Επίσημη ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης – Ο διπλός στόχος της Ελλάδας

17:57 15/5/2020 - Πηγή: In.gr

Για έναν διπλό στόχο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τη μια οι ευρωπαϊκές χώρες να ομονoήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο θέσεων, αλλά και να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκανε λόγο ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την επίσημη ανάληψη της προεδρίας.

Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει σήμερα την προεδρία της Επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

σε δήλωσή του μετά την επίσημη ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα, η οποία λόγω της πανδημίας του κοροναϊού πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλύπτει 47 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου και πάνω από 500 εκατομμύρια πολίτες. Ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας ότι η ελληνική προεδρία έχει θέσει το θέμα του περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση πανδημίας και την αξία που αποκτά η ζωή και η προστασία της.

«Μέσα σ’ αυτή την προεδρία θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε δύο στόχους. Πρώτα απ’ όλα να βάλουμε όλες τις χώρες της Ευρώπης να ομονοήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο θέσεων και δεύτερον να αναδείξουμε όλες τις πτυχές που έχουν να κάνουν με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

Η νέα γενιά

Πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος είναι να αναδειχθεί η σημασία της νέας γενιάς της Ευρώπης και η ανάγκη οι νέοι να αγκαλιάσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται, καθώς και η προστασία των παιδιών από τη βία, από την παιδική εργασία και βέβαια η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, που σήμερα ταλαιπωρούνται σε διάφορα σημεία της ευρωπαϊκής ηπείρου, όταν βρίσκονται μέσα σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

«Η σημερινή συνεδρίαση συμβολίζει την έναρξη αυτής της διαδρομής και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα φροντίσουμε να κάνουμε πολλά γεγονότα, βασικά ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να μπορούν ολοένα και περισσότεροι πολίτες της ευρωπαϊκής ηπείρου να τα παρακολουθήσουν», κατέληξε.

Greece assumes, today, the six-month Chairmanship of @coe Committee of Ministers.@GreeceMFA #CoE2020Gr pic.twitter.com/xfiWEFhnN4

Greek Chairmanship Council of Europe (@coe2020gr) May 15, 2020

Με αφορμή την επίσημη ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, μηνύματα απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη @PrimeministerGR για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης @coe από την Ελλάδα.#CoE2020Gr@GreeceMFA https://t.co/jbrDbISHF9

Greek Chairmanship Council of Europe (@coe2020gr) May 15, 2020

Κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας είναι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού- Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Η προστασία της υγείας και της ζωής

Όπως τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην εναρκτήρια ομιλία του: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας, ως δημόσιο αγαθό, ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι πρώτη προτεραιότητα, δεδομένου ότι τα πάντα είναι δευτερεύοντα ενώπιον της ανθρώπινης ζωής. Όπως είπε και ο Πρωταγόρας «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος»».

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που η Ευρώπη δοκιμάζεται, στο χέρι μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βγει από την κρίση πιο δυνατή. Είναι καιρός για αλληλεγγύη. Στην Ελλάδα, έχουμε κάνει επίπεδη την καμπύλη της πανδημίας, πράγμα που ήταν και ο βασικός μας στόχος. Δεν το πετύχαμε όμως μόνοι μας. Χρειάστηκε το κουράγιο και η πειθαρχία του ελληνικού λαού, που τήρησε τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Αλληλεγγύη και κοινή ευθύνη

«Πιστεύουμε ότι αυτό το πνεύμα της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης χρειάζεται να υπερισχύσει ξανά σήμερα. Γιατί οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν και συλλογικές απαντήσεις», πρόσθεσε.

Στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, όπως σημείωσε ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός, θα βρίσκονται ακόμα τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων, η εκπαίδευση και ο Δημοκρατικός Πολιτισμός στη ψηφιακή εποχή, τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα (παιδιά ενώπιον του κινδύνου της φτώχειας, θύματα βίας, εμπορίας, αναγκαστικής εργασίας, ασυνόδευτοι πρόσφυγες ανήλικοι) και το δικαίωμα των νέων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά, αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Προεδρία θα έχει διάρκεια έξι (6) μηνών, ως τις 18 Νοεμβρίου το 2020 και ότι η τελευταία φορά που η χώρα μας είχε αναλάβει την Προεδρία της Επιτροπής των Υπουργών ήταν το 1998.

Keywords
Τυχαία Θέματα