη διάρκεια της κατ´ ιδίαν συνάντησης, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.
«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Συζητήθηκαν, επίσης, τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπου επίσης αντιμετωπίζουμε αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά.
Στο επίκεντρο ο East MedΑπό τον Πρωθυπουργό τονίστηκε εκ νέου ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Ρητή υπήρξε η διαβεβαίωση του Αμερικανού Προέδρου για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τους δύο αυτούς εταίρους μας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.
Από πλευράς του, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με την απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, έχοντας σαν πρότυπο την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τονίζοντας ότι ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικός για ΗΠΑ και Ελλάδα.
Διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα των F-35Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.
Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας εν μέσω περιοχών κρίσεων που αναμενόμενα ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, είναι δεδομένη και θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της στρατηγικής μας σχέσης.
Συμφωνήθηκε, τέλος, η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας θα πρέπει να ενισχυθεί και μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών. Με αυτή τη στόχευση, το Υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Μεταξύ αυτών και πρόγραμμα που στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μιχάλης Ιγνατίου: Τι γύρευε ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο;
- Άφησαν βρέφος 7 μηνών στο μπαλκόνι για πέντε ώρες και πέθανε από το κρύο
- «Κόκκινος συναγερμός» στην Ελληνική Αστυνομία
- Σηκώθηκαν F-35 από τα ΗΑΕ, «λοκάρουν» ιρανικούς στόχους – Δεύτερο «κύμα» πυραύλων εξαπέλυσε η Τεχεράνη – Απαγόρευση πτήσεων στη Μ. Ανατολή
- Τρόμος στη Μέση Ανατολή : Για 80 νεκρούς Αμερικανούς κάνει λόγο η ιρανική κρατική τηλεόραση
- Σοκάρουν τα βίντεο-ντοκουμέντο από την συντριβή του ουκρανικού Boeing 737 στο Ιράν
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Boeing 737 με 180 επιβαίνοντες συνετρίβη μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης
- Το κοινό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι με το κλειδί του αυτοκινήτου
- Σε κρίσιμη κατάσταση 20χρονος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
- Τρεις αλλαγές Κικίλια στα νοσοκομεία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Τρόμος στη Μέση Ανατολή : Για 80 νεκρούς Αμερικανούς κάνει λόγο η ιρανική κρατική τηλεόραση
- Σοκάρουν τα βίντεο-ντοκουμέντο από την συντριβή του ουκρανικού Boeing 737 στο Ιράν
- Παγκόσμια ανησυχία από την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά βάσεων των ΗΠΑ – Αναταραχή στις αγορές
- Ιρανικές επιθέσεις : Δεν θα απευθύνει διάγγελμα ο Τραμπ
- Υπαρξιακή πρόκληση για την Ελλάδα
- ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό του πολιτικού χαμαιλεοντισμού
- Αναδρομικά : Στο ΣτΕ κρίνονται δώρα και συντάξεις
- Ερωτήματα για τον Αγωγό
- Η αποτίμηση της συνάντησης Τραμπ – Μητσοτάκη : Τι κέρδισε η Αθήνα
- Συμβατότητα Καρκίνου με Λέων
- Τελευταία Νέα In.gr
- Η αποτίμηση της συνάντησης Τραμπ – Μητσοτάκη : Τι κέρδισε η Αθήνα
- Ιράκ: Η στιγμή της επίθεσης του Ιράν στις αμερικανικές βάσεις
- Ελαμπντελαουί: «Περήφανος που είμαι αρχηγός του Ολυμπιακού»
- Πώς είναι το κάθε ζώδιο ως οικοδεσπότης;
- Ιράκ: Δεν υπήρξαν νεκροί Δανοί, Νορβηγοί και Νεοζηλανδοί από τις επιθέσεις
- Νέες απειλές από Ιράν : Να αποσυρθούν άμεσα τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή
- Τρόμος στη Μέση Ανατολή : Για 80 νεκρούς Αμερικανούς κάνει λόγο η ιρανική κρατική τηλεόραση
- Φωτιά σε τρία οχήματα στη Θεσσαλονίκη
- Ανιχνεύθηκαν βαρυτικά κύματα από σύγκρουση αστέρων νετρονίων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιράκ: 22 πύραυλοι έπληξαν τη βάση Άιν αλ Άσαντ
- Moto Morini 6½: Seiemmezzo per tutti
- Bέροια: Ανέβηκε σε υπό κατασκευή γέφυρα και απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει
- Με προβλήματα ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω των ισχυρών ανέμων
- Η Ιωάννα πήγε στη Ναύπακτο και τα... είδε όλα! (video)
- Μελάτα αυγά: Τι πρέπει να προσέχετε - Τι κινδύνους «κρύβουν»
- Κοβάσεβιτς: «Είδα να έρχεται με το όπλο κατά πάνω μου» - Τι κατέθεσε για την δολοφονική επίθεση
- Τι είναι η έκλειψη παρασκιάς που θα δούμε στην πρώτη πανσέληνο του 2020
- Το τυρί που δεν θα βάζατε ποτέ στα μακαρόνια και… χάνετε
- «Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Το Ιράν βομβάρδισε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