Αποκλειστικά στο in.gr: Η ζωή στους οίκους ευγηρίας της Ισπανίας και η μάχη κατά του κοροναϊού

16:33 22/4/2020 - Πηγή: In.gr

Στην υποστήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, στοχεύουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη μάχη κατά του νέου κοροναϊού στην Ισπανία. Από τότε που εκδηλώθηκε στη χώρα η επιδημία, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 13.000 θάνατοι σε γηροκομεία.

Anna Surinyach / MSFΟ Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, συντονιστής της παρέμβασης στη Βαρκελώνη. Φωτογραφία: Anna Surinyach / MSF

Ο φακός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μπαίνει μέσα σε οίκους ευγηρίας και καταγράφει στιγμές από την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλει

το προσωπικό της οργάνωσης για να υποστηρίξει ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που πλήττονται περισσότερο από τον ιό.

Οι ηλικιωμένοι είναι μια ευάλωτη ομάδα σε αυτήν την πανδημία και στην Ισπανία δεν τους δίνεται η προτεραιότητα, ούτε πάντα η αυξημένη φροντίδα που χρειάζονται. Σε πολλές περιπτώσεις η δημόσια βοήθεια δεν φτάνει καν στα γηροκομεία, όπου ένοικοι και προσωπικό έχουν μείνει μόνοι τους.

Olmo Calvo/MSFOlmo Calvo/MSFOlmo Calvo/MSFOlmo Calvo/MSFOlmo Calvo/MSF

«Πριν από λίγες μέρες είδα τον διευθυντή οίκου ευγηρίας, έναν άνθρωπο με πολλά χρόνια εμπειρίας, να βάζει τα κλάματα μπροστά μου. Όταν του έλεγα όλα αυτά που δεν είχαν γίνει για την προστασία των ανθρώπων, ένιωσε ότι είχε αποτύχει, ότι δεν μπόρεσε να βοηθήσει. Ήταν μια πολύ έντονη εμπειρία για εμάς» θυμάται ο συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βαρκελώνη, Νικόλας Παπαχρυσοστόμου.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν παρέμβει μέχρι σήμερα σε περίπου 150 οίκους ευγηρίας με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως ομάδες υποστήριξης, εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης για τον διαχωρισμό των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων που παρουσιάζουν συμπτώματα από τους υπόλοιπους, υποστήριξη εργασιών απολύμανσης και εκπαίδευση προσωπικού. Ένα άλλος σημαντικός άξονας της δράσης και της υποστήριξης της οργάνωσης είναι η προώθηση επαρκούς και ανθρώπινης παρηγορητικής φροντίδας για εκείνους τους ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Olmo Calvo/MSFOlmo Calvo/MSF

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ηλικιωμένοι δεν είχαν τη δυνατότητα να αποχαιρετήσουν την οικογένειά τους, να έρθουν σε επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, να πουν τα τελευταία τους λόγια. Δεν δουλεύουμε με αριθμούς, δουλεύουμε με ανθρώπους», λέει η συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την παρέμβαση στους οίκους ευγηρίας στην Ισπανία, Χιμένα Ντι Λόλο.

Οι δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εστιάζονται στη Μαδρίτη και την Καταλονία, αλλά ομάδες της οργάνωσης δραστηριοποιούνται και σε διάφορες περιοχές βόρεια και νότια της Ισπανίας.

Olmo Calvo/MSFOlmo Calvo/MSFOlmo Calvo/MSF
Keywords
Τυχαία Θέματα