Η αναδιάρθρωση, το αυτοδιοίκητο, το κόλπο της ΕΠΟ και οι στοιχηματζήδες

18:30 20/8/2020 - Πηγή: In.gr

Και ξαφνικά, «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις» η περιβόητη Ρήτρα Ανεξαρτησίας, το λεγόμενο «αυτοδιοίκητο», της Ε.Π.Ο. και του ελληνικού ποδοσφαίρου, έγινε ένα απλό κουρελόχαρτο, μια, ακόμη, σημαία ευκαιρίας.

Αυτή η διαβόητη Ε.Π.Ο., την οποία κουλαντρίζουν και διαχειρίζονται οι διάφοροι «Δημητρίου» (κολαούζοι του Θωμά από τότε που τους έστελνε να του αγοράσουν τσιγάρα στο περίπτερο γωνία Καβάλας και Μητροδώρου) απέδειξε ότι το «αυτοδιοίκητο» το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και, κυρίως, για να το κουνάει απέναντι σε κάθε υφυπουργό όταν η συγκυρία τη βολεύει δηλαδή στις εκλογές

και στη συγκρότηση της Γενικής Συνέλευσης.

Όταν το επίδικο είναι οι εθνικές επαγγελματικές κατηγορίες, ο αριθμός τους, οι ομάδες που θα τις συγκροτούν και οι διαδικασίες που απαιτούνται για μια ριζική αναδιάρθρωση (όπως αυτή που ενέκρινε η Ε.Π.Ο.), τότε η πραγματική εξουσία και οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υφυπουργό.

Τι έκανε χθες η Ε.Π.Ο.; Ακούμπησε στα πόδια του κ. Αυγενάκη όλη τη Ρήτρα Ανεξαρτησίας που επικαλείται για τις καρέκλες και του ζήτησε αυτός να αναλάβει πρωτοβουλία και να νομοθετήσει την αναδιάρθρωση της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας, δηλαδή να καταργήσει τη Football League και να ορίσει (ναι, αυτός είναι π ακριβής όρος) μια και μόνη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία, τη Super League 2, με δύο ομίλους και με τη συμμετοχή τριάντα τεσσάρων (34) ομάδων.

Να ορίσει, δηλαδή, μια κατηγορία «χαρά του κάθε στοιχηματζή», ανίκανη παντελώς να επιβιώσει στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, βορά στα χέρια του κάθε Κωστάκη, Γιαννάκη και Βασιλάκη, γνωστών λαμόγιων που πουλάνε παρολιτζίδικες ελπίδες και κονομάνε από τις διαιτησίες, με ομάδες – ιδιοκτησίες παράνομων εταιρειών στοιχήματος και αλλοδαπών «μπουκ», με περιφερειακούς νταραβεριτζήδες που κανονίζουν από την αρχή ποιος θα προβιβαστεί και ποιοι θα υποβιβαστούν, με τη μαφία και τις συμμορίες να λυμαίνονται πόλεις ολόκληρες.

Ο κ. Αυγενάκης καλείται να βγάλει άκρη με αυτό τον εσμό του ελληνικού ποδοσφαίρου, να βρει τις ισορροπίες για να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις και τη δύναμη να αντικρούσει τις τρομακτικές κυβερνητικές πιέσεις βουλευτών και υπουργών που έχουν υποσχεθεί στην κομματική πελατεία της εκλογικής τους περιφέρειας « μια κατηγορία με δύο ομίλους», όταν ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό που προτείνεται δεν μπορεί να αντέξει ούτε για δυο μήνες και στη συνέχεια θα πέσει στα χέρια των στοιχηματζήδων.

Στην υπόθεση αυτή που ζέει δεν υπάρχει κανένα αυτοδιοίκητο, δεν παραβιάζεται καμία Ρήτρα Ανεξαρτησίας, δεν προκύπτει καμία κυβερνητική παρέμβαση. Όλα είναι καλώς καμωμένα και ότι εξελιχθεί η Ε.Π.Ο. (ως μέλος της FIFA) θα το υλοποιήσει χωρίς την παραμικρή αντίρρηση.

Ούτε επιστολές στον Ινφαντίνο, ούτε διαμαρτυρίες στον Τσέφεριν, ούτε αναφορές στον Χούμπελ (που βολοδέρνει αυτή η ψυχή;), ούτε καταγγελίες στις διεθνείς ομοσπονδίες για την κακή κυβέρνηση που παρεμβαίνει στο κατοχυρωμένο ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο.

Προτείνω στον κ. Αυγενάκη μια πολύ απλή επιλογή: Μόλις λάβει την επιστολή, με την οποία η Ε.Π.Ο. θα του γνωστοποιεί την απόφαση της για το μέλλον της Super League 2/Football League και θα του ζητάει να παρέμβει νομοθετικά, δηλαδή στη Βουλή των Ελλήνων, για να αποφασίσει κυριαρχικά για την επιζητούμενη αναδιάρθρωση της κατηγορίας, να διατυπώσει μια ερώτηση και να αποφασίσει μια μετακίνηση.

Να ρωτήσει την Ε.Π.Ο. αν μετείχε και ψήφισε στις ψηφοφορίες για το μέλλον της κατηγορίας ο πρόεδρος της κ. Λεωνίδας Λεουτσάκος ή την είχε κοπανίσει δηλώνοντας «απών».

Κι αφού πάρει την απάντηση να μεταβεί, μαζί με την επιστολή, στην έδρα της FIFA στην Ελβετία και να ζητήσει τη δική της άποψη για το τι πρέπει να κάνει και πως προκύπτει να μεταφέρονται, με απόφαση της Ε.Π.Ο., στην πολιτεία αρμοδιότητες της Εθνικής Ομοσπονδίας, οι οποίες σαφώς εμπίπτουν στη Ρήτρα Ανεξαρτησίας, δηλαδή στο αυτοδιοίκητο.

Κι ύστερα, παρούσης και της UEFA, να ζητήσει να του πουν τα διεθνή αφεντικά του ποδοσφαίρου πως και από που νομιμοποιείται η Ε.Π.Ο. να επικαλείται το ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο για τις εκλογές της, όταν το αρνείται εμφαντικά για κορυφαία ζητήματα του αθλήματος, όπως είναι η διάρθρωση ή η αναδιάρθρωση των κατηγοριών.

Ας έχει μαζί του πρόχειρο και το σκεπτικό του CAS για την πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ –Ξάνθης. Θα είναι έξοχο παράδειγμα αυτοδιοικητικής λειτουργίας της Ε.Π.Ο. η ανάθεση όλης της ευθύνης για τα ζητήματα αυτά στο ν. 2725/199 και στην «κρατική» Ε.Ε.Α. με τη γνωστή απόφαση της 31ης Ιουλίου 2019.

Δεν χάνει κάτι ο κ. Αυγενάκης να το οργανώσει αυτό το ταξίδι. Θα γίνει ο ίδιος σοφότερος και θα έχει την ικανοποίηση ότι ενημέρωσε πλήρως τις διεθνείς ομοσπονδίες για το τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Υ.Γ. Και κάτι τελευταίο: Να μην ξεχάσει και την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών για τις τροποποιήσεις του καταστατικού της που αποφάσισε στις 16 Ιουνίου η Ε.Π.Ο. και τις οποίες η Ειρηνοδίκης τις επέστρεψε ως απαράδεκτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα