Φρικιαστική εκτίμηση Reuters για τον κοροναϊό: H παγκόσμια οικονομία χάνει «έναν Καναδά και μία Αυστραλία»

19:54 3/8/2020 - Πηγή: In.gr

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού ανά τον πλανήτη, με τους ειδικούς να εκφράζουν τους φόβους τους για απότομο φρένο στην οικονομική ανάκαμψη.

Ο Covid-19 έχει προσβάλει περισσότερους από 18 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ πάνω από 690.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Με τις λοιμώξεις να αυξάνονται και αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Ισπανίας και της Βραζιλίας, οι οικονομολόγοι μείωσαν και πάλι τις οικονομικές προοπτικές του τρέχοντος, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις,

που επικαλείται το Reuters, οι οποίες δείχνουν τη χειρότερη συρρίκνωση για την παγκόσμια οικονομία το 2020.

«Αναμένουμε ότι η οικονομική πραγματικότητα που επέφερε ο ιός θα αρχίσει να φαίνεται καθαρά στις επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Jan Lambregts, επικεφαλής έρευνα των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών στο Rabobank.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα εμβόλιο ή σημαντικές ανακαλύψεις όσον αφορά τις θεραπείες για να ξανανοίξει δυναμικά η οικονομία και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών – αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει μαγικό ραβδί», συμπληρώνει.

Συρρίκνωση παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4%

Οι δημοσκοπήσεις του Reuters ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο από την αρχή της πανδημίας: επαναλαμβανόμενες υποβαθμίσεις στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, με τους οικονομολόγους να αλλάζουν την αναμενόμενη ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους στο 2021, ισοπεδώνοντας μια αρχική υπόθεση τύπου V.

Στην πιο πρόσφατη βλέπουν συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4% ή 3,4 τρισ. δολάρια. Αυτό, όπως σχολιάζει το πρακτορείο, είναι σαν να χάνονται δύο οικονομίες του μεγέθους του Καναδά και της Αυστραλίας.

Είναι η έκτη διαδοχική υποβάθμιση των προβλέψεων. Τον Ιούνιο οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στο poll έβλεπαν ύφεση 3,7%, ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο η εκτίμηση έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 3,1%. Μάλιστα σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, που προκύπτει από την έρευνα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος θα είναι 6,5% και η ανάπτυξη το 2021 μόλις 2%.

«Έξι μήνες κρίσης έχουν καταδείξει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία θα έχουν πιθανότατα μεγάλη διάρκεια» σημειώνει από την πλευρά της και η Barclays και εξηγεί πως είναι ήδη προφανείς οι αλλαγές όχι μόνο στην νομισματική και την δημοσιονομική αλλαγή, αλλά και στο παγκόσμιο εμπόριο, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις διεθνείς μετακινήσεις και την γεωπολιτική σκακιέρα.

«Οι προβλέψεις μας δείχνουν έναν κόσμο που, μέχρι το τέλος του 2021, έχει ένα επίπεδο δραστηριότητας που δεν είναι ακριβώς κάτω από την τροχιά ανάπτυξης πριν από την πανδημία, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και πιο κάτω από το επίπεδο του τέλους του 2019», σημείωσε ο παγκόσμιος επικεφαλής της HSBC οικονομολόγος Janet Henry.

Keywords
Τυχαία Θέματα