«Χώμα που περπάτησα, γη που νοσταλγώ»

16:13 9/10/2020 - Πηγή: In.gr

Σήμερα λέω να αρχίσω με κάτι διαφορετικό. Με ένα θέμα για το οποίο η Τουρκία καταπάτησε για άλλη μια φορά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, που προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή, που τορπίλισε κάθε νέα προσπάθεια για επανέναρξη του ενδοκυπριακού διαλόγου. Θα σας μιλήσω για τα Βαρώσια ή το Βαρώσι, όπως το λένε οι Κυπραίοι, που κάποτε (προ της εισβολής του Αττίλα) το συνέκριναν με τη γαλλική Ριβιέρα, που έως το 1974 έσφυζε από ζωή και τουρισμό, που τον Αύγουστο του 1974 τα τουρκικά Φάντομ το βομβάρδισαν με βόμβες ναπάλμ καταστρέφοντας

τα πολυτελή ξενοδοχεία του. Έκτοτε το Βαρώσι με το φημισμένο λιμάνι του ήταν μια πόλη – φάντασμα, έως την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020 στις  4 το απόγευμα όταν υπέστη και τη δεύτερη εισβολή του Αττίλα.

Ο Ερντογάν, βλέπετε, θέλοντας να βοηθήσει στις «εκλογές» τον εκλεκτό του «ψευδοπρωθυπουργό» στα κατεχόμενα (και όχι μόνον) αποφάσισε να ανοίξει  το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων της Αμμοχώστου.

Στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης τούρκοι στρατιώτες με πολιτικά αφαίρεσαν με μπουλντόζες τα πρόχειρα κιγκλιδώματα που βρίσκονταν εκεί για 46 χρόνια και είπαν στον κόσμο που περίμενε με σημαίες του ψευδοκράτους; «περάστε».

Και ο πρώτος που πέρασε ποιος  νομίζετε πως ήταν; Ποιος άλλος από τον εκλεκτό του Ερντογάν «ψευδοπρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ που διοργάνωσε και μια φιέστα ντροπής. Ακόμα και σε παραλιακό  εστιατόριο πήγε, που στήθηκε στο ισόγειο ενός εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου στο πι και φι. Τούρκοι στρατιώτες πήγαν στην παραλία προσποιούμενοι τους Τουρκοκύπριους πολίτες και έβγαζαν σέλφι. Σχεδόν 900 άτομα πέρασαν στην πολύπαθη πόλη και είδαν τις ελληνικές περιουσίες που λεηλατήθηκαν.

Στην Κύπρο διοργανώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σε μια απ΄αυτές από κατοίκους πρόσφυγες των Βαρωσίων υπήρχε ένα πανό που έγραφε «χώμα που περπάτησα γη που περπατώ». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση τόσο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και της διεθνούς νομιμότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα