Μπαράζ εξόδων στις αγορές το 2020 – Εκδοση και 30τούς ομολόγου

20:02 20/1/2020 - Πηγή: In.gr

Έτος «εφόδου» της Ελλάδας στις αγορές το 2020, με τους αναλυτές να βλέπουν ακόμα και τέσσερις εξόδους, με την αρχή να γίνεται την Τρίτη, όπου ο ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου τριακονταετούς ομολόγου με ημερομηνία λήξης το 2050.

Το ομόλογο θα αντικαταστήσει τρία ομόλογα του δημοσίου που κατέχει η Εθνική Τράπεζα

και η αξία τους έχει ανέλθει σε 3,8 δισ. ευρώ. Από την κίνηση αυτή η Εθνική θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εγγράψει κέρδη της τάξης των 500 εκατ ευρώ που έχει από την διακράτηση των ομολόγων, ενώ το δημόσιο προχωρά στην επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του χρέους με αισθητά χαμηλότερο επιτόκιο που θα γίνει γνωστό την Τρίτη.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους αναμένεται να εκμεταλλευτεί το συνεχιζόμενο κυνήγι αποδόσεων των επενδυτών, που έχει προκαλέσει μεγάλη ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Οι αναλυτές βλέπουν παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, με το προσεχές διάστημα να εξετάζονται εκδόσεις από το ΟΔΔΗΧ, όπου δεν αποκλείεται η εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας να κινηθεί στο ανώτερο επίπεδο δηλαδή άνω των 8 δισ. ευρώ, ενώ αναμένει ότι το 50% του ετήσιου στόχου των εκδόσεων θα γίνει στο α΄ τρίμηνο του έτους. Για το 2020, η αγορά εκτιμά πως θα μπορούσε να εξεταστεί η έκδοση 10ετίας, αν και υπάρχει και η έκδοση 15ετούς ομολόγου λήξης 2035.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη Citigroup και τις προβλέψεις για τις εκδόσεις χρέους της Ελλάδας εκτιμά πως το 2020 θα κινηθούν στο επίπεδο των 11 δισ. ευρώ , όπου ένα νέο 10ετές ομόλογο να είναι εξαιρετικά πιθανό. Τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να συνεχίσουν να καταγράψουν θετική πορεία, με το spread του 10ετούς να μειώνεται στις 100 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους.

Ουσιαστικά, οι κινήσεις εξόδου θα προσφέρουν στην Ελλάδα να αυξήσει τις πρόωρες αποπληρωμές, φέροντας μείωση των δαπανών για τόκους. Η χώρα μας στοχεύει σε νέα αποπληρωμή του ΔΝΤ το επόμενο διάστημα, με τον ESM να υποστηρίζει ότι η αποπληρωμή πρέπει να γίνει με το μέσο κόστος του νέου δανεισμού να είναι χαμηλότερο από το 1,9%. Με βάση την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων αναφοράς, μετά τη μείωση κατά 70% για το 2019, μία επιπλέον πτώση του κόστους δανεισμού σχεδόν κατά 50% θα μπορούσε να λάβει χώρα και το 2020.

Πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ανέφερε πως την παρούσα χρονιά η Ελλάδα ίσως επιχειρήσει να επωφεληθεί από αυτό το θετικό momentum για να μειώσει κατά τέσσερα έως πέντε δισ. ευρώ το συνολικό ποσό έντοκων γραμματίων, που ανέρχονται στα 12,6 δισ. ευρώ, να εξοφλήσει πρόωρα μέρος των ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ ομολόγων, που εκδόθηκαν το 2012, μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Να σημειωθεί πως στα τέλη Νοεμβρίου η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα δάνεια 2,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, με επιτόκιο περίπου 4,9%, μειώνοντας το συνολικό της χρέος προς το Ταμείο στα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ η νέα αποπληρωμή μέρους των δανείων θα πρέπει να είναι μέχρι του ποσού που να επιτρέπει τη διατήρηση της παρουσίας του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η πλήρης εξόφλησή του θα έβρισκε την αντίσταση ισχυρών χωρών της ευρωζώνης που θέλουν το Ταμείο να συνεχίζει να έχει ρόλο στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα