Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για κόκκινα δάνεια και νόμο Κατσέλη

19:53 4/2/2019 - Πηγή: In.gr

Το κυβερνητικό σχέδιο σχετικά με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του διαδόχου σχήματος για το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη βρίσκεται στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης στο Μαξίμου, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 στο κεντρικό δελτίο του.

Με τα χρονικά περιθώρια για παρουσίαση του εν λόγω κυβερνητικού σχεδίου στην Κομισιόν να στενεύουν και ήδη να έχει αρχίσει η γκρίνια από τους θεσμούς, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη

Τσίπρα, συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, οι επικεφαλης του οικονομικού επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και ο Δημήτρης Λιάκος.

Τις τελευταίες ημέρες και με τους θεσμούς να πιέζουν υπάρχει έντονη κινητικότητα για το ζήτημα. Την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής πρότασης προσπάθησε να δικαιολογήσει ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής.

Μάλιστα, προκειμένου να εξηγήσει πόσο κρίσιμο και δύσκολο είναι το ζήτημα έκανε λόγο για κίνδυνο να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν αντιμετωπιστεί σωστά, επισήμανση που προκάλεσε πλήθος σχολίων και ερμηνειών, τις οποίες ο αντιπρόεδρος διέψευσε αποδίδοντας τες σε διαστρέβλωση των λεγομένων του.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο που η κυβερνητική πρόταση θα είναι έτοιμη ο κ. Δραγασάκης είχε πει ότι «ελπίζω αυτό να γίνει εντός του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου».

Την επόμενη εβδομάδα πάντως η κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει κάτι στους θεσμούς που πιέζουν ασφυκτικά για το ζήτημα. Ενδεικτικό το σχόλιο του Ντέκλαν Κοστέλο, εκπροσώπου της Κομισιόν στους θεσμούς, που ακριβώς λόγω της μη ύπαρξης προόδου στα τραπεζικά ζητήματα χαρακτήρισε την πρόσφατη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, «απογοητευτική».

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Κοστέλο αναφέρει ότι «οι βασικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης λείπουν ώστε να γίνει μια σωστή αξιολόγηση. Παράλληλα, η έλλειψη του νομοθετικού πλαισίου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη -όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας- «έχει σημαντικές συνέπειες στην κουλτούρα πληρωμών των Ελλήνων».

Keywords
Τυχαία Θέματα