Ελπίδες για την εύρεση εμβολίου για τον κοροναϊό το φθινόπωρο

21:21 17/3/2020 - Πηγή: In.gr

Το Αγιο Δισκοπότηρο της βιοτεχνολογίας είναι αυτή τη στιγμή η δημιουργία εμβολίου για τον κορωνοϊό Covid-19 και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη με τον χρόνο για να τα καταφέρουν.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, χθες ξεκίνησαν στο Σιάτλ των ΗΠΑ οι πρώτες κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου σε 45 νεαρούς εθελοντές ενώ από τη Γερμανία υπάρχουν πληροφορίες πως μεγάλη εταιρεία

είναι πιθανό να έχει έτοιμο εμβόλιο το φθινόπωρο. Την ίδια ώρα, δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον, λόγω των προσπαθειών του προέδρου Τραμπ να αγοράσει αποκλειστικά για τις ΗΠΑ το γερμανικό εμβόλιο.

Το σημαντικό για την ανθρωπότητα είναι πως χθες, στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας Kaiser Permanent στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, έγινε η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου σε 45 νεαρούς, υγιείς εθελοντές. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Moderna και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Στόχος είναι να ελεγχθούν οι πιθανές σημαντικές παρενέργειες, που θα διαμορφώσουν το πλαίσιο για ευρύτερες δοκιμές φέτος. Θεωρείται ότι θα χρειασθεί ένας χρόνος έως 18 μήνες για να αξιολογηθεί πλήρως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού.

Οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να προσβληθούν από τα εμβόλια επειδή δεν περιέχουν τον ιό, όπως τα παραδοσιακά εμβόλια. Αντίθετα, χρησιμοποιούν τρόπους γενετικής μηχανικής ώστε να προκαλέσουν τα κύτταρα του σώματος να παράγουν μικρά κομμάτια ιού που κατόπιν αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα που τα βάζει στο στόχαστρο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Γερμανία η βιοφαρμακευτική εταιρεία CureVac που θεωρείται ότι έχει αρχίσει τις έρευνες για εμβόλια κορωνοϊού εδώ και μήνες, πιστεύεται ότι είναι πολύ πιο κοντά στην παρουσίαση ενός εμβολίου, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να γίνει και μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο. Αυτό άλλωστε ήταν που οδήγησε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθήσει να «αγοράσει» το εμβόλιο αυτό, μόνο για τη χώρα του.

Αντίδραση για Τραμπ

Η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε με οργή στις πληροφορίες ότι ο Τραμπ πρόσφερε στην εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, με έδρα το Τίμπιγκεν, 1 διεκατομμύριο δολάρια για να αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα εμβολίου για τον κορωνοϊό Covid-19. Η εταιρεία συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Paul-Ehrlich που συνδέεται με το γερμανικό υπουργείο Υγείας.

«Η Γερμανία δεν πωλείται» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Welt am Sonntag με τίτλο «Τραμπ εναντίον Βερολίνου», που αποκάλυψε το θέμα. «Οι γερμανοί ερευνητές έχουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων ως μέρος διεθνών δικτύων συνεργασίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια κατάσταση όπου κάποιοι θέλουν να αποκτήσουν αποκλειστικά τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών των επιστημόνων. Το εμβόλιο αναπτύσσεται για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για κάποιες χώρες».

Και στο Ισραήλ

Δημοσίευμα της εδημερίδας «Haaretz» αναφέρει ότι επιστήμονες του κέντρου Έρευνας και Βιολογίας είναι «κοντά» στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ειδικότερα, και ενώ αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες σύμφωνα με τις ιατρικές πηγές που επικαλείται η Haaretz, οι ισραηλινοί επιστήμονες πραγματοποίησαν σημαντική πρόοδο στην κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού του ιού, η οποία οδηγεί σε βελτιωμένη διαγνωστική ικανότητα, παραγωγή αντισωμάτων για όσους έχουν ήδη τον ιό, αλλά και την παρασκευή εμβολίου.

Κατά την εφημερίδα η διαδικασία απαιτεί ακόμη μια σειρά δοκιμών και πειραμάτων που μπορεί να διαρκέσουν κάποιους μήνες πριν το εμβόλιο είναι έτοιμο για τους ανθρώπους.

Στις αρχές Φεβρουαρίου δημοσίευμα του «Sky News» επικαλούταν ερευνητές του Imperial College London, τονίζοντας ότι έχουν κάνει πολύ μεγάλα βήματα προκειμένου να δημιουργηθεί το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο καθηγητής, Ρόμπιν Σάτον, έχει δοθεί το πράσινο φως για δοκιμές σε ζώα και θα συνεχίσει με κλινικές δοκιμές το καλοκαίρι σε ανθρώπους, εάν υπάρξει χρηματοδότηση.

«Για τις συμβατικές προσεγγίσεις χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια προτού φθάσει κανείς μέχρι τις κλινικές δοκιμές. Και εμείς καταφέραμε να έχουμε υποψήφιο στο εργαστήριο σε 14 ημέρες», δήλωσε ο καθηγητής Σάτοκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα