Για μια νέα εθνική αυτογνωσία

12:08 25/3/2020 - Πηγή: In.gr

Πάντα οι ιστορικές επέτειοι είναι ευκαιρία, πέρα από τις εορταστικές εκδηλώσεις, για αναστοχασμό, για μια εσωτερική, αλλά και δημόσια συζήτηση για την πορεία μας ως Έθνος. Η φετινή εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου είναι εντελώς διαφορετική, μακριά απ’ όσα ξέραμε και βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κορωνοϊός αλλάζει άρδην συνήθειες και θέτει νέες προτεραιότητες. Μας οδηγεί σε μια νέα συνθήκη δράσης και σε μια εντελώς

καινούργια – πρωτόγνωρη- καθημερινότητα.

Μια 25η Μαρτίου χωρίς εορταστικές εκδηλώσεις, άνευ παρελάσεων, με Εκκλησίες χωρίς πιστούς, με τον κόσμο που ανησυχεί στα σπίτια του. Με σημαίες όμως στα μπαλκόνια του και με τήρηση των πατροπαράδοτων εθίμων, έστω και εντός της οικογενειακής εστίας, για να τιμηθεί μια ιστορική επέτειος ενός λαού μη πειθήνιου που τα έβαλε με μια μεγάλη αυτοκρατορία και νίκησε.

Η επέτειος αυτή είχε άλλο χαρακτήρα φέτος, καθώς εισήλθαμε στην τελική ευθεία για τους εορτασμούς της μεγάλης επετείου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η ζωή που είναι απρόβλεπτη άλλαξε τους σχεδιασμούς και διαμορφώνει – ελέω κορωνοϊού- νέα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα.

Η Ελλάδα στο διάβα των 200 χρόνων από την Επανάστασή της για την εθνική της ανεξαρτησία και τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους, βίωσε πολλές κρίσεις με πολλαπλές συνέπειες.

Η κρίση και οι παρενέργειές της μπορεί να αναπροσαρμόζουν προτεραιότητες σε όλα τα επίπεδα, αλλά συνιστούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για αναστοχασμό, συλλογικό και ατομικό.

Η επέτειος των 200 χρόνων είναι ευκαιρία για μια νέα συνειδητοποίηση και της ίδιας της υπόστασης της κοινωνίας, της ατομικής και συλλογικής πορείας. Αποτελεί μια ευκαιρία για ευρεία δημόσια συζήτηση σχετικά με το τι προτάσσουμε στο νέο σκηνικό που δημιουργείται παγκόσμια και αλλάζει τον κόσμο στο σύνολό του;

Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες της χώρας;

Ποια πρέπει να είναι η παρέμβαση του Κράτους και σε ποιο σημείο;

Ποιος ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα και σε ποιο βαθμό δύναται να υπάρξουν συνέργειες με το Κράτος;

Ποιοι οι νέοι εθνικοί στόχοι στο νέο περιβάλλον που αλλάζει δραματικά;

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου πέρα από τα παραδοσιακά κλισέ, μας δίνει, ειδικά με όσα συμβαίνουν, την καλύτερη αφορμή για τον αναζωογονητικό αναστοχασμό και την ιεράρχηση νέων προτεραιοτήτων.

Εξάλλου ποτέ μια κρίση δεν μας καθήλωσε ως Έθνος και αυτό είναι μια διαπίστωση που αποτελεί και το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τα μελλούμενα σε ένα κόσμο που αλλάζει ριζικά και ανατρέπει σταθερές δεκαετιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα