Φασισμός όπως Λερναία Ύδρα: Μια μάχη ατελείωτη

06:10 19/2/2019 - Πηγή: In.gr

Ο ρατσισμός και η ακροδεξιά, ακόμα κι αν για λίγο είχαν πέσει σε χειμερία νάρκη, είναι τώρα ξύπνιοι και ετοιμοπόλεμοι. Σα να είμαστε όντως σε ανοιχτό πόλεμο, με προφάσεις διάφορες ομπρέλες: Το μακεδονικό, το προσφυγικό, το μεταναστευτικό.

Μέχρι να ξεκινήσει το προσφυγικό ρεύμα το 2015, είχαμε τους «οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές και αυξάνουν την εγκληματικότητα». Μετά ο μετανάστης έγινε πρόσφυγας, που «αλλοιώνει την κουλτούρα μας και κουβαλάει αρρώστιες». Μετά, υπερδιογκώθηκε το… εθνικό γόητρο με το μακεδονικό, απ’ όπου η Χρυσή Αυγή

μπόρεσε ανενόχλητη να λεηλατήσει εβραϊκά μνημεία και να ανασηκώσει το πολιτικό της μπόι. Κι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

Δύο (;) δολοφονίες με τη συμμετοχή της αστυνομίας

«Έτσι λειτουργεί η αστυνομία και σε όποιον αρέσει». Μετά την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, με τη συμμετοχή αστυνομικών, οι οποίοι του κατάφεραν βαριά χτυπήματα, ξεκίνησε μία ψιθυριστή συζήτηση για τις αστυνομικές αυθαιρεσίες. Και η συζήτηση ήταν ψιθυριστή, επειδή κομμάτι του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας όχι μόνο δεν αναγνωρίζει πως η αστυνομία αυθαιρετεί, αλλά μάλιστα ζητά να ενισχυθεί η δράση της.

Μετά την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου διατάχθηκε ΕΔΕ και μάλιστα οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι.

Τώρα βρισκόμαστε θεατές μίας ακόμα δολοφονίας: Η Ένωση Αφρικανών Γυναικών καταγγέλλει την δολοφονία μετανάστη στη ΑΤ Ομόνοιας. Μάλιστα, αναφέρουν πως γνωρίζουν άλλες δύο δολοφονίες που διέπραξε πρόσφατα η αστυνομία με θύματα αφρικανούς μετανάστες και πολλές άλλες ανάμεσα στα χρόνια, που δεν γίνονται γνωστές/

«Ο Ebuka ήταν πατέρας 2 παιδιών, το ένα νεογέννητο. Τον πενθούν οι γυναίκα του, τα παιδιά του, η κοινότητά του. Στεκόμαστε αλληλέγγυα με την οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Η αστυνομία δεν μας προστατεύει. Ως Αφρικανική Κοινότητα στην Ελλάδα αισθανόμαστε συνεχώς ότι οι ζωές μας είναι σε κίνδυνο. Απαιτούμε δικαιοσύνη για τον Ebuka», αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Η αστυνομία δεν έχει πάρει θέσει για την καταγγελία, πάντως δεν έχει αρνηθεί το περιεχόμενο. Το ΑΤ Ομόνοιας είναι από τα πλέον διαβόητα και έγινε διάσημο το 2007, όταν κυκλοφόρησε βίντεο με μετανάστες να χτυπούν ο ένας τον άλλον κατόπιν υποδείξεων των αστυνομικών. Οι οποίοι γελούσαν.

Τον Οκτώβριο του 2018 δημιουργείται σάλος από επίθεση αστυνομικού σε ηλικιωμένη πρόσφυγα στη Μόρια. Η γυναίκα περίμενε στην ουρά για το συσσίτιο, αλλά το φαγητό τελείωσε πριν προλάβει να πάρει μερίδα. Τότε, ο αστυνομικός την έβρισε χυδαία, άρπαξε το μπαστούνι της και το πέταξε μακριά. Και οι τέσσερις αστυνομικοί που εμφανίστηκαν στο βίντεο της επίθεσης κλήθηκαν σε ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ ο αστυνομικός που καθύβρισε της ηλικιωμένη, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

«Ρατσιστικά κίνητρα»

Οι επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα δεν αφορούσαν ποτέ μόνο τους μετανάστες, αλλά κυρίως αυτούς. Πάντως, η πιο πολυσυζητημένη του τελευταίου διαστήματος, ήταν αυτή εις βάρος του Γιάννη Μπουτάρη, λόγω των προοδευτικών του πολιτικών θέσεων. Κι αν ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί το συνηθισμένο θύμα ρατσιστικής βίας, οι ιδέες του ήταν το κίνητρο της εις βάρος του επίθεσης.

