Ενας Κάστρο για πρόεδρος των ΗΠΑ;

23:51 14/1/2019 - Πηγή: In.gr

Μπορεί ένας Κάστρο να διεκδικήσει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών; Ετσι φαίνεται. Ο πρώην υπουργός Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης Ομπάμα Τζούλιαν Κάστρο ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Πρώην δήμαρχος του Σαν Αντόνιο στο Τέξας, ο 44χρονος Κάστρο είναι εγγονός μεξικανής μετανάστριας και θεωρείται από τα ανερχόμενα αστέρια του Δημοκρατικού Κόμματος «Οταν η γιαγιά μου έφθασε εδώ πριν εκατό χρόνια, είμαι βέβαιος ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να φαντασθεί

πως μόλις δύο γενιές μετά, ένα από τα εγγόνια της θα υπηρετούσε ως μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ (ο δίδυμος αδελφός του Χοακίν) και το άλλο θα στεκόταν σήμερα μπροστά σας για να πει αυτά τα λόγια: είμαι υποψήφιος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» δήλωσε ο Τζουλιάν Κάστρο, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του από την Γκουανταλούπε Πλάζα στη δυτική μεξικανο-αμερικανική συνοικία του Σαν Αντόνιο που είναι και η γενέτειρά του.

Ο Κάστρο, που έγινε γνωστός με τη δυναμική ομιλία του στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος το 2012, θα προσπαθήσει να παρουσιασθεί ως outsider της αριστερής πτέρυγας, εκεί όπου ανήκει η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφια για το χρίσμα, τον προηγούμενο μήνα.

Ο τεξανός πολιτικός είναι ο πρώτος ισπανόφωνος Δημοκρατικός με τόση απήχηση που διεκδικεί το χρίσμα, γεγονός που του δίνει προβάδισμα σε πολιτείες – κλειδιά όπως η Νεβάδα και η Καλιφόρνια. Αλλωστε το Σάββατο, κατά την ανακοίνωση, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην καταγωγή του. Τον παρουσίασε η μητέρα του Ρόζι Κάστρο και μίλησε προς τους συγκεντρωμένους τόσο στα αγγλικά όσο στα ισπανικά.

Σε συνέντευξή του στο ABC υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος «του ενός θέματος». Ανέφερε πως έχει ένα ευρύτερο όραμα για το μέλλον των ΗΠΑ. Στόχος του είναι να είναι η «πιο υγιής, δίκαιη και ευημερούσα χώρα».

Ο Κάστρο τάσσεται υπέρ της πρότασης του «Μedicaire για όλους», σύμφωνα με την οποία θα προωθηθεί ένα εθνικό σχέδιο υγείας που θα επιτρέπει σε όλους να εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Πρόκειται για μία πρόταση, η οποία διχάζει ακόμη και τους Δημοκρατικούς, με πιο μετριοπαθή στελέχη να τάσσονται υπέρ μιας λιγότερο ριζοσπαστικής προσέγγισης.

Η είσοδός του στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2020 , με το σύνθημα «Ενα έθνος, μία μοίρα», έρχεται την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναγάγει τη μετανάστευση σε φλέγον θέμα, έχοντας καταδικάσει σε παράλυση τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες εκβιάζοντας έτσι το Κογκρέσο για να λάβει τα κονδύλια των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτεί για την ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

«Λέμε «όχι» στην ανέγερση τείχους και «ναι» στην οικοδόμηση των κοινοτήτων» είπε ο Τζουλιάν Κάστρο απευθυνόμενος στο πλήθος των υποστηρικτών του.

Keywords
Τυχαία Θέματα