«Φρέναρε» η Golden Visa: Μόνο 376 άδειες το πρώτο εξάμηνο

23:08 14/7/2020 - Πηγή: In.gr

Με νωχελικούς ρυθμούς κινείται το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου του τρέχοντος έτους το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής Golden Visa.

Η πανδημία του κοροναϊού φαίνεται ότι άφησε και στο εν λόγω πρόγραμμα το στίγμα του καθώς περιορίστηκαν τα ταξίδια προς την Ελλάδα.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι συναλλαγές του

πρώτου εξαμήνου δείχνουν ότι η κινητικότητα περιορίσθηκε στο ελάχιστο και η χορήγηση αδειών επανήλθε στα επίπεδα του 2016, όταν το πρόγραμμα βρισκόταν στο αρχικό του στάδιο.

Διαβάστε επίσης: Η κοινή πρόταση εμπόρων και ΠΟΜΙΔΑ – Σε ποιους ιδιοκτήτες να δοθούν φοροαπαλλαγές   

Έτσι, έως τις αρχές Ιουλίου είχαν καταγραφεί συνολικά 7.825 άδειες σε επενδυτές που αγόρασαν ακίνητα με το πρόγραμμα για τη «χρυσή βίζα», έναντι 7.449 αδειών στα τέλη του 2019.

Πρόκειται για πενιχρό αποτέλεσμα για το σύνολο του φετινού πρώτου εξαμήνου, αν υπολογιστεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 εκδόθηκαν 3.339 άδειες, αποτελώντας ρεκόρ 12μήνου, από την έναρξη του προγράμματος, το 2014.

Κυρίαρχοι οι… Κινέζοι

Οι Κινέζοι επενδυτές, οι οποίοι αποτελούν την βασική κινητήρια δύναμη του προγράμματος δεν έχουν κατορθώσει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους, λόγω της πανδημίας.

Ακόμα κι έτσι βέβαια παραμένουν οι βασικοί αποδέκτες των αδειών που εκδίδονται. Από το σύνολο των 7.825 αδειών που έχουν χορηγηθεί από την αρχή του προγράμματος μέχρι σήμερα, οι 5.770, δηλαδή σχεδόν το 74%, αφορούν Κινέζους.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το 2020 να αποτελέσει μια χαμένη χρονιά για το πρόγραμμα της «χρυσή βίζα», εξέλιξη που ασφαλώς θα έχει αρνητική επίπτωση και στην πορεία των τιμών στην αγορά κατοικίας, ιδίως σε περιοχές υψηλής ζήτησης από ξένους επενδυτές, όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια.

Η ΤτΕ για τα ακίνητα

Στην επισήμανση πως η πανδημία περιορίζει βραχυπρόθεσμα τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί κατά στην αγορά ακινήτων προχωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2019-2020.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, οι επιπτώσεις της προσωρινής αναστολής των δραστηριοτήτων της κτηματαγοράς και των προσωρινών μειώσεων των μισθωμάτων σε πληγείσες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στις αξίες των ακινήτων. Το τελικό δε αποτέλεσμα της πανδημίας στην αγορά ακινήτων θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας μετά τη λήξη της πανδημίας, ιδίως από την εξέλιξη της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων.

Κατά την κεντρική τράπεζα ο Μάρτιος του 2020 σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας περιόδου για την αγορά ακινήτων, η οποία πλήττεται άμεσα εκτός των άλλων από τη ραγδαία υποχώρηση του τουριστικού κλάδου, την αναστολή της επενδυτικής δραστηριότητας και την αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη και τη διάρκεια της παρούσας κρίσης.

«Η απότομη, σχεδόν καθολικά, διακοπή των δραστηριοτήτων της κτηματαγοράς, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων και η διά νόμου μείωση των μισθωμάτων σε πληγείσες ή σε αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεις και, υπό όρους, σε φυσικά πρόσωπα δημιουργούν συνθήκες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την αποτίμηση των επιπτώσεων άμεσα, δεδομένου μάλιστα ότι η αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται από αδράνεια και σχετική χρονική υστέρηση στην αποτύπωση της προσαρμογής των τιμών. Εκτιμάται ωστόσο ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι ενιαίες και οι ρυθμοί της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ανάκαμψης θα διαφοροποιηθούν ανάλογα με την κατηγορία, τη θέση και τα ειδικά χαρακτηριστικά των ακινήτων», σημειώνεται στην έκθεση.

Βάσει των στοιχείων-εκτιμήσεων που συλλέγει η ΤτΕ από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν αυξημένες κατά 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ωστόσο η δυναμική αυτή διακόπηκε βίαια από την πανδημία.

Keywords
Τυχαία Θέματα