Τώρα δικάζεται στην Χίο ο χρυσαυγίτης Μ. Μερμηγκούσης, για την βάναυση επίθεση εις βάρος του Γ. Κουτσοδόντη, ο οποίος ήταν γνωστός για την αλληλέγγυα δράση του για το προσφυγικό. Τον Ιούνιο του 20016, ακροδεξιοί συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό στην Χίο. Έπειτα από πυρκαγιά που προκλήθηκε και πάνω στην ένταση που ακολούθησε, ο Γ. Κουτσοδόντης έπεσε θύμα της επίθεσης.

Τον Δεκέμβριο του 2018, μετανάστης από το Μπαγκλαντές δέχτηκε δολοφονική επίθεση στην Λέσβο από 29χρονο Έλληνα, ο οποίος τον χτύπησε με σιδερολοστό. Αφορμή ήταν η παρατήρηση που δέχτηκε ο 29χρονος, ο οποίος είναι παρκάρει σε θέση αναπήρων. Στη συνέχεια εγκατεειψε τον άνθρωπο, ο οποίος νοσηλεύτηκε και χειρουργήθηκε.

«Θα φωνάξω την Χρυσή Αυγή»

Το μεγαλύτερο «επίτευγμα» της ναζιστικής οργάνωσης, είναι πως πλασαρίστηκε, με μεγάλη επιτυχία, ως εκδικητικός πολιτοφύλακας νόμου και τάξης. Από τον Άγιο Παντελεήμονα, όπου εμφανίστηκαν σαν «αγανακτισμένοι κάτοικοι» ως το 2012, όπου προεκλογικά συνόδευαν γιαγιάδες στην λαϊκή και έσπαζαν καταστήματα μεταναστών, έδερναν , εκβίαζαν.

Και συνέχισαν, με μία μικρή παύση μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013. Ωστόσο, η ένταξη προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία, έδωσε στην Χρυσή Αυγή το πάτημα που περίμενε: «Αγανακτισμένοι κάτοικοι», ξανά και πλέον «αγανακτισμένοι γονείς».

Κι όταν είχαν ήδη σηκώσει κεφάλι, ήρθε το μακεδονικό για να τους βγάλει ολόκληρους από την τρύπα: Λεηλασίες εβραϊκών μνημείων, επιθέσεις και η ανεμπόδιστη φυσική παρουσία των βουλευτών του κόμματος στα συλλαλητήρια, που «επανομιμοποίησε» το κόμμα των υπόδικων μελών.

Σκηνές ντροπής και μικρές Μανωλάδες. Ήταν ήδη γνωστό πως τα τεευταία χρόνια εργοδότες αρνούμενοι να πληρώσουν τους μετανάστες υπαλλήλους τους, κατέφευγαν στην αρωγή ή την απειλή της Χρυσής Αυγής.

Το 2012 ο 29χρονος αιγύπτιος Ουαλίντ Ταλέμπ, άκουσε από το αφεντικό του -εργαζόταν σε φούρνο στην Σαλαμίνα- πως πρέπει να περιμένει για να πληρωθεί τους 2 μήνες που του χρωστούσαν. Τότε, το αφεντικό άρχισε να τον χτυπάει και στη συνέχεια, μαζί με τον γιό του και έναν ακόμη υπάλληλο. τον «έδεσαν σαν ζώο και τον πέταξαν στον στάβλο». Πάνω του κουβαλούσε χρηματικό ποσό, που του είχαν εμπιστευτεί οι συμπατριώτες του, το οποίο και εκλάπη από τους βασανιστές. Ο Ταλέμπ βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα, με μία αλυσίδα στον λαιμό. Μετά την απελευθέρωσή του, είπε πως φοβάται τους χρυσαυγίτες στο νησί.

Τις προηγούμενες ημέρες στην Λάρισα διαδραματίστηκε ένα νέο περιστατικό βίας εναντίον μεταναστών εργαζομένων. Τρεις κτηνοτρόφοι επιτέθηκαν σε δύο Πακιστανούς εργάτες που ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους χτυπώντας τους βάναυσα και λέγοντας πως «θα φέρουν την Χρυσή Αυγή».

Μια μάχη ατελείωτη

Η Ελλάδα φαίνεται πως, εκτός από αφιλόξενη χώρα, είναι και αρκετά θωρακισμένη πίσω από τις αντιφάσεις τις: Στην Λέσβο των επιθέσεων, υπήρχαν οι γιαγιάδες που τάιζαν τα μωρά, στην Κω το ίδιο, στα Γιάννενα όλη η πόλη κουβάλησε τρόφιμα και κουβέρτες για τους πρόσφυγες και τους επισκέφτηκαν με κλαρίνα και χορό, μόλις εγκαταστάθηκαν στην Κόνιτσα.

Φαίνεται πως ό,τι τροφοδοτεί τον φασισμό, το αποδυναμώνει η ανθρωπιά. Μια μάχη αιματηρή και ατελείωτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα